UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 27 decembrie 2007

Alegerile locale, batalia anului 2008


Alegerile locale, batalia anului 2008* Analistul politic Cristian Parvulescu a declarat pentru “Gardianul” ca principala confruntare politica a anului 2008 va fi legata de alegerile locale. Parvulescu este convins ca scandalurile din 2007 se vor perpetua si anul viitor. “Campania electorala va fi negativa, violenta. Ma astept ca presedintele Traian Basescu sa se implice in campanie, desi cred ca obligatia sa este de a ramane neutru”, a atras atentia Parvulescu

* Istoria i-a dat dreptate lui Parvulescu. Seful statului a inceput anul 2007 in forta, “aruncand” pe piata politica un biletel trimis de Tariceanu presedintelui cu scopul - dupa cum sustinea chiar Basescu - de a se interveni in Justitie pentru Dinu Patriciu. Biletelul roz, ascuns la Cotroceni timp de doi ani de zile, a reprezentat pentru adversarii presedintelui un laitmotiv pentru a incepe procedurile de suspendare din functie, fapt care s-a si intamplat. Dupa o luna de “pauza”, Basescu a fost “trimis” de popor inapoi pe scaunul de sef al statului.

* Revenirea la Cotroceni a reprezentat un motiv in plus pentru presedinte in a ataca Parlamentul, Gu
vernul si partidele politice, mai putin PD. Efectele dorite de Basescu nu au fost cele asteptate: democratii nu au obtinut rezultatele scontate la europarlamentare si nici votul uninominal dorit de seful statului nu a trecut de referendum. Printre vinovati, presedintele l-a gasit si pe Emil Boc. In schimbul esecului, Basescu a cerut un sacrificiu, desi democratii nu si l-au dorit: fuziunea PD-PLD

(Bogdan Apostolescu , Vlad Bårleanu)

Scandalul care a influentat scena politica romåneasca in 2007 a fost cel legat de vestitul biletel roz. În 11 ianuarie 2007, secretarul executiv al PD, Elena Udrea, declara ca premierul Calin Popescu- Tariceanu i-a cerut presedintelui Traian Basescu, în urma cu doi ani, printr-un bilet cu antet, scris si semnat de mâna, sa intervina la Parchet în favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu, asupra caruia începuse cercetarea penala în cazul tranzactionarii pe bursa a actiunilor Rompetrol. Ulterior, ruptura aparuta intre Palatele Cotroceni si Victoria a „desfasurat“ un permanent scandal.

La o zi dupa ce presedintele Basescu a prezentat biletul primit de la premierul Tariceanu, partidele si-au prezentat strategiile, în conditiile crizei politice declansate de respectivul document.
În 18 ianuarie 2007, presedintele PSD, Mircea Geoana, declara ca, din punctul de vedere al social-democratilor, principalul vinovat pentru criza politica este seful statului, motiv pentru care PSD va demara procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, în baza articolului 95 din Constitutie. El a precizat ca, daca povestea cu biletelul este reala, atunci seful statului ar fi complice si tainuitor al unei fapte de înalta coruptie. Tot în 18 ianuarie 2007, presedintele PC, Dan Voiculescu, a prezentat un document pe care i l-a atribuit presedintelui Basescu si care a fost trimis de acesta lui Codrut Seres, pe atunci ministru al economiei, în aprilie 2006. Liderul PC l-a acuzat pe Traian Basescu ca a încercat pe lânga fostul ministru Seres sa obtina contracte de energie ieftina pentru firma Alro Slatina. Comitetul Executiv National al PSD a decis, în 20 ianuarie 2007, calendarul actiunilor de suspendare a presedintelui. În 26 ianuarie, liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat ca formatiunea pe care o conduce a finalizat procesul de strângere a semnaturilor necesare suspendarii sefului statului. PSD-istii au fost sustinuti tacit de celelalte partide mai putin de PD si PLD.

