UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 14 februarie 2008

Proiectul autostrãzii urbane Gilãu – Jucu se va optimiza astfel încât sã cuprindã şi zona Spitalului Regional de Urgenţã.
Amplasarea Spitalului Regional de Urgenţã la Câmpeneşti este facilitatã de realizarea autostrãzii urbane Gilãu – Jucu. Reprezentanţii administraţiei judeţene au cerut Companiei de Drumuri sã modifice traseul iniţial, pe tronsonul de nord de la Apahida spre Jucu, astfel încât şi zona Câmpeneşti sã poatã fi racordatã la autostrada urbanã. În maxim o lunã, realizarea studiului de fezabilitate care implicã unele
modificãrile propuse de judeţ va fi scoasa la licitaţie.
Arhitectul judeţului, Radu Spânu, susţine cã traseul autostrãzii urbane Gilãu-Jucu se va optimiza astfel încât sã poatã deservi şi Spitalul Regional de Urgenţã ce se va construi în localitatea Câmpeneşti. “M-am întâlnit cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale şi am stabilit sã propunem noi, la nivelul Consiliului Judeţean, modificãrile pe bucata Apahida - Jucu, astfel încât sã putem conecta şi zona spitalului de la Câmpeneşti la autostradã”, a declarat Spânu.

Ideea ar fi ca autostrada urbanã sã fie uşor scurtatã, ca sã nu mai treacã peste Bãile Someşeni, Traian Vuia şi peste terenul din coada aeroportului, aşa încât sã poatã rãspunde nu doar mediului economic din oraş, ci şi obiectivelor care se dezvoltã în zonele din afarã. Pentru artera de sud, care face legãtura Clujului cu Autostrada Transilvania, prin Gârbãu, malul stâng al Someşului, zona Polus Center, pe la sud de municipiu, pânã în zona Selgros şi inclusiv o porţiune din B-dul Muncii, s-a licitat deja executarea studiului de fezabilitate.

“Proiectantul ales pentru acest tronson este societatea Iptana din Bucureşti. Urmeazã ca şi noi sã finalizãm pânã la sfârşitul lunii martie propunerea noastrã de traseu pentru artera de nord, de la Apahida spre Câmpeneşti, şi proiectul sã intre, de asemenea, în licitaţie la Compania de Drumuri”, a explicat Radu Spânu.
Autostrada ubanã, legatã la Câmpeneşti
Terenul de 12 hectare pe care se va construi Spitalul Regional de Urgenţã de la Câmpeneşti va fi, de asemenea, legat la autostrada urbanã, prin modernizarea unor viaducte, a unor drumuri comunale şi cu acces la drumuri naţioanle. De altfel, în preţul privind realizarea Spitalului Regional de la Câmpeneşti va fi inclus şi preţul pentru aceste drumuri de legãturã.

“Cu tot ce implicã proiectul Spitalului Regional de Urgenţã, se va ajunge la circa 220 de milioane de euro”, a spus atât preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Nicoarã, cât şi arhitectul Radu Spânu. în prezent se lucreazã la Planul Urbanistic Zonal (PUZ). “întreaga documentaţie o vom avea gata în maxim trei luni. Dupã ce avem documentaţia, Ministerul Sãnãtãţii va demara licitaţia pentru execuţia acestui proiect”, a explicat Radu Spânu.

Realizarea drumurilor şi reţelelor de utilitãţi a fost principala grijã a reprezentanţilor administraţiei locale privind proiectul de la Câmpeneşti. în cazul în care autostrada urbanã Gilãu-Jucu va suporta modificãrile propuse de administraţia judeţeanã, locaţia devine viabilã, a susţinut Nicoarã.

Costurile privind racordul la apã, canalizare şi electricitate vor putea fi incluse în studiul de fezabilitate privind realizarea spitalului, însã Nicoarã nu a exclus posibilitatea ca şi judeţul sã contribuie la aceste finanţãri, dacã va fi cazul.
Lângã spital, şi locuinţe
Trebuie reamintit cã terenul pe care Consiliul Local Apahida l-a pus la dispoziţia administraţiei judeţene pentru acest proiect mãsoarã 15 hectare.
Administraţia din Apahida a cedat acest teren pentru cã aşteaptã ca întreaga zonã, terenuri ce mãsoarã circa 700 de hectare, sã aibã acces la reţelele de utilitãţi pe care administraţia judeţeanã le poate garanta. în afarã de construcţia spitalului ce se va desfãşura pe 12 hectare, Consiliul Judeţean mai plãnuieşte sã realizeze şi un complex de locuinţe, pentru tineri şi pentru medicii rezidenţi.