UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

miercuri, 20 august 2008

ARDEALUL PREIA PRESEDENTIA PARTIDELOR POLITICE


Liderul PNTCD Cluj, Radu Sarbu, va fi singurul candidat la functia de presedinte al partidului la Congresul extraordinar care va avea loc duminica, 24 august, la Bucuresti. Congresul extraordinar a fost convocat de 26 de organizatii judetene si de sector deoarece in acest moment partidul este impartit intre 2 linii politice diferite.
O linie, condusa de presedintele in functie Marian Milut, doreste scoaterea PNTCD in afara arenei electorale prin intentia de a participa la scrutinul din toamna pe listele PNL. Cea de-a doua linie este reprezentata de adversarii acestei idei si considera ca este obligatorie participarea la alegerile parlamentare pe liste proprii sau intr-o alianta electorala, motiv pentru care au si cerut convocarea congresului extraordinar. Promotorul ideii de congres extraordinar este Gheroghe Ciuhandru, fost presedinte al PNTCD, care este si promotorul ideii de a participa la alegeri fie singuri, fie intr-o alianta electorala. Iniatiatorii congresului considera ca "un partid care nu participa la alegeri nu exista". Lui Milut i se reproseaza faptul ca a condus partidul "ca pe o companie", fiind in fapt un "director, nu un presedinte de partid".
Mai mult, dupa anuntarea congresului extraordinar, Marian Milut a convocat pentru aceeasi data, la Sinaia, o sedinta a Comitetului National de Conducere, desi 50 din cei 84 de membri ai acestui organism si-au exprimat optiunea pentru congresul extraordinar.
Cat priveste candidatura sa la functia de presedinte, Sarbu a dorit sa precizeze ca ii pare rau ca nu are un contracadidat, deoarece alegerea presedintelui PNTCD nu inseamna doar "a-l inlocui pe Ionescu cu Popescu, pe Milut cu Sarbu, ideala este competitia". El a mai adaugat faptul ca a acceptat sa candideze deoarece este unul dintre cei mai vechi taranisti care inca exista in partid. Liderul taranist clujean spune ca aceasta candidatura este "onoranta si emotionanta deopotriva, mai ales ca si-au exprimat sprijinul pentru mine presedintele de onoare al PNTCD, Ion Diaconescu, si surorile regretatului Corneliu Coposu".
Radu Sarbu va prezenta o motiune intitulata "Credinta si democratie in Uniunea Europeana. Credem in Romania" .
In acest context, daca cele 26 de organizatii vor reusi sa mobilizeze si sa trimita la Bucuresti 343 de reprezentanti, Radu Sarbu va fi noul presedinte al PNTCD. El si-a ales o echipa formata din 10 oameni, secund urmand sa-i fie Doru Nasui, ca prim vicepresedinte al partidului. Dupa validarea sa si a echipei sale, Radu Sarbu se va muta la Bucuresti.