UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

sâmbătă, 10 aprilie 2010

COMUNICAT DE PRESA HOREA UIOREANU


Lipsiti de griji si ocupatie, membrii Guvernului condus de Emil Boc si deputatii PD-L au inceput sa se uite la televizor in fiecare seara dupa orele 22.00. Si pentru ca emisiunile de analiza politica si talk-show-urile nu prea aduc laude conducatorului iubit, ei schimba des canalele, urmarind cu precadere spoturile publicitare. Asa se face ca intreg partidul a invatat pe de rost textele tuturor reclamelor si au bagat la cap indicatia ca 'Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii'. In conditiile in care termenul 'excesiv' este unul putin uzitat, deputatii PD-L au inceput sa manifeste ingrijorare fata de sanatatea poporului.

Doar asa se explica faptul ca in sedinta de plen a Camerei Deputatilor ei au votat impotriva unui amendament depus de deputatul PNL de Gherla, Horea Uioreanu. Acest amendament prevedea scutirea de accize a tuicii si rachiurilor de fructe destinate consumului propriu in gospodariile individuale, in limita cantitatii echivalente a cel mult 250 de litri pe an, cu concentratia alcoolica de 100% volum.

Deputatii alesi pe listele PD-L au reusit astfel sa dea lovitura de gratie unei traditii seculare a romanilor si sa impovareze taranul roman cu noi dari si au decis sa accizeze si tuica produsa de tarani pentru consumul propriu, atentand astfel la una din traditiile romanului: aceea de a se cinsti de sarbatori cu tuica produsa chiar de el, cu costuri minime. Grav este faptul ca acum deputatii puterii au demonstrat maximum de inconsecventa si au anulat ceea ce au aprobat in toamna anului trecut, respectiv scutirea de accize a tuicii produa pentru consumul propriu.

Respingerea acestui amendament, gest nascut din disperarea PD-L de a scoate bani din tuica, ca din piatra au scos cam tot ce se putea, poate determina taranii care produc alcool pentru consumul propriu sa recurga din nou la practici indelung experimentate inainte de 1989. Ei vor continua sa produca tuica, pentru ca oricum nu au cui sa-si vanda fructele, dar, la mica intelegere cu cazangii, vor declara doar cantitati infime. Cat despre controlul cazanelor, practica a demonstrat ca romanul este suficient de inventiv pentru a 'fenta' fiscul si a-si asigura tuica de consum.

Chiar si numai pentru ca whiskey-ul nu se numara printre licorile preferate de tarani, obisnuiti cu ceea ce produc ei insisi, la fel cum au facut-o si inaintasii lor. Si chiar daca ar fi, nu si-o permit! Sau urmeaza o directiva prin care bautura scotienilor, mult laudata de un anume sef, sa inlocuiasca tuica si rachiurile de casa?

Biroul de presa
Horea Uioreanu