UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 30 iulie 2009

BASECU AR REFACE ALIANTA DA

Încurcate sunt căile Domnului mai ales în politică! Cei care până mai anul trecut se înjurau copios şi îşi jurau să se înfigă în ţepe prin pieţe au ajuns fraţi de guvernare. Cel puţin temporar!
Iar cei care şi ieri se acuzau şi îşi jurau să se dea pe mâna Justiţiei se pregătesc de o nouă nuntă ca-n poveşti şi o conlucrare maritală spre beneficiul României. Beneficiu la nivel declarativ, of course! Traian Băsescu şi Emil Boc sunt tot mai hotărâţi să scoată PSD de la guvernare. Social-democraţii nu se opun prea tare, părând că-şi doresc chiar să fie “scoşi”, încercând ca din mai mult de o probabilă aruncare peste bord să scoată puncte electorale importante pentru candidatul propriu la prezidenţialele de peste doar 4 luni, Mircea Geoană!
De altfel, dacă analizăm politica PSD din ultima lună, putem trage concluzia negreşită că social-democraţii împinge la maxim forţa de torsiune, precum şi cea de rupere a actualei coaliţii guvernamentale. Marea problemă pe care o au Traian Băsescu şi Emil Boc este însă imposibila guvernare minoritară în situaţia actuală economică pe care o traversează România . Din această cauză, Băsescu caută soluţii. La îndemână, în acest moment, sunt doar trei. Prima şi cea mai uzitată ar fi refacerea Alianţei DA între PDL şi PNL.
A doua ar fi atragerea UDMR la guvernare alături de PDL, dar, în acest caz, pentru a exista o majoritate confortabilă ar mai fi nevoie de minim 25-30 de parlamentari, în afara celor 16 deputaţi ai minorităţilor şi ai deputaţilor şi senatorilor maghiari. A treia variantă ar fi atragerea atât a PNL, cât şi a UDMR într-o coaliţie guvernamentală după modelul 2005-2006. Ar mai exista o opţiune extrem de riscantă însă, de a atrage individual parlamentari din PNL şi PSD pentru susţinerea unui guvern PDL, grupuri cărora să li se ofere diverse avantaje economice şi funcţii în special în teritoriu.
Cert este un singur lucru, în acest moment actuala formulă guvernamentală îşi trăieşte ultimele săptămâni de existenţă. Deja, potrivit surselor ZIUA de CLUJ, Traian Băsescu a început o serie de discuţii şi consultări cu reprezentanţi ai PNL pentru o eventuală cooptare a acestora la guvernare. Marea problemă pe care o întâmpină însă preşedintele în atragerea liberalilor din nou spre PDL este, pe de o parte, neîncrederea acestora în cuvântul lui Traian Băsescu după ce acesta nu a respectat nici o înţelegere în 1997-1998 şi începând cu ianuarie 2005.
La asta se poate adăuga lipsa garanţiilor reale şi credibile pe care ar putea să le ofere Traian Băsescu liberalilor după decembrie 2009, alături de veleităţile lui Crin Antonescu de a deveni preşedinte al României. Ca o paranteză, trebuie spus că dacă în prima fază apariţia lui Sorin Oprescu l-ar avantaja pe Traian Băsescu tocmai prin faptul că ar rupe o bucată importantă a electoratului lui Mircea Geoană, apariţia aceluiaşi doctor Oprescu îl potentează pe Crin Antonescu să devină un prezidenţiabil cu şansa de a ajunge în turul doi şi, eventual, de a câştiga în faţa lui Băsescu, după ce l-ar învinge pe Geoană în cursă pentru a deveni, eventual, “chalenger” al actualului preşedinte. Dar subiectul prezidenţiabililor şi al şanselor acestora merită dezbătut într-un viitor editorial.
Acum, Băsescu este dispus pentru ca PNL să intre alături de PDL la guvernare, să ofere aproape tot. Tot, cu excepţia poziţiei de premier în exerciţiu. Preşedintele României şi preşedintele de facto al PDL este dispus să uite şi de dosare, şi de răzbunări politice, şi de “afaceri oneroase”, şi de “grupuri de interese nelegitime” doar pentru ca PDL să aibă cu cine să realizeze majoritatea parlamentară. “Pisica” este, în acest moment, în curtea unui PNL care se comportă ca o fată mare ce, deşi ştie că nu mai e virgină de mult, îşi joacă şansa măritişului asemeni unei călugăriţe neprihănite.
In ambele partide, atât în PDL, cât şi în PNL există grupuri de duri care nici măcar nu vor să audă despre o posibilă reapropiere între cele două partide. Nucleul dur al liberalilor văd în PDL şi cu precădere în Traian Băsescu răul suprem care trebuie stârpit până la capăt cu orice eforturi. De cealaltă parte, democrat-liberalii asemeni lui Daniel Buda, Cezar Preda sau Elena Udrea văd duşmani de moarte în liberali şi nu ar fi dispuşi în nici un caz să ia din nou prânzul guvernării alături de purtătorii de săgeată. Şi într-un caz şi în celălalt, însă, părerea lui Traian Băsescu este determinantă, aşa cum la liberali părerea lui Dinu Patriciu şi şantajul cu ştergerea de dosare tăriceniene poate fi la fel de determinant ca şi dorinţa lui Băsescu pentru PDL.
Mogulul de până mai ieri Dinu Patriciu însă, deşi este un om de afaceri pur sânge, care gândeşte prin prisma potenţialului de profit, are un blocaj mental cu privire la apropierea din nou de Băsescu din pricina nopţii petrecute fără şireturi în arest! Practic, cel pe care Traian Băsescu trebuie să-l convingă pentru a reface Alianţa DA este tocmai “mogulul rău” pe care l-a atacat, începând cu ianuarie 2005, permanent. Rămâne de văzut dacă va reuşi.
Totuşi, trădarea politicienilor români este o realitate mai crudă decât canicula din aceste zile! Tocmai “trădarea” este cea care îl poate ajuta pe Băsescu să nu mai aibă nevoie nici de PNL, nici de UDMR şi nici de uitarea forţată a Conului Dinu! Deja, Băsescu are antamaţi parlamentari şi miniştri PSD, la fel cum are parlamentari PNL, iar aceştia pot fi suficienţi pentru ca PDL să continue să guverneze la rsic! Rămâne de văzut când se vor devoala trădătorii liberali şi social-democraţi!

din oras