UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

luni, 7 ianuarie 2008

Papa Ioan Paul al II-lea joaca pentru Romania la Varsovia

Patru personalitati de prim rang din istoria politica si culturala a Poloniei sint utilizate intr-o ingenioasa campanie de diplomatie publica demarata de Institutul Cultural Roman din Varsovia.

Papa Ioan Paul al II-lea: Romania este
gradina Maicii Domnului
Maresalul Józef Pilsudski: Alianta
polono-romana trebuie sa dureze

Mai putin de 2.000 de euro costa „Cuvintele uitate ale admiratiei“, o campanie initiata de ICR din Varsovia, a carei miza principala este aceea de a „repune in circulatie memoria istorica a polonezilor favorabila romanilor si de a crea, cu procedee cit mai credibile si cu instrumente cit mai eficiente, o atitudine favorabila fata de Romania, romani, cultura romana in rindul unui public cit mai larg, nu neaparat binevoitor“. Concret, in Varsovia circula pe liniile principale, intre 28 decembrie si 18 ianuarie, mai multe autobuze care au lipite in exterior imense panouri in care se regasesc, reproduse iconic, chipurile a patru personalitati de prim rang din Polonia, alaturi de cite o fraza spusa de acestea cu privire la Romania.

Julian Tuwim: Daca vine vorba de aliante,
atunci sa le facem cu romanii
Kazimiera Illakowiczówna: Poporul roman
a fost pentru noi un adevarat frate

Papa Ioan Paul al II-lea, cel care a vizitat Romania in 1999, este una dintre optiunile celor de la ICR Varsovia. Cu prilejul acelei vizite istorice, Suveranul Pontif a spus despre Romania ca „este gradina Maicii Domnului“; aceasta formulare circula impreuna cu autobuzele din Varsovia. Maresalul Józef Pilsudski, unul dintre marii lideri politici ai Poloniei si, totodata, primul sef al statului polonez, e prezent si el pe afisele ICR din Varsovia cu fraza: „Alianta polono-romana trebuie sa dureze“. Poeta, prozatoarea si traducatoarea Kazimiera Illakowiczówna e a treia optiune a campaniei; buna cunoscatoare a Romaniei, scriitoarea poloneza e prezenta pe afisele itinerante cu afirmatia „Poporul roman a fost pentru noi un adevarat frate“. In fine, figura majora a literaturii polone, chipul lui Julian Tuwim, poetul nascut la Lodz, e vazut de pietonii din Varsovia impreuna cu aceasta afirmatie: „Daca-i vorba de bani, e mai sigur sa-mi stea in buzunare, daca vine vorba de aliante, atunci sa le facem cu romanii“.

„Campania «Cuvintele uitate ale admiratiei» poate fi considerata proiectul-pilot al unei initiative care, in forme mai extinse, poate fi realizata si in Cracovia, Poznan, Wroclaw, Gdansk sau in alte orase poloneze“, se precizeaza intr-un comunicat de presa al ICR Varsovia.