UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

luni, 19 aprilie 2010

Sinteza conferinta de presa TNL Cluj


Iuga Gavrila a declarat azi in cadrul conferintei de presa ca Tineretul National Liberal din Cluj-Napoca considera unele prevederi ale HCL-ului nr.26 din 26.01.2010 drept nesimtite, aberante si injuste fata de clujeni.

Iuga sustine faptul ca hotararea privind aprobarea regulamentului de administrare a parcarilor publice cu plata orara din municipiul Cluj-Napoca, denota faptul ca, pentru primarul Sorin Apostu nu mai exista nici un respect fata de clujeni, ci numai dorinta de a recompensa aparatul de partid 'ce a pus umarul' la accederea sa la putere.

'Se pare ca pentru cei de la PDL noi cei multi care platim taxe si impozite cu circa 20% mai mari incepand cu luna februarie suntem 'niste fraieri', ca doar din aceste impozite si taxe locale au dansii masini de serviciu, secretare si multe alte privilegii special create pentru ei' a declarat presedintele TNL Cluj.

Prin HCL nr.26 din 26.01.2010 este aprobat un nou regulament de administrare a parcarilor publice cu plata orara, prin care, la initiativa primarului, este marita lista celor privilegiati in a beneficia de o reducere de 50% din tariful abonamentului de parcare. Pe langa personalul din aparatul de specialitate al Primarului si salariatii din serviciile publice infintate in subordinea Consiliului local, beneficiaza de aceasta facilitate si alte institutii de stat, respectiv salariatii acestora, in limita a 10 abonamente/an/institutie, dar fara a depasi limita de 700 de abonamente/an (cap.IV,art.16). Dupa cum se poate vedea, conform acestei prevederi pot beneficia de reducerea cu 50% a tarifului abonamentului de parcare un numar de maxim 700 de membrii PDL, cu conditia sa faca parte din aparatul Primarului, regii, servicii publice subordonate Consiliului local sau altor institutii ale statului, unde sefii sunt numiti pe criterii politice, si sa fie agreati de primarul Sorin Apostu. Pentru a putea recompensa si sponsorii partidului este eliminata prevederea care stipula ca 'tarife pentru rezervare loc parcare se elibereaza numai pentru institutii publice cu avizul Comisiei de circulatie. Institutiile publice beneficiare vor fi stabilite in cadrul Comisiei municipale de sistematizare a circulatiei'(anexa 2 la hotararea nr.857/2007,cap.II,art.7) si introdusa prevederea: 'locurile de parcare cu rezervare se aloca numai persoanelor juridice la tariful de 300 lei/loc parcare/luna in baza unei cereri anuale. Persoanele juridice beneficiare vor fi stabilite in baza unui referat aprobat de Primarul Municipiului Cluj-Napoca' (HCL 26/26.01.2010, Regulamentul de administrare a parcarilor publice cu plata orara, cap.II, pct.B, art.5).

'Consideram ca aceasta prevedere poate conduce la abuzuri din partea primarului datorita faptului ca nu exista criterii de aprobare a rezarvarii de locuri de parcare pentru persoanele juridice care solicita acest lucru, acestea stand la pixul edilului sef. Si mai grav este faptul ca hotararea a fost votata inclusiv de consilierii locali ai partidelor din opozitie PSD si PNL.' sustine Iuga.

TNL Cluj-Napoca a demarat analizarea HCL-ului nr.26 din 26.01.2010 in urma sesizarilor primite din partea mai multor agenti economici ce au semnalat faptul ca, daca nu esti pe lista sponsorilor PDL, nu ai nici o sansa sa primesti aprobare pentru rezervarea vreunui loc de parcare in municipiul Cluj-Napoca. 'Din pacate pentru municipiul nostru, primarul Sorin Apostu si administratia portocalie a orasului inteleg gresit votul primit de la clujeni si au un comportament dictatorial, creand privilegii pentru aparatul propriu de partid si pentru sponsorii din campania electorala. Pentru primarul Sorin Apostu este mai important sa recompenseze pe cei care au pus umarul in campania electorala' spune Iuga.

