UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

marți, 29 ianuarie 2008

Dîncu, la un pas de vicepreşedinţia PSD

enatorul clujean susţine cã ar putea implementa mai bine proiectul pentru Transilvania de pe postul de strateg al partidului.
Proaspãt ales în funcţia de preşedinte al PSD Cluj, senatorul Vasile D\ncu ar putea sã-şi reia “în viitorul apropiat”, conform propriilor declaraţii, funcţia de vicepreşedinte PSD pe domeniul Analizã politicã şi comunicare. El a demisionat în varã din acel post, invocând cenzura internã.

“Nu e ceva anormal şi nici un eveniment special. Acceptând sã candidez la funcţia de preşedinte (al PSD Cluj – n. red.), revin în Biroul Permanent Central, iar funcţia aceea de vicepreşedinte nu a fost ocupatã de nimeni, pentru cã am câştigat-o la Congres prin vot.

în mod normal, ar trebui sã-mi reiau înapoi acele îndatoriri pe care le am prin votul Congresului. A fost, desigur, şi insistenţa de luni de zile şi a conducerii şi a lui Mircea Geoanã, a fost şi a organizaţiei al cãrei preşedinte am devenit acum. Si, vorba unor colegi, am şi un program politic pe care trebuie sã-l promovez în interiorul partidului şi, de acolo, de la conducere, se poate face acest lucru”, ne-a declarat ieri Vasile Dîncu.

El a precizat cã de la demisia sa, din toamna anului trecut, au dispãrut cauzele acesteia, fiind vorba despre un ciclu politic nou. “Elementele care ţineau resorturile demisiei mele au şi dispãrut între timp. Trebuia sã se termine un ciclu politic; era o sumã de greşeli, cel puţin în 2007, legate de strategie, de alegerile care veneau atunci. Am avut, în multe cazuri, un punct de vedere advers. S-a confirmat cã am avut dreptate, dar asta nu ajutã cu nimic; acum intrãm într-un alt ciclu politic”, susţine Dîncu.

Liderul PSD Cluj apreciazã cã programul politic al orrganizaţiei are nevoie de susţinere, pentru implementare, şi de la centru. “Acum intrãm într-o logicã a alegerilor locale în care lucrurile sunt diferite şi trebuie sã facem un alt tip de politicã. Trebuie sã pun în practicã un program legat de reprezentarea Transilvaniei, şi nu poţi sã reprezinţi un proiect legat de Transilvania prin retragere”, ne-a declarat Dîncu.

Alt tip de suport

El a apreciat cã, spre exemplu, fostele dispute cu organizaţia Bucureşti nu mai sunt de actualitate. “Acestea nu mai au nici o relevanţã, în acest moment, cel puţin”, a afirmat Dîncu, precizând cã la momentul demisiei sale nu ar fi putut lucra.

“Nu cred cã aş fi putut în acel moment sã lucrez. Acum am şi un alt fel de susţinere, deja vorbesc în numele unei organizaţii, nu numai în numele intelectualilor, care nu ştim câţi sunt şi ce poziţii ocupã. Am deja şi un alt tip de suport (al organizaţiei Cluj – n. red.)”, a conchis Dîncu.

“Este decizia unanimã a organizaţiei”

La rândul sãu, vicepreşedintele PSD pe Regiunea de dezvoltare Nord-Vest, Ioan Rus, apreciazã cã Vasile Dîncu ar trebui sã-şi reia atribuţiile de vicepreşedinte pe domeniul Analizã politicã şi comunicare.

“în plus, la Conferinţa Extraordinarã a PSD Cluj de sãptãmâna trecutã, preşedintele Mircea Geoanã l-a rugat sã revinã în postul în care a fost ales la Congres. Dealtfel, Mircea Geoanã nu i-a acceptat niciodatã demisia lui Vasile Dîncu. A fost o situaţie de incertitudine, o decizie a lui Dîncu pe care am respectat-o”, ne-a declarat Ioan Rus.

Liderul “grupului de la Cluj” a precizat cã organizaţia PSD Cluj i-a cerut, “in integrum, la Conferinţa Extraordinarã”, sã facã pasul spre revenirea în funcţia de vicepreşedinte al partidului. “Este şi o decizie a organizaţiei clujene, pentru cã, sã nu uitãm, votul s-a dat pe un proiect legat de Transilvania, iar acest proiect este mai uşor de îndeplinit din postura de vicepreşedinte”, considerã Rus.

Motivul demisiei

în luna iulie, fostul strateg al PSD i-a înaintat preşedintelui PSD, Mircea Geoanã, o scrisoare prin care îşi motiva gestul demisiei, principala nemulţumire fiind aceea cã i s-a interzis sã mai acorde interviuri, dar şi una legatã de modalitãţile concrete prin care se realizeazã managementul politic al PSD.

“în ultimele luni, partidul pune în practicã o strategie şi o serie de tactici pe care le consider a deteriora imaginea publicã şi credibilitatea PSD ca partid de opoziţie, iar soluţiile propuse de mine sunt, în mod sistematic, respinse.

în plus, hotãrârea dumneavoastrã de a-mi interzice sã dau interviuri presei, “pe teme strategice”, reiteratã la ultimul Comitet Executiv Naţional, mã pune în imposibilitatea de a rãspunde sarcinilor pe care le am ca vicepreşedinte pentru analizã politicã şi comunicare. Ca intelectual de stânga, nu pot accepta pierderea libertãţii de gândire şi a capacitãţii de expresie a analizei critice.

Sunt sigur cã şi Domnia Voastrã preţuiţi aceste valori eterne ale social-democraţiei” susţinea Vasile Dîncu în documentul adresat preşedintelui partidului. De asemenea, senatorul PSD a subliniat cã va rãmâne alãturi de echipa de conducere a PSD atunci când va fi nevoie de expertiza sa.

Clujeni în conducerile centrale

PD-L este cea mai bine reprezentatã formaţiune din punct de vedere al prezenţei clujenilor în conducerea centralã, liderul acestei formaţiuni fiind primarul Emil Boc.

în conducerea UDMR, Clujul este reprezentat de trei vicepreşedinţi executivi (din cinci, câţi are formaţiunea): Kovacs Péter - vicepreşedinte pentru organizaţii teritoriale, Lakatos András – vicepreşedinte pentru învãţãmânt, şi Szep Gyula – vicepreşedinte pentru culturã şi culte.

Dacã Vasile Dîncu va reveni în funcţia de vicepreşedinte pe domeniul analizã politicã şi comunicare, PSD Cluj va fi reprezentat de doi vicepreşedinţi, primul fiind Ioan Rus, pe Regiunea Nord-Vest. Liberalii clujeni au un vicepreşedinte la nivel naţional: senatorul Norica Nicolai, pe relaţia cu societatea civilã şi egalitatea de şanse. Secretarul general al PRM este fostul primar al municipiului, Gheorghe Funar.