Fostul preşedinte Emil Constantinescu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că nu va candida din partea PNL la alegerile prezidenţiale din 2009, menţionând totuşi că ar putea candida la Preşedinţie dacă societatea românească va renunţa la "preşedintele de tip Belarus" pentru cel "de tip european".
"Nu voi candida din partea Partidului Naţional Liberal la alegerile prezidenţiale din 2009. Eu am anunţat că, după ce voi duce la capăt fuziunea, prin congres, am să mă retrag în societatea civilă. Este suficient prestigiul pe care îl am şi nu am nevoie şi de o funcţie ca să vorbesc sau ca să reprezint România şi pe plan extern, şi în orice alt tip de acţiune. (...) Nu am închis acest capitol şi nu am interese, dar am datorii, acelea de a apăra principiile şi ideile în care cred şi pe care nu le-am abandonat niciodată", a susţinut preşedintele Acţiunii Populare (AP), Emil Constantinescu.
El a precizat că ar putea candida la Preşedinţie în cazul în care societatea românească şi-ar schimba mentalitatea cu privire la tipul de preşedinte de care are nevoie România.
"Atât timp cât în opinia publică din România există încă o preferinţă pentru liderii de tip voluntarist, populist, autoritar, eu nu am ce să caut în această competiţie. Dacă vreodată se va schimba şi opinia publică românească, în urma acţiunilor liderilor de opinie, va dori ca şi România să aibă un şef de stat după modelul şefilor de state din toate celelalte ţări ale UE, indiferent că sunt monarhii constituţionale, republici parlamentare sau semiprezidenţiale cu preşedinte ales direct, dacă acest model va deveni similar şi pentru România, şi nu de tipul Belarus, cum este la noi, atunci pot să iau în considerare o candidatură, dar numai dacă există această mentalitate. Dacă în societatea civilă se va crea un curent în sânul societăţii în zona oamenilor de afaceri, în partide şi asociaţii responsabile, pentru a dori un alt tip de preşedinte, care să aibă o înaltă statură culturală, un tip de pregătire şi înţelegere a rolului de moderator, atunci putem discuta, şi nu eu am de gând să fac ceva pentru acest lucru", a spus Constantinescu
El a menţionat faptul că, în prezent, este angajat în mai multe proiecte internaţionale şi a afirmat că poate reprezenta România cu cinste şi o poate sluji şi din acest punct de vedere.
Întrebat dacă din punct de vedere juridic PNL şi Acţiunea Populară vor finaliza fuziunea înainte de termenul limită pentru depunerea listelor de candidaţi la alegerile locale, care este 22 aprilie, Constantinescu a afirmat că nu este o problemă acest lucru, menţionând că PNL şi AP colaborează încă de pe acum pentru alegerile locale.
"Asta nu e o problemă, pentru că noi cooperăm de acuma. Este un proiect comun, care a plecat odată cu crearea polului de centru dreapta şi noi lucărm împreună. Deja stabilim cine vor fi cei care vor candida la locale", a spus Constantinescu.
Preşedintele Acţiunii Populare a mai spus că în data de 20 sau 24 aprilie va avea loc un congres simultan al AP şi al PNL prin intermediul căruia se va realiza fuziunea celor două formaţiuni.
El a mai spus că vineri se desfăşoară şedinţa Biroului Executiv al AP care va decide convocarea Delegaţiei Permanete a Acţiunii Populare şi a congresului acestei formaţiuni politice, în termen de o lună de zile.
UNGUR LIVIU ALIN
"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"