Desi votul uninominal s-a nascut greu, cu mai multe moase, fiecare partid incercand sa-si impuna “zestrea”, se aud, inca, voci care pun bete in roate acestui proiect, voci care, nu demult, in spiritul demagogiei ieftine, clamau introducerea de urgenta a acestui tip de scrutin.
Dupa 18 ani de la primele alegeri democratice din perioada post-comunista, din acea Duminica a Orbului, politicienii si societatea civila au inteles, in sfarsit, ca introducerea votului uninominal este o oportunitate pentru Romania insasi, menita sa consolideze o democratie fragila a unei tari macinata inca de scandaluri de coruptie si dominata, din pacate, de scandaluri politice de anticamera.
Astfel, in vreme ce liderul democratilor someaza, chipurile, Guvernul, sa purceada de urgenta la stabilirea datei pentru alegerile parlamentare, astfel incat votul uninominal sa se aplice inca din toamna, fara tagada, colegi democrati de-ai domniei sale vocifereaza ca viitorii parlamentari alesi prin vot uninominal nu isi vor putea face treaba in interesul cetatenilor pe care i-au ales, pentru ca in viitorul legislativ al Romaniei nu va mai exista coeziunea de grup si nici o intelegere politica a parlamentarilor de Cluj. De asemenea, deputatii democrati au acuzat parlamentarii din Comisia de cod electoral ca au “taiat cu foarfeca” colegiile electorale in interesul PNL si PSD, uitand ca si PD-L a fost reprezentat in aceasta comisie.
Le dau dreptate acestor distinsi parlamentari. Da, votul uninominal va starpi intelegerile de anticamera care ii faceau pe unii parlamentari sa inchida ochii la votul in plen. Votul uninominal ii va responsabiliza pe parlamentarii clujeni, astfel incat “stapanii” lor sa fie cetatenii care i-au ales si nu neaparat liderii de grup. Si da, colegiile uninominale au fost stabilite de Comisia de cod electoral, dar cu girul tuturor partidelor reprezentate in acest for, sub dictonul care spune ca intr-o democratie, minoritatea se supune majoritatii.
De aceea, le transmit tuturor opozantilor introducerii votului uninominal in alegerile parlamentare din toamna acestui an ca e timpul ca romanii sa isi ridice “valul orbirii” la viitoarele alegeri parlamentare, sa voteze oameni si nu liste, asa cum au facut acum 18 ani, in Duminica Orbului.
Horea Uioreanu,
Deputat PNL Cluj
UNGUR LIVIU ALIN
"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"