Cel mai “amărât” consilier local vrea să facă “marea trecere” la salariul de deputat şi spune că a reuşit “performanţa” de a se descurca pe bani puţini nemâncând pâine şi mergând la multe cocktail-uri.
Cel mai nevoiaş consilier local este, conform declaraţiei de avere postate pe site-ul oficial al Primăriei Clui-Napoca, Adrian Gurzău, secretar executiv al Biroului Permanent Judeţean al PD-L. Acesta a declarat că a realizat anul trecut venituri de 7039 de lei (586 de lei pe lună – n.red.), bani proveniţi din indemnizaţia de consilier local. împreună cu soţia, consilierul local a avut în 2007 venituri de 15.367 de lei.
Asta înseamnă că familia Gurzău se descurcă greu, având un venit de aproximativ 1.280 de lei pe lună. Consilierul PD-L a explicat pentru ZIUA de Cluj că nu îi este foarte rău, deoarece nu mănâncă pâine şi, de multe ori, fiind invitat la diferite evenimente, serveşte masa acolo. în plus, consilierul candidează la alegerile din luna noiembrie pentru un fotoliu de parlamentar.
Conform declaraţiei depuse la începutul noului mandat în Consiliul Local
Cluj-Napoca, în 7 iulie 2008, consilierul democrat-liberal susţine că este proprietarul unui apartament de 113 mp, cumpărat anul trecut. Gurzău are un credit de 40.000 de euro deschis la Banca Transilvania în 2006, contractat pe 15 ani. La capitolul venituri, consilierul precizează că a câştigat în 2007 7.039 de lei, în timp ce soţia lui a câştigat 8.328 de lei din salariile plătite de Liceul “Lucian Blaga”. Aceasta înseamnă că familia Gurzău s-a descurcat, lunar, cu 1280 de lei pe tot parcursul anului 2007.
Dacă nu s-ar pune la socoteală rata lunară pe care consilierul local ar trebui să o plătească pentru creditul contractat de la BT, peste 300 de euro pe lună, banii i-ar ajunge să-şi cumpere pe lună 400 de pâini cu cartofi, cu trei lei bucata. întrebat de reporterii ZIUA de Cluj cum s-a descurcat anul trecut, Gurzău a precizat că a supravieţuit deoarece a primit ajutor de la părinţi şi socri.
“în general, am făcut faţă. Nu am mâncat pâine şi ne-au ajutat foarte mult şi părinţii, ai mei şi ai soţiei”, a declarat Gurzău. Consilierul din PD-L s-a mărginit doar să râdă în momentul în care i s-a adus la cunoştinţă că s-a declarat cel mai sărac reprezentant din forul local, realizând lunar doar 586 de lei din indemnizaţia de consilier local. Aceasta chiar dacă pe masă, în şedinţele lunare ale Consiliului Local Cluj, expune două telefoane mobile scumpe şi cheile de la un autovehicul Mercedes. în plus, în declaraţia de interese Adrian Gurzău spune că este asociat în două societăţi comerciale, Feroviara Expres SRL (95%) şi Taina Import Export (95%).
Cât a câştigat din respectivele asocieri rămâne însă un mister, pe care trebuie să-l dezlege contribuabilul clujean, din banii căruia consilierul PD-L spune că trăieşte exclusiv, din moment ce şi-a prezentat în declaraţia de avere, la capitolul venituri, doar indemnizaţia de consilier.
Chestionat de reporterii ZIUA de Cluj asupra celor două societăţi la care este acţionar, Adrian Gurzău s-a mărginit, la fel, doar să râdă. “Anul acesta mai că
m-am descurcat mai bine. Cu atâtea evenimente care se întâmplă zilnic şi la care sunt invitat, aproape de fiecare dată se organizează şi dineuri, aşa că nu mai este nevoie să mănânc acasă”, a completat consilierul.
Cum s-a descurcat până acum este, de asemenea, o altă necunoscută, întrucât declaraţiile de avere pe anii precedenţi, perioadă în care a deţinut un mandat de consilier local (preluat de la Alin Tişe, promovat în 2005 ca prefect de Cluj – n.red.) nu sunt disponibile pe site-ul oficial al Primăriei. Cu toate acestea, colegii săi de partid ne-au informat că, de obicei, indemnizaţiile încasate în urma participării la şedinţele forului local se donează la partid.
“Sunt câteva sute de lei pe lună. Eu, de mult, nici nu mai ştiu cât iau exact, deoarece banii aceia merg la partid, sub formă de cotizaţie lunară. Eu câştig minim 3.000-4.000 de lei pe lună, nu îmi pot imagina cum cineva ar putea să trăiască doar din indemnizaţia de consilier”, a explicat consilierul local PD-L Mircea Petric.
De asemenea, o altă enigmă pe care tot contribuabilul trebuie să o dezlege este din ce fonduri şi-a plătit Gurzău cotizaţia pentru un loc pe listele partidului în Consiliul Local. Surse din administraţia locală ne-au informat că, în cazul PD-L, această contribuţie către partid s-a ridicat la 10.000 de lei. în plus, aceleaşi surse spun că suma este mult mai mare în cazul unui loc de deputat, fotoliu la care aspiră şi cel mai sărac dintre consilierii locali clujeni, Adrian Gurzău.
Acesta candidează la alegerile generale din noiembrie, anul acesta, în Colegiul IV din Cluj-Napoca (care acoperă, în mare, cartierele Iris, Mărăşti şi Dâmbul Rotund – n. red.). Este adevărat că veniturile corespunzătoare unui fotoliu de deputat, suportate tot din bani publici, sunt mult mai consistente. Conform Ordonanţei nr. 10, adoptată de Guvern la începutul acestui an, referitoare la nivelul salariilor de bază şi alte drepturi ale personalului bugetar, un simplu deputat are indemnizaţie brută de 6.994 de lei lunar.
Dacă acesta este secretar al unei comisii parlamentare, lider de grup sau preşedinte de comisie, suma depăşeşte 7.000 de lei lunar sau chiar 8.500 de lei, dacă este vorba despre o comisie permanentă. în plus, un deputat dispune şi de o sumă forfetară care se ridică la 8.000 de lei lunar, după cum ne-au confirmat deputaţii de Cluj aflaţi încă în exerciţiu.
Respectiva sumă reprezintă sprijinul financiar pentru activitatea de circumscripţie şi este destinată susţinerii biroului pe care respectivul deputat îl deţine în teritoriu. Legal, suma forfetară este de 1,5 ori mai mare decât o indemnizaţie normală, adică 10.491 de lei brut lunar.
De aici se achită cheltuielile cu cabinetul parlamentarului, benzina, în proporţie de 20%, dar şi alte cheltuieli – cazare, deplasări, etc. Adrian Gurzău a mai deţinut în legislatura 2000-2004, din iunie în noiembrie, fotoliul de deputat din partea Partidului Democrat, preluat de la Emil Boc, care fusese ales primar al municiului Cluj-Napoca. Consilierul local este născut în 20 aprilie 1977, laCluj-Napoca şi a terminat Facultatea de Teologie Ortodoxă.
PRELUARE: ZUA DE CLUJ
UNGUR LIVIU ALIN
"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"