UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

vineri, 23 octombrie 2009

NU TREBUIE RECLAMA PENTRU REDUCEREA NUMARULUI DE PARLAMENTARI


PNL a depus la Parlament un proiect de modificare a Legii electorale care prevede reducerea numărului de parlamentari la 316, a anunţat, joi, deputatul PNL Eugen Nicolăescu, arătând că pentru diminuarea numărului de aleşi nu este nevoie de un referendum, ci de o "simplă modificare" legislativă.
PNL vrea reducerea numărului de parlamentari la 316, proiectul liberalilor stipulează mărirea normei de reprezentare a senatorilor şi deputaţilor ceea ce va avea ca efect diminuarea numărului de parlamentari.
Astfel, conform proiectului propus de PNL, norma de reprezentare a deputaţilor va creşte de la 70.000 la 110.000 de cetăţeni, iar norma de reprezentare a senatorilor se va mări de la 160.000 la 221.000 de cetăţeni, a mai spus Nicolăescu.
Nicolaescu a arătat că, în aceste condiţii, numărul deputaţilor va fi de 217, iar numărul senatorilor de 99, rezultând un total de 316 de parlamentari.
Nicolăescu a mai spus că această modificare va duce la creşerea calităţii dezbaterilor în comisiile de specialitate, la îmbunătăţirea prezenţei parlamentarilor la lucrări, la condiţii mai bune pentru desfăşurarea activităţii în teritoriu, la reducerea cheltuielilor.
El a arătat că proiectul liberalilor nu prevede modificarea sistemului bicameral al Parlamentului, deoarece acest sistem este o garanţie a îndeplinirii corecte a procesului legislativ.
Potrivit lui Nicolăescu, tema Parlamentului unicameral trebuie să fie supusă dezbaterii publice astfel încât la revizuirea Constituţiei, cetăţenii să fie bine informaţi pentru a vota în cunoştinţă de cauză.
Parlamentarii au avizat negativ, miercuri, în plenul reunit al celor două Camere, scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind convocarea unui referendum naţional în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale pe tema Parlamentului unicameral şi a reducerii numărului parlamentarilor la maximum 300.