UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

duminică, 18 ianuarie 2009

Medicamente la preturi transparente

Ion Bazac,ministrul Sanatatii, a prezentat Guvernului un set de principii care vor sta la baza elaborarii unei noi politici in domeniul pretului de medicamente, care are scopul de a creste accesul pacientului la tratamente moderne si la preturi accesibile.
Astfel, cele mai importante directii propuse de ministrul Sanatatii sunt incurajarea prescriptiei generice pe baza denumirii comerciale internationale, stabilirea pretului minim la nivel European si eliminarea tuturor exceptiilor, stabilirea preturilor la un curs unic interbancar luat in considerare o singura data pe an, la adoptarea bugetului national, eliminarea discrepantelor din piata prin actualizarea preturilor la medicamentele din productia interna in aceleasi conditii cu cele din import.
De asemenea, se vor calcula toate preturile medicamentelor in lei, inclusiv la producator, recalcularea preturilor fiind anuala, iar cotele de adaos se vor revizui pe intreg lantul de distributie si se vor elimina diferentele intre producatorii autohtoni si importatori.

“Medicamentele in Romania trebuie sa fie la preturi transparente, la preturi mai mici”, a declarat Ion Balzac, ministrul Sanatatii.