Ruperea Aliantei si comisia «Voiculescu»

În 29 ianuarie 2007, PD a decis sa participe pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European. În 13 februarie 2007, secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a declarat ca PSD ar putea propune înfiintarea unei comisii parlamentare de ancheta a presupuselor încalcari ale Constitutiei de catre Traian Basescu, aceasta urmând sa fie un cadru de dezbatere a argumentelor invocate de opozitie pentru suspendare. În 27 februarie, liderul conservator Dan Voiculescu a anuntat ca PC a preluat initiativa PSD si va cere, în plenul Parlamentului, odata cu discutarea suspendarii sefului statului, o comisie de ancheta a activitatii presedintelui. Tot atunci, presedintele Traian Basescu a anuntat, prin intermediul unei scrisori adresate conducerii Parlamentului, ca nu va participa la sedinta comuna în care se va discuta materialul PSD legat de suspendarea sa, considerând ca referendumul, votul plenului si Curtea Constitutionala vor lamuri temeinicia demersului opozitiei. Parlamentul a aprobat, în 28 februarie 2007, la propunerea PC, înfiintarea unei comisii de anchetare a presedintelui Traian Basescu. Doar 76 de reprezentanti ai PD si PLD au votat împotriva, iar cei 21 de parlamentari ai UDMR s-au abtinut. PD a anuntat ca nu va desemna cei doi parlamentari care-i revin în Comisia parlamentara de ancheta a sefului statului. Presedinte al comisiei a fost ales liderul PC, Dan Voiculescu. Printre cei care au fost audiati la Comisia de ancheta s-au numarat ministrul economiei, Varujan Vosganian, în 7 martie 2007, fostul sef al SRI, Radu Timofte, precum si actualul sef al institutiei, George Maior, în 13 martie 2007. În aceeasi zi au mai fost audiati fostul ministru al apararii, Teodor Atanasiu, care a declarat membrilor comisiei ca suspendarea sa de catre seful statului poate fi încadrata la categoria nerespectarii legii si directorul SIE, Claudiu Saftoiu.

Interceptarile «au intrat» pe fir

Ulterior, in presa a aparut un articol în care era prezentata stenograma audierii lui Saftoiu la Comisia speciala. În discutia cu parlamentarii, acesta afirma ca SIE desfasoara actiuni operative pe teritoriul României, inclusiv interceptari telefonice – atributii ce revin SRI. Claudiu Saftoiu si-a dat demisia din functia de director al SIE chiar în ziua aparitiei articolului in presa.

Capete de acuzare

Printre acuzatiile la adresa sefului statului se numara faptul ca a abandonat rolul de mediator al statului, a contribuit la crearea unei atmosfere de instabilitate politica, si-a subordonat serviciile de informatii ale tarii, a înfiintat organisme ad-hoc paralele cu institutiile constitutionale existente, a comandat public procurorilor ce dosare sa instrumenteze cu prioritate, a favorizat diversi agenti economici sau ca si-a arogat dreptul la initiativa legislativa. În favoarea Raportului au votat reprezentantii PSD, PRM, PC, în timp ce aceia ai PNL si UDMR s-au abtinut.

«Biletelele» lui Coldea

Pe 18 aprilie, liderul PSD, Mircea Geoana, a dezvaluit ca presedintele Traian Basescu a cerut serviciilor de informatii date compromitatoare despre judecatorii Curtii Constitutionale. Geoana a prezentat presei ceea ce el a numit a fi un document olograf pe care l-ar fi întocmit prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, care ar atesta ca acest serviciu a exercitat presiuni la adresa judecatorilor Curtii Constitutionale. Liderul PSD a cerut reanalizarea de catre Curtea Constitutionala a dosarului prin care a fost propusa suspendarea lui Traian Basescu.

Suspendarea lui Basescu

In data de 19 aprilie, Basescu a fost suspendat de Parlament din functie. Rezultatele oficiale ale votului Parlamentului: 322 de voturi „pentru“, 108 „impotriva“ si 10 voturi anulate. In momentul votarii au fost prezenti in sala 440 de parlamentari din totalul celor 465. Timp de o luna presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a preluat functia de presedinte al statului. Ulterior a avut loc, potrivit Constitutiei referendumul care statua daca Basescu va fi repus in functie sau nu. Rezultatul referendumului: Basescu s-a intors la Cotroceni!

PD scos din guvern

Scandalurile dintre Palatele Cotroceni si Victoria s-au lasat si cu scoaterea PD de la guvernare. In data de 1 aprilie, premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca va cere Parlamentului votul pentru un nou guvern din care nu vor mai face parte reprezentantii PD, ci doar cei ai UDMR. Premierul a mai precizat la vremea respectiva ca noul Cabinet va avea in continuare programul de guvernare al Aliantei D.A. Ulterior, Cabinetul Tariceanu II nu a scapat de razbunarea lui Basescu, acesta din urma provocand disparitia din guvern a unor ministri.

