Preşedintele va demara consultări de vineri după-amiază, începând cu preşedinţii Senatului, Franco Marini, şi Camerei Deputaţilor, Fausto Bertinotti.
Conform formulei uzuale, şeful statului a invitat Guvernul demisionar să rămână în funcţie pentru a rezolva problemele curente.
Napolitano va trebui să decidă dacă va convoca alegeri anticipate, soluţie preferată de formaţiunile de dreapta, sau dacă va cere formarea unui Guvern de tranziţie pentru a permite votarea unei reforme electorale, variantă dorită de stânga.
Romano Prodi, care conduce Guvernul italian de 20 de luni, a pierdut votul de încredere în Senat cu numai 156 de voturi pentru şi 161 împotrivă, în timp ce majoritatea de care avea nevoie era de 160.
Anunţarea rezultatelor în hemiciclul Camerei Superioare a fost întâmpinată cu aplauze de către senatorii de dreapta. Prodi a părăsit Senatul înainte de anunţarea rezultatului.
"Vom merge direct la alegeri. Este o mare bucurie", a declarat liderul Alianţei Naţionale (dreapta conservatoare) Gianfranco Fini.
"Acum, trebuie să mergem la vot", a jubilat liderul dreptei Silvio Berlusconi.
Retragerea câtorva senatori din cadrul propriei majorităţi - între care doi aleşi ai partidului de centru UDEUR - a determinat căderea Guvernului lui Romano Prodi care, de la ascensiunea sa la putere, în urmă cu 20 de luni, a avut dificultăţi majore în a menţine unitatea coaliţiei.
În timp ce rezultatul scrutinului era previzibil, Romano Prodi a refuzat totuşi să demisioneze anticipat şi a preferat să meargă până la capătul confruntării, în pofida presiunii aliaţilor şi şefului statului, care i-a sugerat să demisioneze.
"Sunt aici pentru că nu fug înainte de judecata celor care reprezintă poporul, iar astăzi poporul ne priveşte", a subliniat preşedintele Consiliului înaintea votului.
El a pledat în faţa senatorilor reuniţi în hemiciclu pentru "necesitatea continuităţii" în ţară, apreciind că "oprirea experienţei acestui Guvern" este "un lux pe care Italia nu şi-l poate permite".
Dar patru senatori din cadrul propriei majorităţi, care au fost aleşi ca membri ai coaliţiei de centru-dreapta în aprilie 2006, i-au dat lovitura de graţie lui Romano Prodi, votând împotriva lui.
În timp ce Prodi a beneficiat în aceste luni de o majoritate extrem de fragilă în Senat - un mandat - retragerea de săptămâna trecută a partidului UDEUR, legată de demisia ministrului Justiţiei Clemente Mastella, a provocat criza actuală.
Pe urmele celor doi senatori UDEUR, un partid de centru catolic, alţi doi aleşi liberali din cadrul majorităţii, între care fostul premier Lamberto Dini, au anunţat că părăsesc nava.
Potrivit agenţiilor Ansa şi Radiocor, Romano Prodi îşi va prezenta demisia joi seara preşedintelui Giorgio Napolitano, care va decide dacă va convoca alegeri anticipate sau va opta pentru formarea unui Guvern interimar pentru câteva luni, necesare reformării legii electorale.
În tabăra de stânga, formaţiunea cea mai importantă, noul Partid Democrat (PD) al primarului Romei Walter Veltroni pledează pentru un Guvern interimar deoarece apreciază că o întoarcere la urne cu legea actuală va fi cea mai "proastă" soluţie.
Veltroni se teme de un eşec dureros după 20 de luni de guvernare de centru-stânga, lipsită de sprijinul popular. Ultimele sondaje creditează dreapta, condusă de fostul premier Silvio Berlusconi, cu 54,5-56 la sută din voturi, faţă de 44-45 de procente cât ar obţine tabăra de stânga.
Termenul este însă extrem de scurt pentru adoptarea unei noi legi electorale. Un acord trebuia obţinut înainte de jumătatea lunii iunie, dată-limită prevăzută pentru organizarea unui referendum pe această temă, care a primit la 16 ianuarie autorizaţia Curţii Constituţionale.
În cazul alegerilor, referendumul nu va fi anulat, ci amânat cu un an.
Preşedintele Napolitano se opune în continuare alegerilor anticipate în condiţiile actuale.