UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

luni, 11 august 2008

Norica Nicolai: Numirea şefului DNA trebuie făcută la propunerea CSM

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Norica Nicolai (PNL), se pronunţă pentru numirea procurorului şef al DNA la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, şi nu a ministrului Justiţiei, ea susţinând că sunt neconstituţionale prevederile legale în vigoare referitoare la această numire.
Ea a făcut aceste declaraţii luni, la Senat, întrebată dacă preşedintele Traian Băsescu ar trebui să îi prelungească mandatul lui Daniel Morar la conducerea DNA sau dacă s-ar impune să fie făcută a altă nominalizare în acestă funcţie.
"Preşedintele trebuie să respecte Constituţia. În conformitate cu Constituţia, articolul 134, alineatul 1, propunerea de numire în funcţie a procurorilor se ia de către Consiliul Superior al Magistraturii, şi nu de ministrul Justiţiei", a menţionat senatorul liberal.
Întrebată dacă sprijină ideea modificării în acest sens a legii, Norica Nicolai a explicat că nu este vorba despre o modificare a legii, ci despre "o punere de acord a legii cu principiile constituţionale", pentru că, în momentul de faţă, "modificarea Macovei la lege nu respectă prevederea constituţională".
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, va face, luni, la ora 16.00, o declaraţie de presă în legătură cu şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, funcţie deţinută de Daniel Morar, având în vedere că acesta a fost numit prin Decretul prezidenţial 849 din 11 august 2005, pentru un mandat de trei ani.