UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 13 decembrie 2007

Liderii europeni semnează joi Tratatul de la Lisabona

Liderii europeni semnează joi Tratatul de la Lisabona
Liderii din Uniunea Europeană vor semna joi Tratatul de la Lisabona pentru modernizarea instituţiilor europene şi pentru finalizarea unui proces de reformă dificil, care a durat circa zece ani.
Semnarea tratatului va fi urmată de un proces de ratificare de către parlamentele europene, liderii sperând că astfel se va evita o situaţie similară celei din 2005, când Constituţia care a precedat tratatul a fost respinsă la referendumurile din Franţa şi Olanda.
Tratatul constituie o versiune moderată a Constituţiei europene, care vizează crearea unei politici externe mai eficiente şi o capacitate de decizie mai democratică.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că tratatul "nu lasă întrebări fără răspuns". "Este fundamentul pentru o nouă Uniune Europeană în secolul XXI", a explicat ea.
Negocierile pe tema tratatului au început în timpul mandatului german la preşedinţia UE, în prima jumătate a lui 2007, şi s-au încheiat în timpul celui portughez.
Preşedinţiile semestriale ale blocului european se vor încheia odată cu noul tratat şi vor fi înlocuite în 2009 cu un preşedinte pe termen lung al Consiliului European, care va prezida summit-urile. Tratatul va consolida şi funcţia de reprezentant pentru Politică Externă al blocului european.