iderii organizaţiilor judeţeană şi municipală ale PSD, Vasile Dîncu şi Remus Lăpuşan, au contestat vehement construcţia şi filozofia bugetului Consiliului Local (CL) Cluj-Napoca, deşi cu o zi în urmă consilierii PSD votaseră acest buget.
Dîncu a pus votul PSD pe seama temerii că un vot împotrivă ar fi putut declanşa atacuri electorale la adresa social-democraţilor.
“La nivel local, deliberativul nu funcţionează. Primarul şi cei din jurul lui sunt şi executiv, şi deliberativ, ei centrează, ei dau cu capul. Bugetul n-a avut o dezbatere publică, nici noi, nici cetăţenii n-am avut ocazia să facem propuneri. PSD a primit proiectul de buget cu doar o săptămână înainte. Dar mai grav este că bugetul n-a fost dezbătut nici măcar în comisii. Au fost consultaţi doar cei din PD-L, UDMR şi PNL, PSD-ul n-a fost consultat. Mă bucur că Alianţa DA continuă să funcţioneze la Cluj-Napoca, dar credeam că am scăpat de bugetele politice”, a declarat Dîncu.
El a mai reclamat încălcarea legii de către CL. “Legea obligă la realizarea unei strategii comune cu Consiliul Judeţean. Legea impune ca elaborarea bugetului local să se facă numai după consultarea cu Consiliul Judeţean (CJ), pe baza bugetului CJ. Nu s-a făcut nici o consultare cu judeţul. De exemplu, dezvoltarea cargo a aeroportului – în proiect se precizează că sunt implicate şi CJ, şi CL. în proiectul CL nu există nici o sumă alocată acestui proiect””, a spus Dîncu. El a anunţat demararea unui studiu comparativ cu alte municipii reşedinţă de judeţ.
Lăpuşan: “S-au alocat bani după ureche”
La rândul său, Lăpuşan a atacat câteva puncte concrete din buget. “La RATUC s-au alocat 10 milioane de lei după ureche, fără să existe o cerere de oferte, fără să ştim cât costă un autobuz. Asta denotă lipsă de profesionalism. De asemenea, nimeni n-a explicat destinaţia celor 12.487.000 de lei prevăzuţi ca sume nerambursabile. Unde merg banii ăştia?”, a afirmat Lăpuşan.
în ciuda tuturor acestor nemulţumiri, social-democraţii şi-au justificat votul pozitiv dat bugetului pe 2008 prin considerente de natură electorală. “Votul nostru s-a datorat faptului că suntem într-un an electoral şi nu vrem să apară demagogi care să ne acuze că nu vrem ca pensionarii să mai beneficieze de gratuite pe transportul în comun sau ca profesorii să-şi ia salariile”, a explicat Dîncu.
Bugetul, întocmit legal şi asumat
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Raimonda Boian, susţine că bugetul a fost dezbătut în şedinţa Consiliului Local de joi, iar instituţia a respectat toţi paşii legali de întocmire a acestuia.
“PSD şi-a făcut publice declaraţiile, exprimând atât poziţia partidului, cât şi a fiecărui consilier în parte care a luat cuvânt individual în şedinţă. Primarul a răspuns punctual la toate punctele. Şedinţa a fost publică, iar bugetul a fost votat cu 2 abţineri, dintre care, dacă nu mă înşel, doar una a fost de la PSD”, a menţionat Boian.
Ea a adăugat că, în privinţa reproşurilor legate de aeroport, Muzeul Etnografic sau Grădina Botanică, obiectivele nu sunt în patrimoniul municipiului, motiv pentru care nu pot fi incluse în buget.
“Ulterior acestea pot primi fonduri prin alocări separate pe baza unor hotărâri ale Consiliului Local. Aşa este firesc şi la fel s-a procedat şi în anii trecuţi. Toate celelalte chestiuni punctuale vor fi reglementate pe parcurs”, a afirmat Boian.
UNGUR LIVIU ALIN
"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"