Europarlamentarele si referendumul pentru uninominal - barometrul razboiului politic

Efectele scandalurilor politice ale anului 2007 s-au materializat in rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European si referendumul pentru votul uninominal. Din aceste scandaluri nici un partid nu a iesit castigator, scorurile obtinute la europarlamentare nemultumindu-i pe liderii politici. De cealalta parte, Basescu nu a reusit sa introduca, prin referendum, votul uninominal majoritar in doua tururi de scrutin. Mai mult, seful statului a contestat la Curtea Constitutionala votul uninominal mixt asumat de guvern, iar Curtea i-a dat dreptate. Cu alte cuvinte, Romania nu are, momentan, votul uninominal atat de „dorit“ de politicieni.

Iata rezultatele de la europarlamentare si referendum. PD- 28,81% din voturi, urmat de PSD cu 23,11% si PNL cu 13,44%. Pe locurile patru si cinci se mentin PLD cu 7,78% si UDMR cu 5,52%, iar candidatul independent Laszlo Tokes - 3,44%. Cei care nu au trecut de pragul electoral de 5% sunt PNG - 4,85%, PRM - 4,15%, PC - 2,93%, PIN - 2,43%, PNTCD - 1,38%, Partida Romilor - 1,14%, Alianta Socialista - 0,55% si Partidul Verde - 0,38%. Astfel, PD a obtinut 13 mandate de europarlamentar, PSD - 10, PNL - 6, PLD - 3, în timp ce comunitatea maghiara va avea 3 reprezentanti în PE, dintre care doi ai UDMR, carora li se alatura independentul Laszlo Tokes. Astfel, în urma centralizarii rezultatelor nationale, România este reprezentata în Parlamentul European de democratii Sorin Frunzaverde, Roberta Anastase, Petru Filip, Monica Iacob-Ridzi, Marian Jean Marinescu, Maria Petre, Rares Niculescu, Marian Zlotea, Florin David, Mihaela Popa, Constantin Dumitriu, Nicodim Bulzesc si Sebastian Bodu (PD-istilor li se vor adauga in grupul PPE liberal-democratii Theodor Stolojan, Dumitru Oprea si Nicolae Vlad Popa), de social-democratii Titus Corlatean, Adrian Severin, Rovana Plumb, Daciana Sârbu, Catalin Nichifor, Adriana Ticau, Ioan Mircea Pascu, Gabriela Cretu, Corina Cretu, Victor Bostinaru. Liberalii vor fi reprezentati de Renate Weber, Daniel Daianu, Adina Valean, Cristian Busoi, Ramona Manescu si Mago-Imre Csibi. De cealalta parte, comunitatea maghiara va fi reprezentata de Gyorgy Frunda, Sogor Csaba si independentul Laszlo Tokes.

Rezultate finale la referendum

Prezenta la urne potrivit rezultatelor finale a fost, la referendum, de 26,51%, din care 81,36% au votat „DA“, 16,17% au votat „NU“, iar 2,46% din voturi au fost nule. Din centralizarea datelor înscrise în procesele-verbale primite reiese ca la referendum au participat 4.851.470 persoane, din care 3.947.212 au votat „pentru“ votul uninominal, iar 784.640 au votat „împotriva“ si s-au înregistrat 119.618 de voturi nule. Structura numarului de participanti la referendum, conform listelor electorale, este urmatoarea: numarul persoanelor înscrise în listele pentru referendum - 18.296.459; numarul persoanelor înscrise în copia de pe lista electorala permanenta - 18.222.176; numarul persoanelor înscrise în lista electorala speciala - 74.283; numarul participantilor la vot - 4.851.470; numarul persoanelor care s-au prezentat la urne, înscrise în copia de pe lista electorala permanenta - 4.306.757; numarul persoanelor care s-au prezentat la urne, înscrise în copia de pe lista electorala speciala - 73.686; numarul persoanelor care s-au prezentat la urne, înscrise în copia de pe lista electorala suplimentara - 471.027. Asadar, din cauza prezentei nesemnificative la vot, referendumul pentru votul uninominal nu a fost validat.

Partidul prezidential: PD-L

Finele anului 2007 i-a adus lui Traian Basescu un cadou: fuziunea PD-PLD. Noul partid rezultat prin fuziunea celor doua formatiuni politice, PD-L, mosteneste trecutul PD si este condus de Emil Boc. Cele doua functii de prim-vicepresedinte sunt detinute de Theodor Stolojan si Adriean Videanu, iar scaunul de secretar general este al lui Vasile Blaga.