UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

luni, 18 februarie 2008

Soarta Spitalului de Urgenţă atârnă de autostrada urbană

Clujul va pierde finanţarea construcţiei spitalului dacă nu găseşte, în decurs de o lună, teren.
Terenul Unităţii Militare din Floreşti, unde se intenţionează realizarea Spitalului Regional de Urgenţă, trebuie asigurat de administraţia judeţeană în cel mult o lună, astfel încât finanţarea de la Guvern să nu fie pierdută. Valoarea finanţării se ridică la 2.200.000 de lei. Preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Nicoară (foto), spune că dacă CSAT nu se împotriveşte, judeţul câştigă finanţarea.

“Eu voi face tot ceea ce este posibil pe lână Ministerul Apărării şi pe lângă primul ministru ca să putem obţine terenul unităţii din Floreşti, dar tot îmi lipsesc pârghiile necesare pentru că decizia finală se ia în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT)”, a declarat preşedinetele Consiliului Judeţean, Marius Nicoară.

Acesta a mai precizat că solicitarea administraţiei judeţene privind transferul acestui teren de la Ministerul Apărării (Unitatea Militară din Floreşti) va fi soluţionată în prima şedinţă de Guvern, urmând ca mai apoi să fie tratată şi în CSAT. “Eu sper să nu fie probleme, mai ales că şi Ministerul Sănătăţii va face presiuni pentru realizarea acestui spital la Cluj, iar terenul ar urma să-i fie direct transferat”, a mai spus Nicoară.

Reamintim că judeţul Cluj se înscrie în programul guvernamental privind finanţarea realizării în ţară a opt spitale regionale de urgenţă. Ca atare, Clujul ar urma să obţină ca finanţare pentru acest obiectiv suma de 2.200.000 de lei.
Riscul pierderii finanţării
în cazul în care, însă, terenul Unităţii Militare din Floreşti nu intră în administrarea Ministerului Sănătăţii, Clujul riscă să piardă finanţarea. La finele anului trecut, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat că este dispus să cedeze acest teren. Situaţia este, însă, mai complicată, deoarece Consiliul Judeţean angajase iniţial un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru terenul din Floreşti, în timp ce Ministerul Sănătăţii a primit, pentru acelaşi proiect, un teren pe Valea Tăuţiului.
Or, pe acest amplasament nu se poate construi un Spital Regional de Urgenţă. Când Ministerul Sănătăţii a primit terenul de pe Valea Tăuţiului nu ştia acest lucru, motiv pentru care acum se fac alte demersuri pentru recuperarea terenului din Floreşti, a spus Nicoară. Conform arhitectului judeţului, Radu Spânu, ultima strigare pentru acordarea banilor disponibili proiectului

“Spital regional de urgenţă” a fost pe 20 decembrie. Acesta susţinea că actele ar fi trebuit depuse înainte de sărbătorile de iarnă, pentru ca finanţarea să fie sigură. în prezent, Spânu spune că Ministerul Apărării şi CSAT vor trebui oricum să renunţe la Unitatea Militară din Floreşti, pentru realizarea autostrăzii urbane Gilău-Jucu, care va trece prin zonă. “Dacă se dă terenul pentru autostrada urbană, atunci sigur vom primi şi noi pentru Spitalul de Urgenţă”, a declarat Spânu.

La rândul său, Nicoară consideră că acest teren poate fi obţinut dacă şeful CSAT, preşedintele României, Traian Băsescu, nu se va împotrivi.