Presedintele TNL Cluj solicita public Primarului Sorin Apostu ca in prima sedinta de Consiliu local sa propuna modificarea regulamentului de administrare a parcarilor publice cu plata orara in vederea eliminarii privilegilor acordate personalului din aparatul propriu de specialitate, salariatilor din serviciile publice din subordinea Consiliului local si salariatii altor institutii de stat. 'De asemenea, solicitam ca rezervarea de locuri de parcare pentru persoanele juridice sa fie aprobate de catre Comisia Municipala de sistematizare a circulatiei in baza unor criterii bine stabilite si nu dupa bunul plac al primarului. De gratuitate sa beneficieze in continuare cei prevazuti prin legile speciale iar de reducerea de 50% sa beneficieze masinile institutiilor aflate in interventie (salvare, pompieri, gaz, termoficare etc.) si nu personalul primariei. In cazul in care nu vor fi aduse modificari la acest Regulament vom desfasura o campanie de informare a populatiei online, fluturasi si, nu in ultima instanta luam in calcul pichetarea Primariei' a declarat Iuga Gavrila in incheiere.

Un alt subiect al conferintei de presa a fost sustinut de catre Bildea Ioan presedinte al TNL Cluj-Napoca. Acesta considera deplasata reactia premierului de a consfisca microfonul unei televiziuni, ca reactie nervoasa la o intrebare incomoda legata de politizarea Televiziunii Romane.

'O reactie deplasata venita din partea unui premier, propusat pe prima scena a politici romanesti cu ajutorul substantial al mass-media. Atat timp cat a fost in opozitie, fie de la tribuna parlamentului, fie de la primaria Clujului, declaratiile si atacurile politice a lui Emil Boc au fost mereu preluate si difuzate inclusiv de canalele de stiri pe care astazi, din fotoliul de sef al executivului nu le mai suporta' a declarat Bildea.

Totodata presedintele TNL Cluj-Napoca considera ca acest gest tradeaza o mentalitatea comunista, insusita in anii studentiei, cand a fost numit in mai multe functii de conducere ale uniunilor studentesti, tocmai pentru devotamentul aratat Partidului, pentru osanalele si laudele aduse sistemului (vicepresedinte al Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania, filiala Cluj si presedinte al Consiliului Uniunii Asociatiilor Studentesti al Universitatii 'Babes-Bolyai', intre 1987 si 1989).

Bildea a remarcat faptul ca cel mai grav este faptul ca Emil Boc, a amenintat voalat, Realitatea TV, un post privat, cu amenzi din partea institutiilor statului, pentru ca 'dezinformeaza', Antena 3 fiind deja sanctionata pentru asa ceva, dupa spusele sale.

Bildea sustine ca in loc sa fie preocupat de respectarea promisiunilor electorale si de promovarea masurilor anticriza, Boc a dezvoltat in ultima perioada o obsesie pentru imaginea guvernului si nu pentru ceea ce face guvernul. Acest lucru a fost demonstrat si de cererea recenta adresata televiziuni romane publice, de a-i acorda cel putin 30 de minute saptamanal la o ora de maxima audienta pentru a le povesti romanilor despre politicile guvernului. Refuzat fiind, imediat a inceput o campanie de schimbari la nivelul conducerii TVR, pregatind politizarea institutiei.

'Nu e suficient ca a pus la pamant economia, acum e dispus sa sacrifice si fragila democratie romaneasca, confiscand microfoane sau dand sfaturi 'pretioase'cum trebuie prezentata realitatea in presa scrisa si audiovizuala. Pentru ca am observat 'pasiunea' sefului executivului pentru microfoane am decis sa-i facem unul cadou, la care sa recite in liniste, acasa, discursurile sale politice, care nu au adus decat somaj, datorii externe si o criza financiara profunda. Discursuri de care romani s-au saturat pana peste cap si in locul carora asteapta inca masuri concrete. Ori daca premierul nu are aceste masuri ar fi bine sa place inainte sa fie prea tarziu, inainte ca romanii sa-si piarda rabdarea eu el. Am ales culoarea violet din motive de siguranta exoterica' a declarat in incheierea conferintei de presa, presedintele TNL Cluj-Napoca.