UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

duminică, 31 august 2008

Finantarea partidelor politice

Partidele politice vor putea beneficia de donatii mai mari pentru campania electorala aferenta alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Guvernul a modificat ieri, printr-o Ordonanta de Urgenta, Legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.
Astfel, in conformitate cu noile reglementari, in anul fiscal in care au loc mai multe tururi de scrutin, cum este si cazul anului 2008, donatiile primite de candidati sau partide de la o persoana fizica pot depasi 400 de salarii de baza brute pe tara. In cazul persoanelor juridice, suma poate atinge 1000 de salarii brute.
Suma alocata anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,050% din veniturile prevazute în bugetul de stat.
Pentru alegerilor din noiembrie, donatiile pot fi facute doar prin intermediul unui mandatar financiar personal sau al mandatarului financiar al partidului..
O alta noutate consta in faptul ca, la nivel central, suplimentar fata de limitele maxime admise pentru fiecare candidat, partidul poate cheltui o suma de maximum 50 de salarii minime brute pe economie pentru fiecare candidat. De asemenea, este reglementata suma de 500 de salarii de baza minime brute pe tara pentru fiecare candidat la func?ia de senator si 350 de salarii minime brute pe tara pentru fiecare candidat la functia de deputat.
In cazul campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, la nivelul circumscriptiilor electorale judetene, fiecare partid va deschide, dupa caz, cate un cont al partidului ori cate un cont sau subcont, pentru fiecare candidat la functia deputat sau senator.