UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

duminică, 23 decembrie 2007

Vosganian: Salariile şi preţurile la energie vor înregistra creşteri moderate, în 2008

Vosganian: Salariile şi preţurile la energie vor înregistra creşteri moderate

Ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian a prezentat, sâmbătă, la Iaşi, câteva previziuni referitoare la indicatorii economici în 2008, arătând că anul viitor, salariile, pensiile, dar şi preţurile la energie vor înregistra creşteri moderate, oamenii trebuie să se obişnuiască: nu vor mai fi creşteri salariale substanţiale, cu 20-30%, ci doar în acord cu creşterea economică", a subliniat Vosganian.

Acesta a precizat că pensiile vor înregistra creşteri importante, dar abia în 2009, iar pentru aceasta Guvernul va trebui să mobilizeze resurse serioase.

"Creştera pensiilor nu va mai putea fi acoperită doar de la bugetul asigurărilor sociale şi se vor face alocări de la bugetul de stat", a explicat ministrul Economiei şi Finanţelor.

Pe de altă parte, Vosganian a precizat că " în ciuda previziunilor alarmiste", preţurile la energie nu vor creşte spectaculos.

"Pentru sectorul energetic, 2008 va fi anul modernizărilor, al privatizărilor şi al investiţiilor. În 2007, am reuşit să stabilizăm preţurile la energie şi vom continua să le menţinem la acest nivel, în măsura în care condiţiile pieţei internaţionale din domeniu vor rămîne neschimbate. Urmărim ca creşterea preţurilor la energie să nu se abată de la ţinta inflaţiei", a arătat ministrul Economiei.

Vosganian a adăugat că România are şi pentru anul 2008 perspective bune de creştere economică.

"Dacă înlăturăm seceta de anul acesta şi impactul său negativ asupra agriculturii, am fi atins o creştere economică de 8,1% şi o inflaţie de doar 4,2%. Această tendinţă se va păstra în 2008", a arătat Vosganian.