UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

vineri, 24 octombrie 2008

FUNAR SI UDMR-ul


Gheorghe Funar a tinut sa precizeze ca ieri a fost a treia zi nationala a Ungariei. „Presedintele Ungariei nu a sarbatorit aceasta zi acasa, ci la Miercurea Ciuc. De fapt, a venit sa verifice cum merge treaba pentru referendum. Am observat ca primarul a purtat esarfa pe umarul drept, nu pe cel stang, cum este regula. La manifestarea de aseara, nu a fost niciun steag al Romaniei, ci doar al Ungariei Mari. Este o dovada in plus ca maghiarii nu recunosc Marea Unire. Basescu a facut ieri un gest curajos, intrand pentru ultima oara fara pasaport in asa-zisul Tinut Secuiesc”, a afirmat, ironic, senatorul PRM.
Secretarul general PRM Gheorghe Funar a afirmat astazi ca formatiunea politica pe care o reprezinta va contraataca actiunile de obtinere a autonomiei in Tinutul Secuiesc prin cererea de organizare a unui referendum pentru scoaterea in afara legii a UDMR in aceeasi data cu alegerile parlamentare, 30 noiembrie.
„Va fi un examen greu pentru toate celelalte partide, daca vor accepta sau nu referendumul nostru. PNL-ul guverneaza cu ei si se incapataneaza sa ii tina in Guvern, in ciuda actiunilor de dezmembrare a Romaniei. De asemenea, va fi greu si pentru presedinte si PD-L, pentru ca daca nu ne va sustine propunerea nu va mai primi al doilea mandat. Punand referendumul national in aceeasi zi cu alegerile parlamentare, se va ajunge la o participare masiva la vot, iar daca va avea succes, UDMR nu va avea nicio reprezentare in Parlament”, a declarat Funar.
Senatorul PRM Gheorghe Funar a atras din nou atentia asupra actiunilor de refacere a Ungariei Mari. „De 90 de ani, ungurii se straduiesc si, din pacate, sunt aproape de reusita. S-a elaborat proiectul de statut de autonomie a Tinutului Secuiesc si a referendumurilor locale in Covasna, Harghita si partial Targu Mures, in data de 30 noiembrie. Astfel, proiectul prevede ca aceasta regiune va avea un Presedinte, un Parlament, un Guvern (Comisie Administrativa) si autoritati locale proprii. Limba oficiala in regiune va fi limba maghiara. Toti functionarii trebuie sa cunoasca limba maghiara, iar aceasta limba se va invata la orice nivel. Presedintele poate contesta prevederile Statului roman. Va fi, practic, un tinut secuiesc fara secui, pentru ca acestia sunt doar in jur de 300, conform recensamantului”, a declarat, indignat, senatorul PRM.
El a adaugat ca, potrivit aceluiasi proiect, romanii vor fi alungati din regiune, primind unele despagubiri. Funar a amintit de referendumul din anii trecuti. „Atunci, maghiarii umblau din casa in casa cu referendumul. Actiunile nu au fost impiedicate deoacere ministrul de Interne de atunci, Vasile Blaga, avea limba materna limba romana si nevasta unguroaica si, astfel, nu a facut nimic”, a precizat Funar.