După expirarea mandatului, deputaţii şi senatorii care nu au mai fost aleşi şi nici nu beneficiază de pensie sau de altă sursă de venit beneficiază în continuare, pe o perioadă de cel mult 3 luni, de o indemnizaţie tranzitorie din partea Camerei respective.
O indemnizaţie de parlamentar ajunge la 4600 de lei lunar. Aşadar, pe trei luni, fostul ales încasează 13.800 de lei. În comparaţie cu un şomer obişnuit, asta înseamnă cam de 3 ori mai mult. Ajutorul de şomaj este de 450 de lei pe lună, timp de maximum un an, deci 5400 de lei într-un an. Spre deosebire de parlamentarul şomer, celui obişnuit i se cer o groază de acte, iar dosarul de şomaj este verificat la sânge.
Dacă tot s-au obişnuit să călătorească mult în ţară, nu vor trece brusc la sedentarism. Parlamentul le mai decontează foştilor aleşi şase călătorii la clasa 1 cu avionul, trenul sau vaporul. Dacă aleg să circule cu autoturismul personal, timp de 30 de zile o pot face pe banii Camerei sau Senatului, care le decontează 9,5 litri de benzină la suta de kilometri. De ce? Ca să-şi facă lichidarea, spune textul legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor. Aceste prevederi au fost introduse în 2006, iar unul dintre argumentele invocate a fost acela că parlamentarii nu beneficiază de ajutor de şomaj.
UNGUR LIVIU ALIN
"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"