Singurele locuinţe finalizate în 2007 în judeţul Cluj, din bani publici, au fost date în folosinţă unor sinistraţi din Turda şi Moldoveneşti.
Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Cluj, în anul 2007 au fost date în folosinţă doar două locuinţe construite din fonduri publice. Directorul DRS Cluj, Codrea Pop, a precizat că este vorba de locuinţe acordate unor sinistraţi din Turda şi din comuna Moldoveneşti. Casele sunt încă nefinisate, nu au curent electric şi încălzire, nici canalizare sau apă curentă, cu toate că beneficiarii locuiesc acolo de aproape un an.
La Turda a fost ridicat un duplex, în valoare de aproximativ trei miliarde de lei vechi. Consiliul Local (CL) nu a făcut, însă, nici acum recepţia construcţiei, iar familia Goder, care locuieşte acolo, susţine că autorităţile tergiversează procesul de punere în posesie.
Duplexul a fost construit în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Oprişani 2, care a susţinut din donaţii şi sponsorizări aproximativ jumătate din costuri. Restul banilor, 1.000.000.045 de lei vechi, au fost alocaţi de la bugetul de stat şi au fost repartizaţi CL Turda, în vederea remedierii situaţiei locative a sinistraţilor.
în această casă locuiesc, din noiembrie 2006, soţii Agneta şi Ludovic Goder, împreună cu un fiu al lor, care este plecat actualmente la muncă în Spania. Ei au rămas fără agoniseala de o viaţă în urma unei alunecări de teren în satul Hotar Petrilaca, ce le-a distrus casa formată din două camere, o bucătărie şi un “găbănaş” (magazie pentru alimente - n. red.).
Proprietari sau chiriaşi?
Duplexul din Turda nu are încă apă curentă şi nici canalizare. Curentul a fost legat doar pentru parter, iar oamenii s-au încălzit toată iarna cu un singur calorifer electric.
“Să spun drept, nu-mi place. Unul ne sâcâie pe o parte, altul, dintr-altă parte”, îşi spune păsurile Agneta Goder, pensionară, care afirmă însă că este recunoscătoare pentru că are un acoperiş desupra capului, după ce a stat un an şi jumătate într-un cort militar amplasat pe marginea drumului. Femeia spune că ar fi fost certată de preotul Vasile Ştiopei, de la Parohia Ortodoxă, pentru că a tocmit oameni care au adus ţiglele de la casa veche pentru mansarda actualei construcţii şi, adaugă femeia,
Primăria Turda ar fi spus că intenţionează să-i transforme în chiriaşi. Apartamentul “în oglindă” din duplex urmează să fie dat în folosinţă familiei Mureşan, care are 11 copii şi nici un venit.
“Recepţia nu este finalizată. CL va hotărî, după ce va înregistra imobilul şi pământul, regimul în care beneficiarii se vor folosi de ele. Nu se poate ceda în mod gratuit o asemenea investiţie, fiind vorba de bani publici. Se poate face o expertiză valorică şi să se ia în calcul un schimb de terenuri cu proprietatea familiei Goder, din Hotar Petrilaca”, a declarat primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj au confirmat faptul că atât decizia de construire, cât şi cele de repartizare şi dare în folosinţă a acestor locuinţe “sociale” rămân la latitudinea consiliilor locale. “în alte părţi din ţară, construcţiile Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor au trecut în proprietatea beneficiarilor”, a declarat Cornelia Trif, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj.
Apa, peste drum de casă
în ceea ce priveşte cea de-a doua construcţie trecută pe lista caselor rididcate din bani publici în 2007, situaţia este oarecum diferită. Familia beneficiară, Ida Egri şi cei cinci copii ai ei, şi-a pierdut casa – o locuinţă veche, din lut, fără fundaţie – din cauza infiltraţiilor de apă în subsol. Nenorocirea s-a petrecut tot la finele lui 2006.
“Am primit materialele de construcţie cu concursul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi al unei comisii de la Prefectură. Primăria a contribuit şi ea cu o sumă de bani, cu cărămizi, lemn pentru construcţii, ceea ce a fost nevoie”, a declarat Ioan Mărginean, viceprimarul comunei Moldoveneşti, susţinând că nu s-a făcut o evaluare a construcţiei cu pricina, dat fiind faptul că a fost ridicată din “ajutoare”, pe locul locuinţei surpate.
Casa, situată la ieşirea din satul Plăieşti, are două camere, o baie şi o cămară, iar sursa de apă este peste drum. “Stăm aici din 4 aprilie. Deja am refăcut şi grădina, creştem porumbei”, a declarat Ana Egri, de 25 de ani, una din fiicele familiei, care îşi supraveghează unul dintre fraţi, care are probleme psihice. Nici unul dintre membrii familiei nu are un loc de muncă stabil.
Municipalitatea pregăteşte peste 600 de locuinţe
în ceea ce priveşte situaţia investiţiilor Primăriei clujene în astfel de locuinţe, Raimonda Boian, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a declarat că există o listă de priorităţi şi că se repartizează solicitanţilor tot ceea ce înseamnă “fond locativ disponibil”.
Avem 288 de apartamente în lucru, plus cele 300 de locuinţe din viitorul cartier al Tineretului. De asemenea, mai sunt cele 75 din cartierul Lomb. Am finalizat deja două blocuri, pe Calea Floreşti nr. 58, dintre care unul a fost preluat de ANL, iar apartamentele au început să fie repartizate din 2007, pe baza listei de priorităţi”, a declarat Boian.
UNGUR LIVIU ALIN
"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"