UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

vineri, 29 februarie 2008

Băsescu îl invită pe Tăriceanu să se consulte pentru şefia MJ

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, vineri, o scrisoare premierului Tăriceanu, în care îl invită, sâmbătă, la ora 13.00, la Cotroceni, pentru a se consulta cu privire la soluţiile pentru postul vacant de la MJ, având în vedere că termenul constituţional de interimat de 45 de zile a fost depăşit.
Băsescu menţionează în scrisoare că a numit, pe 15 ianuarie, la propunerea premierului, un ministru interimar al Justiţiei, în urma consultării pe care a avut-o cu şeful Guvernului.
"Conform art. 107 din Constituţie, în caz de vacanţă a unui post de ministru, preşedintele numeşte un alt membru al Guvernului ca ministru interimar pentru o perioadă de cel mult 45 de zile, la propunerea primului-ministru. Faţă de cele de mai sus şi având în vedere că termenul constituţional de 45 de zile a fost depăşit, vă propun ca mâine, 1 martie 2008, orele 13.00, să ne întâlnim la Palatul Cotroceni pentru a ne consulta cu privire la soluţiile şi propunerile pe care le aveţi pentru postul vacant de la Ministerul Justiţiei", îi scrie Băsescu lui Tăriceanu.
Potrivit şefului statului, noul ministru "trebuie să răspundă înaltelor exigenţe ale demnităţii publice de ministru dintr-un stat membru al Uniunii Europene şi criteriilor impuse de Curtea Constituţională prin Decizia nr. 356/2007".
"Aşa cum v-am mai comunicat şi cu alte ocazii, în calitate de şef al statului am obligaţia constituţională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice", mai scrie Băsescu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, premierul Călin Popescu Tăriceanu a luat act de scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu prin care este invitat la o discuţie privind conducerea Ministerului Justiţiei.
"Premierul a luat act de scrisoarea preşedintelui şi va formula un răspuns", a declarat, Camelia Spătaru.
Ea a precizat că textul scrisorii corespunde cu cel al comunicatului Preşedinţiei.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, la Piatra Neamţ, că premierul Călin Popescu Tăriceanu ar urma să transmită în cursul acestei zile propunerea pentru Ministerul Justiţiei, care este condus interimar de Teodor Meleşcanu.
Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, a precizat că perioada de interimat a lui Meleşcanu expiră luni, 3 martie, conform normelor de drept comun din Codul de Procedură Civilă.
Şi ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, că interimatul său expiră oficial luni, potrivit procedurilor de calcul din Codul de procedură civilă şi a susţinut că nu a avut nicio discuţie cu premierul Călin Popescu Tăriceanu despre acest subiect.
Interimatul lui Meleşcanu la şefia Justiţiei a început în 15 ianuarie, când s-a publicat decretul de numire a sa în Monitorul Oficial.
Surse liberale au declarat, miercuri, că premierul Călin Popescu Tăriceanu îl va propune pe Teodor Meleşcanu pentru un nou mandat de ministru interimar al Justiţiei.