UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 10 iulie 2008

ATENTIE! se face curat in conducerea capitalei

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a semnat, ieri, decizia de eliberare din funcţie a şefului Administraţiei Străzilor, Claudiu Bălan. Concedierea lui Bălan a fost urmată de o nouă „retragere“: Gheorghe Udrişte, şeful Direcţiei Generale Infrastructură şi Servicii Publice, şi-a înaintat demisia aseară, în jurul orei 19.00, conform unor surse din primărie. „Oricum, el se afla în procedură legală de anchetă disciplinară“, au precizat sursele citate. Până la închiderea ediţiei, Gheorghe Udrişte nu a putut fi contactat.
Decizia demiterii lui Claudiu Bălan a fost luată în urma unei anchete interne realizate de Viorel Uleia, director executiv al Direcţiei de Inspecţie şi Control General, Andrei Creci, director executiv adjunct al Direcţiei Juridic, Contencios şi Administraţie, şi Geta Drăgoi, director executiv al Direcţiei de Management şi Resurse Umane. În locul lui Bălan a fost numit, ca interimar, până la organizarea concursului de ocupare a postului, Alina Roman, directorul adjunct economic al aceleiaşi instituţii.
Aviz „camarilelor“ PDL
Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat o şedinţă extraordinară pentru mâine, în care se aşteaptă să expună situaţia nivelului de corupţie din instituţia pe care o conduce. Astfel, după căderea capului şefului de la Administraţia Străzilor, Claudiu Bălan, se aşteaptă să mai fie eliberaţi din post şi alţi directori, care, după părerea primarului general, nu au ce căuta în administraţia municipală. Oprescu a promis că va face publice concluziile raportului întocmit de când a fost numit.
Vizaţi ar mai putea fi şi „prietenii“ lui Gheorghe Udrişte, respectiv Cristian Iftimoaie şi Radu Ancuţa, directorii de la Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană. Împreună, ei formau „trioul de aur“ al PDL. De altfel, ei au fost direct afectaţi de venirea lui Oprescu la cârma primăriei municipale. La numai câteva zile de la schimbarea primarului, s-au mutat de la etajul unu, din apropierea biroului fostului edil- şef, Adriean Videanu, la alte etaje, unde îşi aveau, de fapt, birourile.
PREFECTURĂ
A „zburat“ prima protejată a lui Traian Băsescu
La numai o zi de la întrevederea dintre edilul-şef al Capitalei şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu, la Prefectura Capitalei apare o altă schimbare strategică. Subprefectul Cristina Ecaterina Coruţ a fost demisă, ieri, printr-o hotărâre guvernamentală. Numele concediatei Coruţ a fost legat de fals în acte, întrucât „blonda lui Băsescu“ a uitat să-şi treacă în declaraţia de avere un BMW şi dividendele de la Atlas Invest SRL. În locul ei a fost numit Codrin Munteanu, fost subprefect al Covasnei. El a renunţat la funcţia sa anterioară pentru a se ocupa de Prefectura din Bucureşti. Demiterea Cristinei Coruţ poate „cutremura“ şi scaunele ocupate de prietenele ei, Cristina Pârvulescu, şeful Direcţiei Managementului Creditelor Externe din Primăria Bucureşti, şi Mioara Mantale, subprefect al Bucureştiului. Cele trei sunt cunoscute drept „protejatele lui Băsescu“. Prietenia dintre cele două „Cristine“ duce până într-acolo încât Cristina Pârvulescu a luat şi ea patima lipsei de precizie din declaraţia de avere şi a uitat să specifice valoarea unor conturi şi a unor mărunţişuri precum colecţia de bijuterii şi a operelor de artă.