UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

duminică, 13 iunie 2010

Majoritatea românilor spune că a votat cu Mircea Geoană, la alegerile prezidenţiale, potrivit unui sondaj GSS


Grupul de Studii Sociale a realizat un sondaj, la comanda PNL, iar una dintre întrebări se referea la alegerile prezidenţiale din 2009.
La întrebarea „Cu ce candidat aţi votat în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie 2009?”, 56% dintre cei care au votat şi-ar fi dat votul pentru Mircea Geoană şi doar 44% pentru Traian Băsescu.
Din eşantionul de 1089 de persoane, 19,3% au declarat că nu au votat, 2,0% nu avea vârsta necesară atunci iar 4,5% nu au dorit să răspundă.
Cătălin Lixandru, director executiv al GSS 2000 a explicat pentru REALITATEA.NET, de unde provin diferenţele dintre rezultatul alegerilor prezidenţiale de la 6 decembrie şi rezultatele prezentului sondaj: "inclusiv conform Biroului Electoral Central, Geoană a câştigat alegerile pe teritoriul României, cu o diferenţă de 12.000 de voturi. Sondajul a fost realizat doar pe teritoriul României. În plus, diferenţa de 12 puncte dintre cei doi candidaţi nu este atât de mare, ea reprezintă de fapt o diferenţă reală de 6%, deoarece fiecare punct câştigat de la unul pleacă la celălalt". Altă explicaţie ar mai consta în faptul că unii dintre ce intervievaţi nu au recunoscut cu cine au votat de fapt: "dorim şi sperăm ca omul să fie cât se poate de sincer. E posibil ca unii să nu dorească să spună cu cine au votat şi să aleagă variante de răspuns precum "nu-mi amintesc" sau "nu răspund", la întrebarea din sondaj" - spune Cătălin Lixandru.
La întrebarea „Sunteţi de acord cu o eventuală suspendare a Preşedintelui Traian Băsescu de către Parlamentul României?”, răspunsul DA a fost dat de un covârşitor 64,9%, iar procentul care ar vota în această direcţie la un referendum este foarte apropiat, de 64,6%.
Marja de eroare este de +/- 3%, cu o probabilitate de garantare a rezultatelor de 95%. Pentru selecţia persoanelor s-au utilizat în principal listele electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009, iar interviurile s-au desfaşurat la domiciliul subiecţilor.