UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

vineri, 15 februarie 2008

Fostul şef al Ambulanţei Aeriene l-a anunţat oficial pe premier că îşi dă foc în faţa


Românul care a pus bazele Serviciului de Ambulanţă Aeriană Utilitară, Viorel Moflea, a depus, joi, la sediul PNL, o înştiinţare adresată premierului Tăriceanu prin care anunţă că sâmbătă la prânz intenţionează să-şi dea foc, reclamând o serie de nedreptăţi în legătură cu o moştenire.

În documentul depus la registratura PNL cu numărul de înregistrare 5 în data de 13 februarie şi remis agenţiei MEDIAFAX, Moflea îl anunţă "cu deosebit respect" pe premier că sâmbătă la prânz îşi va da foc în faţa sediului partidului de guvernământ "în semn de protest pentru faptele grave pe care le-a comis primarul comunei Chiajna din judeţul Ilfov, Mircea Minea".

Moflea este nemulţumit că, în urma apariţiei unor acte pe care le consideră false şi care ar fi opera unor rude moarte cu mulţi ani înaintea redactării lor, a pierdut printr-un schimb un teren valoros, primind în loc unul de câteva ori mai ieftin pe motive de amplasament.

O comisie din Prefectura Ilfov a emis, în ianuarie 2007, o hotărâre prin care modifică titlul de proprietate asupra unui teren din comuna Chiajna la cererea unui bărbat mort de 18 ani, după ce, potrivit unui act aflat la Primărie, soţia sa ceruse, la zece ani după moarte, aceeaşi schimbare.

În 7 decembrie 2004, soţii Ştefan şi Elena Damian primeau de la Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor titlul de proprietate 14239, având codul 041179249, prin care familia Damian devenea proprietara parcelei 19 din tarlaua 76/1, aflată în intravilanul satului Dudu din comuna ilfoveană Chiajna. La momentul eliberării titlului de proprietate, doar Elena Damian mai trăia, soţul ei fiind decedat de mai bine de şapte ani.

Terenul primit de soţii Damian, în suprafaţă de un hectar, având formă dreptunghiulară şi nefiind străbătut de vreo reţea electrică ori canal de irigaţii, avea, în martie 2006, o valoare de piaţă de aproximativ 800.000 de euro, potrivit experţilor în tranzacţii imobiliare.

În 20 ianuarie 1995, Consiliul Local al Comunei Chiajna elibera certificatul de deces seria DA numărul 223651 care constata decesul Elenei Damian.

În 3 ianuarie 2005, registratura Primărei Chiajna înregistra, la poziţia 79, cererea de corectare a titlului de proprietate vizând terenul soţilor Damian, redactată şi semnată chiar de Elena Damian, decedată de zece ani.

Decedata "îi solicita" primarului să modifice titlul de proprietate asupra respectivului teren, cerând ca "sola 76/1 din parcela 19" să devină "sola 76/3 din parcela 20, cu aceeaşi suprafaţă". Modificarea cerută de femeia moartă a fost operată la 1 februarie 2005 în titlul de proprietate pe numele soţilor Damian.

Moştenitorul soţilor Damian, Viorel Moflea, a deschis mai multe procese celor pe care-i considera vinovaţi de "falsul grosolan", nemulţumit de faptul că valoarea terenului "cerut" de femeia moartă a scăzut considerabil. Pe noul amplasament, parcela de teren este străbătută de un canal de irigaţii şi de o linie de înaltă tensiune, aşa că valoarea sa ar fi, practic, doar jumătate din cea a terenului dobândit de bunica soţiei sale prin titlul de proprietate eliberat în decembrie 1994.

În urmă cu mai puţin de şase luni, la unul din dosarele aflate la instanţe Viorel Moflea a descoperit un nou document izvorât dintr-o cerere a unui mort.

"În încercarea de a-şi repara eroarea comisă atunci când au făcut falsul şi de a găsi un nou motiv pentru ca modificarea actului de proprietate să fie legală, autorii acestuia - cu care eu mă judec de aproape doi ani - au făcut pe genunchi o hotărâre prin care, în urma unei cereri a soţului Elenei Damian, Ştefan Damian, se modifica titlul de proprietate asupra terenului. Numai că au repetat greşeala, de data asta şi mai flagrant: Damian Ştefan este mort din 1987!", a declarat agenţiei MEDIAFAX moştenitorul terenului.

Potrivit hotărârii, care poartă antetul Prefecturii Ilfov, Comisia Judeţeană Ilfov pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor hotărăşte să modifice, în aceiaşi parametri în care "cerea" şi moarta Elena Damian, titlul de proprietate 14239 din 1994, la cererea soţului acesteia, Damian Ştefan.

Documentul este semnat de preşedintele comisiei, Marian Petrache, şi de secretarul acesteia, Caterina Popa, şi a fost adoptat la 1 februarie 2005, la o lună după ce Elena Damian, moartă din 1994, a cerut în scris la Primărie aceleaşi modificări ale titlului de proprietate.

Potrivit certificatului de deces seria DA numărul 181746, Ştefan Damian a murit în 31 decembrie 1986, iar Starea Civilă de atunci a înregistrat decesul în 5 ianuarie 1987.

Viorel Moflea susţine că a aflat de cererea Elenei Damian abia în luna iunie a anului 2005, în momentul în care a vrut să vândă terenul. Intrigat, acesta acuza încă de atunci o complicitate locală între primar, notar şi alţi funcţionari din administraţie, pe care i-a reclamat autorităţilor judiciare, dar şi Parlamentului sau Preşedinţiei, prin memorii în care descrie în detaliu evoluţia evenimentelor, însă de un an şi jumătate nu a reuşit să-şi vadă problema rezolvată.

"Am depus memorii peste memorii şi nimeni nu m-a ajutat în niciun fel. Acum, când am văzut că un alt mort a făcut o cerere în legătură cu terenul meu, încep să mă întreb din ce în ce mai des în ce fel de ţară trăim", a conchis Viorel Moflea, care a mai adăugat că soţii Damian nu sunt singurii morţi din Chiajna care "fac cereri" către autorităţile locale.