UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 1 octombrie 2009

CADE GUVERNUL...ROMANIA SARE IN AER


Promisiunea social-democratilor de ieri s-a adeverit astazi, cand ministrii PSD si-au inaintat demisiile scrise si semnate inca de ieri, potrivit realitatea.net. Acestia au declarat ca vor demisiona in jumatate de ora dupa semnarea Decretului de revocare a lui Dan Nica.
Intamplarile de astazi de pe scena politica a tarii sunt o urmare a trei zile de criza politica in care demiterea lui Dan Nica a generat discutii aprinse intre membrii Coalitiei. Deocamdata, PSD nu a facut vreo propunere pentru inlocuirea lui Nica, pe care il sustine in continuare, potrivit realitatea.net.
Traian Basescu a reusit sa faca din nou ceea ce face de cinci ani - sa provoace criza politica, suprapusa peste criza economica. El este principalul responsabil", a anuntat astazi Mircea Geoana.

Ruperea coalitiei de guvernare creeaza o noua problema pentru PD-L in teritoriu. In acest moment, aproximativ 60 de directori generali si directori adjuncti din serviciile deconcentrate sau din regiile si companiile nationale din judetul Cluj, plus cei doi subprefecti, apartin PSD. Demiterea acestora nu este foarte usor de realizat, chiar daca OUG 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, respectiv ordonanta care a permis demiterea fostilor directori liberali si ai UDMR, este in vigoare.
Aceasta ordonanta, care a scos sefii de deconcentrate din categoria functionarilor publici, stabileste faptul ca noii sefi, numiti ca urmare a unui concurs, incheie contracte de management pe o perioada de maxim patru ani, dar nu face nici o referire la demiterea lor. Or, la doar cateva luni de la numirea pe functie, o evaluare a activitatii actualilor manageri ar fi usor de atacat si contestat.
In aceste conditii, ramane de vazut care va fi modalitatea prin care actualii pesedisti vor fi "maturati" din posturi. Este foarte posibila emiterea unei noi ordonante de urgenta, care sa modifice si sa completeze OUG 37/2009, pentru a putea demite toti directorii PSD din tara.