UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

luni, 3 martie 2008

si SC FELEACUL SE DEMOLEAZA.....

Una dintre cele mai vechi fabrici din Cluj va face loc ansamblului de locuinţe Rezident Park. Relocarea unităţii a devenit incertă.
Conducerea societăţii Feleacul Cluj-Napoca a demarat lucrările pentru demolarea fabricii de dulciuri situată pe str. Henri Barbusse din cartierul Mărăşti. Începerea lucrărilor de construcţie pentru ansamblul Rezident Park, ce va lua locul unităţii de producţie, este programată în primăvară.

Situaţia relocării fabricii rămâne incertă deoarece conducerea Feleacul a anunţat că a renunţat la ridicarea unei unităţi noi în comuna Jucu. Acolo, Modern Farm, societate deţinută de omul de afaceri Octavian Buzoianu, are un contract de asociere cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară pentru peste 1.000 ha, pe care instituţia le are în administrare în localitatea unde se ridică Nokia Village.
Proprietarii susţin că principalul motiv care a determinat modificarea planului iniţial de relocare este reducerea cheltuielilor pentru noua fabrică.
Parteneriat pentru fabrica de dulciuri
Noul plan este să cheltuim cât mai puţin. Vrem să achiziţionăm o hală deja existentă, variantă care ne costă mai puţin decât construirea uneia noi. Nu ştim exact unde va fi, poate fi într-o altă localitate din Cluj sau într-un judeţ învecinat”, a explicat Călin Buzoianu, director general al Feleacul. Acesta a mai precizat că hala ar trebui să aibă peste 2.000 mp.
El nu exclude realizarea unui parteneriat pentru fabrica de dulciuri. “Există companii interesate să intre pe piaţa locală”, a precizat Buzoianu.
Construcţia complexului imobiliar, principalul motiv al deciziei de relocare a unităţii în afara municipiului, va începe în aprilie-mai, estimează Călin Buzoianu. Deocamdată a fost finalizată prima etapă din procesul de demolare.
Ansamblul rezidenţial ce se va ridica pe terenul de 2 ha disponibil după demolare va fi construit cu două niveluri de subsol, parter şi zece etaje şi va include, potrivit noii variante, 660 de locuinţe. Ansamblul va dispune de locuri de parcare şi de serviciile aferente zonei de locuinţe: comerţ, locuri de joacă pentru copii, spaţii verzi. Proiectul se va întinde pe doi-trei ani, iar evoluţia construcţiei şi strategia de abordare vor depinde de finanţare.
Investiţia, estimată în 2006 la 30 de milioane de euro, va ajunge la 40 - 45 de milioane, potrivit proprietarilor.
Lucrări întârziate
Potrivit planurilor făcute publice în 2006, perioada iulie-octombrie 2006 urma să fie destinată dezvoltării de concept şi proiectare a ansamblului, iar eliberarea terenului pentru prima etapă era plănuită pentru luna septembrie a aceluiaşi an.
Construcţia pentru etapa I (1/7 din suprafaţa şi valoarea construcţiei) urma să înceapă în octombrie 2006, în vreme ce finalizarea lucrării era programată pentru octombrie 2007 – octombrie 2008.
Dispar fabricile comuniste
în 2006 s-au anunţat relocări şi proiecte rezidenţiale ce vor lua locul vechilor fabrici din interiorul municipiului. Cu toate acestea, pentru suprafeţe importante de teren încă nu au fost anunţate proiectele sau demarate lucrările. Fondul Morava a achiziţionat în 2006 cu 4,2 milioane de euro spaţiile Napolact de pe B-dul 21 Decembrie, de 7.300 mp.
Planul iniţial viza intrarea unui lanţ de retail, dar Morava a decis să ia în calcul şi alte variante, inclusiv pe segmentul rezidenţial, în special după anunţarea proiectului Atrium Center din vecinătate, ce include un mall. Grupul britanic Dawnay, Day a anunţat o investiţie de 85 de milioane de euro pentru un complex cu hotel, birouri şi un shopping center în locul fabricii Tricotaje Someşul.
Unitatea s-a mutat pe B-dul Muncii. Locaţia fostei fabrici Flacăra-LCS Conf va fi, de asemenea, utilizată în vederea unei dezvoltări imobiliare. Forma pe care o va lua proiectul nu a fost încă anunţată.