Cei zece aleşi locali clujeni care au demisionat sau au migrat spre alte partide au “şanse” nule să îşi piardă funcţiile.
De la intrarea în vigoare a Legii antimigraţie, în august 2007, doi consilieri judeţeni, cinci consilieri locali, doi primari şi un viceprimar şi-au depus demisiile din partid sau au plecat spre alte formaţiuni politice decât cele pe listele cărora au fost aleşi.
Prevederile Legii nr. 204 din 2006, care modifică Legea nr. 393/2004, supranumită “legea antimigraţie”, arată că mandatul de primar, viceprimar, consilier local ori judeţean încetează odată cu pierderea calităţii de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales. Juriştii clujeni consideră însă că nici un ales local nu poate intra sub incidenţa acestei legi pe perioada actualului mandat.
Potrivit acestora, “legea antimigraţie” este inaplicabilă din cauza scăpărilor anticonstituţionale. Măriuca Pop, secretarul Consiliului Judeţean Cluj (CJ), a explicat ieri de ce Virgil Pop şi Steluţa Cătăniciu, aleşii din Consiliu care s-au reorientat recent spre alte partide politice decât cele pe listele cărora au candidat în 2004, sunt imuni în faţa Legii antimigraţie.
în primul caz, Virgil Pop, actualmente liberal, fost conservator şi, la alegerile din 2004, membru al PRM, se poate bucura în continuare de calităţile de membru al CJ.
“Migratori” la adăpostul Alianţei DA
Alineatul h1 al articolului 9 din Legea antimigraţie arată că amintita calitate de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, dacă persoana în cauză îşi pierde calitatea de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales.
Chiar dacă Pop este liberal din noiembrie 2007, iar declaraţia de apartenenţă politică la Partidul Conservator a semnat-o la sfârşitul iulie 2006, după ce legea antimigraţie intrase deja în vigoare, acesta “scapă” de lege. “Punctul meu de vedere este că prevederea respectivă nu se aplică în aceste cazuri. în plus, punerea în aplicare a prevederii h1 a fost deja declarată neconstituţională”, a spus Măriuca Pop.
Situaţia Steluţei Cătăniciu este oarecum asemănătoare cu cea a colegului ei de consiliu. Aceasta a demisionat din PD-L şi s-a înscris în PNL la sfârşitul lui februarie, dar în 2004 a candidat pe listele Alianţei DA, care încă există din punct de vedere juridic. Şi în cazul acesteia, explica secretarul CJ, legea rămâne fără efect.
“Când deputaţii şi senatorii au emis legea, au pierdut din vedere coroborarea acesteia cu celelalte legi. Steluţa Cătăniciu a candidat pe listele unei alianţe, iar actul normativ vorbeşte doar de pierderea calităţii de membru al partidului politic pe listele căruia a fost ales”, a specificat Pop.
Ioan Vasinca, primarul social-democrat din Câmpia Turzii, despre care liderul PD-L Cluj, Daniel Buda, anunţa vineri că urmează să se înscrie în formaţiunea sa, a nuanţat ieri această informaţie. Vasinca a spus că a lansat doar o declaraţie că va părăsi PSD, “pentru ca lumea să ştie că n-o să mai candidez pentru social-democraţi.”
“Poate mă înscriu în PD-L când o fi campania, dar încă nu am studiat aspectul juridic al chestiunii”, a declarat ieri Vasinca, mărturisind că nu ştie dacă Legea antimigraţie se poate aplica în cazul său.
Lege făcută prea devreme
Buda a intrat şi mai mult în detalii, arătând că numai demisia înregistrată în scris poate duce la pierderea mandatelor de aleşi locali ale demisionarilor, cu aportul partidului.
“Este treaba partidului din care pleacă alesul să iasă cu demisia scrisă şi să o prezinte secretarului CJ sau al Primăriei, pentru ca aceştia să continue demersurile necesare, dacă este cazul”, a declarat Buda. Şi el a amintit că alegerea Steluţei Cătăniciu a fost pe listele Alianţei DA, un caz dintre cele pe care legea le-a omis, fiind, sub acest aspect, “o scăpare.”
Consilierul local Ciprian Păun, care a demisionat din PNL alături de colegii de consiliu Ovidiu Turdean, Tudor Puşcaş, Adrian Cătană, Horea Florea, precum şi de viceprimarul Adrian Popa, a spus ieri că pot sta liniştiţi în funcţii până la finele prezentului mandat. Păun a oferit o expunere a motivelor pentru care Legea antimigraţie va rămâne inutilă până la finele mandatului 2004-2008.
“Suntem puşi la adăpost, pentru că am fost aleşi pe listele Alianţei DA, care a fost una politică, nu electorală, cum a fost PSD+PUR. Noi ne-am dat demisia din PNL, nu din Alianţă. Iar în acest moment, formal, Alianţa încă există”, a spus Păun. El a amintit că un alt argument pentru care Legea antimigraţiei este inutilă e acela că “regulile nu pot fi schimbate în timpul jocului”.
“Legea a apărut la jumătatea mandatului, dar Curtea Constituţională a considerat că aleşii locali nu aveau cum să ştie de aceste prevederi din 2004. Cu siguranţă c` legea va fi efectivă pentru mandatul 2008-2012”, a spus Păun.
UNGUR LIVIU ALIN
"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"