UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

duminică, 3 mai 2009

BASESCU TRECE PE POST DE MINISTU AL EDUCATIEI

Revoluţionar Preşedintele îşi asumă documentul ministrului neoficial al educaţiei Miclea
Profesorul Băsescu taie bacalaureatul şi trimite copiii mai devreme la şcoală.
Clasa pregătitoare pentru copii de 5 sau 6 ani devine obligatorie
Examenul de bacalaureat va fi diferenţiat în funcţie de filiera şi profilul liceului, iar elevii vor fi evaluaţi la terminarea claselor a II-a, a IV-a, a VI-a şi a IX-a
Profesorul Băsescu taie bacalaureatul şi trimite copiii mai devreme la şcoală
În timp ce profesorii pregătesc greva generală, ieri, preşedintele Băsescu a venit cu un pachet legislativ care va schimba din temelii învăţământul românesc. Astfel, examenul de bacalaureat nu va mai fi unic, ci diferenţiat în funcţie de filiera şi profilul liceului, elevii urmând să primească în loc de note, punctaje similare testelor internaţionale. De asemenea, proiectul, care e creaţia Comisiei pentru Educaţie la Preşedinţie, condusă de fostul ministru Mircea Miclea, prevede că elevii vor fi evaluaţi la finalul fiecărui ciclu de studiu şi la terminarea clasei a II-a, a IV-a, a VI-a şi a IX-a. Studiile liceeale se vor încheia cu o diplomă de absolvire, foaie matricolă şi portofoliu de educaţie permanentă, dispărând obligativitatea susţinerii examenului de bacalaureat. Acesta va reprezenta o formă de evaluare naţională la care poate avea acces orice absolvent de liceu şi se va susţine gratuit într-o singură sesiune. Clasa pregătitoare, adică cea pentru copii de 5 sau 6 ani, devine obligatorie şi intră în structura învăţământului de bază.
“Sunt necesare corecţii acolo unde se constată că tinerii nu au formarea aşteptată. Sistemul trebuie centrat pe evaluarea şi formarea competenţelor. Elevii nu mai pot fi ţinuţi în litera unei cărţi fie ea şi aprobată de Ministerul Educaţiei”, a spus preşedintele Traian Băsescu, anunţînd şi faptul că şcolile vor dispune de biblioteci virtuale.
Practic, în termen de un an de la promovarea legilor, toate unităţile de învăţămînt ar urma să fie conectate la o platformă de e-learning, astfel încît lecţile celor mai buni profesori să fie accesibile oricărui elev din orice şcoală. Modul în care este organizată programa şcolară va suferi, de asemenea, modificări. Astfel, 20% din orele alocate învăţămîntului obligatoriu şi 30% din orele alocate la nivel de liceu or fi decise la nivelul şcolii de către Consiliul de administraţie şi comitetele e părinţi. În plus, fiecare profesor va avea la dispoziţie 25% din orele alocate disciplinei proprii pentru a adapta predarea la caracteristicile elevilor.
Acelaşi proiect mai prevede şi faptul că directorii şcolii vor fi selecţionaţi prin concurs, urmând a încheia contracte de management cu autorităţile locale. Salarizarea va fi la rîndu-I diferenţiată, ceea ce înseamnă că profesorii îşi vor primi lefurile în funcţie de performanţa de care dau dovadă. Mai exact, dascălii vor fi evaluaţi în fiecare an.
Universităţile vor funcţiona şi ele după noi reguli. Rectorii ar urma să fie numiţi în urma unui concurs organizat la nivelul senatelor. O dată ajunşi în funţie, şefii de universităţi îşi vor putea numi în mod direct prorectorii şi decanii facultăţilor. Autonomia universitară va creşte şi prin faptul că instituţiile de învăţământ superior ăşi vor înfiinţa după bunul plac facultăţile, nemaifiind nevoie de parcurgerea procesului birocratic ce se finalizează prin hotărâre de guvern.