UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

marți, 5 august 2008

Rus si Dancu nu vor candida la parlamentare

Fostul vicepreşedinte al PSD Ioan Rus şi fostul preşedinte al PSD Cluj, senatorul Vasile Dâncu, nu vor candida la alegerile parlamentare din toamnă.
Ioan Rus şi Vasile Dâncu au anunţat, marţi, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu vor candida la alegerile parlamentare, oferind şi câteva argumente pentru această decizie.
"Niciunul din motivele pentru care nu putem răspunde acestei solicitări nu este generat de relaţia noastră cu organizaţia judeţeană Cluj. Dimpotrivă, organizaţia PSD Cluj va avea tot sprijinul nostru şi va beneficia de efortul nostru atâta timp cât rămâne o echipă solidară, deschisă spre idei noi şi modernizare şi nu cedează tentaţiei servilismului în faţa obsesiilor centraliste", scrie în comunicat.
Primul dintre argumentele aduse în spijinul deciziei este "o chestiune de consecvenţă".
"Nu poţi să dezaprobi anumite practici politice în numele unor principii şi apoi, fără să se fi schimbat ceva esenţial, să uiţi de respectivele principii în perspectiva unor presupuse beneficii personale", se arată în documentul citat.
Potrivit sursei citate, Rus şi Dâncu afirmă că nu se pot dezice de principiile "Reformei profunde a PSD", document adoptat de liderii organizaţiilor din Transilvania în 2005 şi adaugă că decizia de a nu candida oferă PSD Cluj ocazia să promoveze tineri sau specialişti.
"O eventuală participare «pe lista de partid» înseamnă a nu mai putea să ne exprimăm o serie de proiecte sau idei pe care partidul le elimină strategic din discurs sau le «tace» în ultima vrem: tema ezechilibrelor între regiuni de dezvoltare şi găsirea unor soluţii durabile pe termen lung şi a unor programe de coeziune naţională, tema unei descentralizări consistente şi căutării unor noi echilibre instituţionale între stat şi colectivităţile locale, tema modernizării administraţiei şi reformei statului", se mai arată în comunicat.
Rus şi Dâncu mai afirmă că pe liste de partid nu pot reprezenta comunitatea clujeană şi Transilvania fără să intre din nou în conflict cu conducerea centrală a PSD.
"Nu în ultimul rând, conducerea centrală a partidului a demonstrat că nu are nevoie de contribuţiile noastre. Nu renunţăm la ideile noastre şi nici la credinţa că social democraţia de factură vest europeană va furniza soluţii pentru România şi pentru a readuce partidul pe calea reformei şi transformarii lui în partid de factura european", mai scriu Rus şi Dâncu în document.