UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

vineri, 15 februarie 2008

Nicoară intră în lupta pentru Primărie


“Dacă nu va fi vot uninominal pentru CJ, cineva trebuie să echilibreze situaţia”.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Marius Nicoară (foto stanga), liderul interimar al liberalilor clujeni a declarat ieri pentru ZIUA de Cluj că, dacă nu se va adopta un act normativ care să permită candidatura pe sistem de vot uninominal şi pentru şefia CJ, după modelul alegerii directe a primarului, va intra în bătălia pentru Primăria Cluj-Napoca.


între timp, se lucrează la două variante de alianţe post-electorale clujene: PD-L – PSD – UDMR şi PSD – PNL – UDMR. în ambele se prefigurează o apropiere PSD cu UDMR.
Marius Nicoară ne-a precizat că, deşi îşi doreşte să candideze pentru CJ, lipsa votului uninominal după modelul scrutinului direct pentru alegerea primarului îl va determina să candideze pentru Primăria Cluj-Napoca. în opinia sa, orice calcul politic pe Cluj nu se poate face decât la pachet, negociind posturile de viceprimari, preşedinte al CJ, precum şi cele de vicepreşedinţi ai forului judeţean.
Varianta excluderii liberalilor
“Soluţia ideală pentru Cluj, conform datelor actuale, ar fi un primar PD-L, un viceprimar UDMR şi un alt viceprimar PNL”, consideră preşedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, la rândul său candidat pentru Primăria Cluj-Napoca. El crede că la nivel de Consiliu Local (CL) liberalii nu se vor înţelege cu democrat-liberalii.
“Urmărind lupta dintre liberalii clujeni, precum şi relaţiile dintre PNL şi PD-L la nivel naţional, mi se pare puţin probabil să se ajungă la o înţelegere la nivel local între aceste formaţiuni. Oricum, discuţiile de la nivel central se resfrîng şi la nivel local”, susţine liderul UDMR.

Laszlo a precizat că nu crede că se va ajunge la un tur al II-lea în Cluj, conform previziunilor actuale, Emil Boc (foto dreapta) fiind favorit încă din primul tur. “Noi (UDMR – n. red.) vrem să obţinem 20% pe municipiu şi pe judeţ. La nivel de primărie, scopul nostru este un post de viceprimar”, a declarat Laszlo.

Dacă se va ajunge la această variantă, postul de viceprimar va fi negociat pentru candidatul UDMR Cluj pentru Primărie, Laszlo Attila. El apreciază că discuţiile şi negocierile finale vor fi doar după votul de la alegerile locale.
“Nu ar fi bine doar PD-L cu UDMR”
“Cel mai bine ar fi ca puterea să fie distribuită cât mai pestriţ. Experienţa ultimilor trei ani şi jumătate ne arată că un primar de o culoare şi viceprimarii de alte culori poate duce la echilibru şi la realizările care se văd. în opinia mea, dacă ar fi doar două formaţiuni care să conteze, nu ar fi prea productiv, căci ar fi un primar şi un viceprimar de la un partid şi un viceprimar de la un alt partid. Nu am făcut nimic.
Când este vorba de un mandat în care noi trebuie să pecetluim soarta municipiului pe următorii 20-30 de ani, trebuie un dialog permanent între toţi actorii politici, pentru că este vorba de administraţie şi dezvoltarea pe termen mediu a oraşului. E cea mai eficientă cale”, ne-a declarat Laszlo.
în opinia sa, nu ar fi de dorit ca PD-L şi UDMR, împreună, să facă peste 50%. “Atunci ar fi un viceprimar PD şi nu am făcut nimic”, susţine liderul UDMR. El este de părere că distribuţia mandatelor din CL va fi similară cu cea din CJ.
PSD vrea CJ
în replică, liderul PNL Cluj, Marius Nicoară, crede că varianta expusă de Laszlo este incompletă: “Nu se poate negocia CL fără CJ”. La rândul său, preşedintele PSD Cluj, Vasile Dîncu, susţine că ar fi bine ca UDMR să aibă pretenţii mai mari decât varianta expusă. “Din punct de vedere politic, aflându-se la guvernare, UDMR şi-ar putea propune mai mult, chiar schimbarea primarului. Deocamdată nici UDMR şi nici PSD nu au avut primar în Cluj-Napoca”, susţine Dîncu. El apreciază calculul lui Laszlo drept unul “personal, dar onest şi pragmatic”. Liderul PSD ne-a declarat că ar dori un primar PSD, un viceprimar UDMR, iar celălalt să fie ales conformaţiei viitorului CL.
“Ne-am dori şi preşedinţia CJ, aşa cum trebuia să o avem în 2004”, susţine liderul PSD Cluj, care a refuzat să nominalizeze orice candidatură din partea social-democraţilor. “Eu nu cred că voi candida la Primărie, poate voi fi pe lista pentru CJ”, ne-a precizat Dîncu.
Varianta fără Boc
O variantă care se află în studiu este a unei apropieri între PNL şi PSD, cu susţinerea lui Nicoară pentru CJ şi cu posturi de viceprimar şi vicepreşedinţi pentru PSD, susţin sursele noastre. Această variantă ar fi posibilă doar cu cooptarea UDMR. Nicoară a refuzat să comenteze această posibilitate.
Sursele noastre susţin că varianta ar fi puţin probabilă, având în vedere prezumtivul scor mare pe care îl poate obţine Emil Boc şi PD-L la alegerile locale, scor care i-ar face extrem de greu de “ocolit”. Din păcate, liderul PD-L, Emil Boc, nu a putut fi contactat în cursul serii de ieri.
încă o premieră: schimb de sondaje
Laszlo Attila susţine că negociază în această perioadă un schimb de sondaje cu celelalte partide politice clujene. “Nu avem ce ascunde, propunerea e făcută. Noi facem trei sondaje, în localităţile în care avem populaţie maghiară. Un sondaj îl facem zilele acestea, altul – înainte de campanie, iar ultimul – înainte de alegerile locale.
De aceea vrem să facem un schimb de date: noi testăm populaţia maghiară şi oferim datele, iar partenerii testează populaţia română şi ni le oferă. E vorba de datele brute, iar fiecare le interpretează separat. E şi mai ieftin şi scade marja de eroare, pentru că operatorii noştri vor fi maghiari şi se vor adresa populaţiei maghiare, iar operatorii români – populaţiei române. Astfel, mai dispar din distorsiunile legate de comunicare”, spune liderul UDMR Cluj.

Vasile Dîncu a confirmat posibilitatea schimbului unor date din sondajele de opinie. “Vom face schimburi de date în ceea ce priveşte unele variabile ce ţin de candidaţii noştri şi candidaţii lor. Aceste lucruri sunt fireşti”, ne-a declarat Dîncu.