UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

miercuri, 29 octombrie 2008

TRASEISMUL POLITIC IN FLOARE

78 de candidati din BIHOR se vor bate pentru cele 13 mandate de parlamentari, de câte va dispune Bihorul în viitorul Parlament. Din plaja candidatilor, câteva nume se remarca prin noua coloratura politica pe care au adoptat-o acum, pentru alegerile din toamna lui 2008, în extrema a tot ceea ce semnifica cuvântul consecventa. Cameleonismul, la moda în politicul national, se poarta si în Bihor si are mare trecere la unii politicieni.
Traseistul notoriu al bihorenilor este, de departe, ex-doctrinarul liberal Octavian Bot, acum candidat PD-L pentru Camera Deputatilor. Bot a avut doua mandate de deputat, reprezentând, în legislaturile 1992-1996 si 1996-2000, Partidul Alianta Civica, PL ’93 si PNL. Dupa împlinirea celui de-al doilea mandat, Bot trece la Partidul Alternativa României, iar apoi la Uniunea Fortelor de Dreapta. Imediat înainte de alegerile din 2004, Bot forteaza sa intre pe listele PD pentru Camera Deputatilor, dar e „tunat” de Traian Basescu. În primavara lui 2004, dupa patru ani în care singura lui prezenta cu oarecare iz politic a tinut doar de forumurile de dezbatere civica din Clubul Dreptei, timp în care a tatonat PNG si PC, se reîntoarce în PD-L.
Gavrila Ghilea este un alt cameleon politic. Fost vicepresedinte al PSD Bihor, pozitie din care a prins un mandat de viceprimar de Oradea si unul de vicepresedinte al CJ. El a tradat insa PSD, dezertând la PD. Acum candideaza la Senat.
Fost coleg de partid cu Ghilea, deputatul Gheorghe Sârb e si el un dezertor PSD luat în barca democrat-liberala „la pachet” cu Gavrila Ghilea. Sârb merge la alegeri tot pe mâna PD-L, pentru înca un mandat de deputat.
Dintre cei 38 de candidatidin BISTRITA NASAUD pentru un fotoliu de deputat sau senator care s-au înscris în cursa pentru alegerile parlamentare din acest an, doar unul se poate „lauda” cu acuzatii de trafic de migranti si cu colaborare cu fosta Securitate. Este vorba de liderul organizatiei judetene a Partidului România Mare, deputatul Ioan Aurel Rus. El a fost acuzat anul trecut de trafic de migranti si a fost trimis în judecata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
În celalalt dosar, Ioan Aurel Rus este acuzat ca ar fi colaborat cu Securitatea. Procesul a fost însa suspendat saptamâna trecuta de Tribunalul Bucuresti, dosarul sau urmând sa fie trimis Curtii Constitutionale. Colaborarea dintre parlamentar si fosta Securitate a fost stabilita de catre CNSAS.
Un alt candidat din Bistrita-Nasaud de numele caruia s-au legat mai multe scandaluri este si cel al deputatului PD-L Ioan Oltean. El a fost implicat în scandalul „baietilor destepti din energie”, însa împotriva sa nu au existat nici un fel de acuze oficiale.
Si lista poate continua...