UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

luni, 15 februarie 2010

PD-L ul ne vinde Ungariei! fals sau adevarat?

Incepand cu 2012 Romania ar putea fi impartita in 12 microregiuni de dezvoltare, la propunerea UDMR, a fost primita de PDL mult mai bine decat lasa de inteles in iesirile publice liderii acestui partid, reiese din declaratiile presedintelui filialei clujene a Uniunii, Laszlo Attila.
UDMR a anuntat duminica la Cluj, ca democrat-liberalii sprijina proiectul UDMR de reimpartire a Romaniei in 16 microregiuni de dezvoltare, insa cu doua conditii: redesenarea regiunii Cluj si acordarea de rol administrativ noii scheme, astfel incat regiunile sa devina, practic, judete. La sfarsitul saptamanii trecute citeam in City News unele vise derspre faptul ca “Tinutul Secuiesc” are sanse sa fie recunoscut oficial de Romania in 2012, odata cu reimpartirea administrativa in 16 noi regiuni administrativ-teritoriale, care vor grupa cate trei din actualele judete.
Laszlo Attila sustine ca liderul PDL Cluj, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Daniel Buda, i-a confirmat intr-o discutie privata ca democrat-liberalii agreeaza rearanjarea propusa de maghiari, cu doua amendamente. "Din discutiile avute cu Daniel Buda reiese ca ei se gandesc ca microregiunile sa aiba si un rol administrativ. Mai este o divergenta pe pozitia judetului Salaj. In timp ce noi insistam sa fie microregiunea Cluj - Bistrita-Nasaud - Maramures, PDL vrea sa fie Cluj - Bistrita-Nasaud - Salaj. Astea-s divergentele, in mare", a declarat liderul UDMR Cluj.
Afirmatiile lui Laszlo sunt sustinute atat prin declaratiile liderului UDMR, Marko Bela, cat si prin dezvaluirile arhitectului planului maghiar de reorganizare teritoriala a Romaniei, Csutak Istvan. Marko Bela a declarat sambata, in timpul Consiliului Reprezentantilor Unionali, ca in privinta reorganizarii regiunilor de dezvoltare, in Camera Deputatilor va avea loc o dezbatere, insa ''PD-L este de acord ca trebuie dublat numarul acestora, la 15-16".
De asemenea, Csutak Istvan a declarat ca un acord politic de culise intre UDMR, PSD si PDL in privinta regionalizarii pe sistem maghiar exista deja de cel putin patru ani, atat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, cat si cel al PDL, Vasile Blaga, confirmandu-i ca cele doua partide isi doresc ca noile microregiuni sa aiba si rol administrativ.
Deputatul Daniel Buda afirma ca a avut, intr-adevar, o convorbire cu Laszlo Attila, insa tema discutiei a fost intarirea capacitatii de absorbtie de fonduri pe care ar avea-o noile regiuni. Buda a subliniat, insa, ca reorganizarea propusa de maghiari nu se va putea face pe criterii etnice si a opinat ca proiectul celor 16 microregiuni, adoptat deja in mod tacit de catre Senat, ar trebui respins in Camera.