UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

duminică, 17 februarie 2008

Foarte important pentru parinti!!!

Un studiu al Autoritatii de Protectie a Drepturilor Copilului din Romania arata ca numarul copiilor romani abuzati, exploatati sau neglijati creste de la an la an. Potrivit acestuia, doar in prima jumatate a anului trecut peste 5.000 de minori au fost in astfel de situatii. Statisticile arata ca, în prima parte a anului 2007, peste 500 de copii au fost abuzati fizic, alti 200 au fost abuzati sexual si aproape 3.000 au fost neglijati de parinti. Cele mai multe abuzuri se petrec in familie, dar exista si situatii in care copiii sint agresati in incinta scolilor. Copiii cu virsta intre 10 si 13 ani cad cel mai des victime abuzurilor, potrivit Institutului pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii.
O alta problema grava a Romaniei in privinta copiilor este traficul si exploatarea sexuala a acestora. Anul trecut, peste 270 de copii au fost traficati peste hotare, iar 103 au fost obligati sa se prostitueze in tara. Un studiu realizat de Organizatia „Salvati Copiii“ arata ca 9% dintre elevele de scoala generala sau liceu au fost acostate, pe strada, pentru intretinerea de relatii sexuale pe bani, 7% sustin ca li s-a cerut sa se dezbrace in fata cuiva, 2% au fost victimele unei tentative de viol si tot atitea au fost chiar violate.
Totodata, Romania se afla pe unul din primele locuri la capitolul violenta in scoli. Mai bine de jumatate dintre profesori raporteaza acte de huliganism la orele lor sau au nevoie de protectie pentru securitatea lor si a altor elevi, relateaza Realitatea TV. Elevii fie se bat intre ei, fie sint batuti in curtea scolii de huligani sau se bat, uneori, cu profesorii. Situatia nu poate fi tinuta sub control nici de parinti, nici de profesori, nici de autoritati. Studiul Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca, in Romania, 70% dintre tineri se tem sa se duca la ore din cauza actelor de huliganism, care, conform statisticilor, se petrec cel putin o data pe saptamina. Ca tacimul sa fie complet, agresorii isi posteaza deseori „ispravile“ pe Internet. Sociologii si psihologii explica violenta din scoli prin faptul ca elevii se uita foarte mult la filme violente, iar parintii nu se mai ocupa de educatia lor.
La nivel mondial, studiile spun ca, in fiecare an, 40 de milioane de copii sub 15 ani sint batuti sau violati. Iar in peste o suta de tari pedeapsa corporala in incinta scolii este permisa, in vreme ce in alte 140 de tari copiii pot fi pedepsiti prin batai in centrele alternative de ingrijire.