UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 8 octombrie 2009

"11 impotriva Romaniei!"

Despre incoerenta si incapacitatea Guvernului condus de Emill Boc am mai vorbit cu prilejul altor motiuni simple sau de cenzura pe care le-am supus atentiei publice si le-am dezbatut in Parlament. Ele au fost demonstrate, se resimt in casa fiecarui roman si au generat miscari de protest fara precedent din partea organizatiilor socio-profesionale.

Lipsa unui program coerent si eficient anticriza, populismul, demagogia si minciuna, lipsa performantei economice capabile sa scoata Romania la liman, ignorarea partenerilor sociali, a Parlamentului, a partidelor politice, incapacitatea de a conduce si de a gestiona Romania, dar mai ales scaderea nivelului de trai si pierderea locurilor de munca sunt atributele constante ale Guvernului Boc si tot atatea motive pentru care am sustinut si sustinem in continuare ca dumneavoastra, guvernantii, trebuie sa parasiti cat mai grabnic Palatul Victoria!

Astazi a venit timpul sa dati socoteala pentru nereprezentativitatea flagranta in care va aflati si pentru ilegalitatea pe care v-o asumati in conducerea acestei tari, prin incalcarea Constitutiei. Impreuna cu Traian Basescu, stimati domni ce va aflati acum la masa puterii, ati aruncat Romania intr-o tripla criza: economica, politica si morala.

Criza economica, despre care se stia inca de la finele anului 2008, nu a fost in niciun fel contracarata prin masuri guvernamentale care sa-i sprijine pe cei loviti. In timp ce la nivelul guvernului se imparteau posturi si se „ungea” clientela politica cu functii si demnitati, Romania reala se prabusea cu fiecare zi care trecea: 700.000 someri, peste 100.000 de firme mici si mijlocii inchise sau suspendate, spitale in care oamenii nu-si mai gasesc vindecarea, din cauza lipsei de medicamente.

Mai mult decat atat, siguranta cetateanului este pusa in pericol, fie ca vorbim de o crestere fara precedent a infractionalitatii, fie ca vorbim de trenuri care deraiaza aproape zilnic, fie ca vorbim de aservirea interesului cetateanului de catre o coruptie din ce in ce mai agresiva ori de o justitie paralizata. In loc sa caute solutii in interiorul sistemului, Guvernul Basescu-Boc a preferat sa puna gaj Romania pentru un imprumut impovarator de la FMI, care a adus o datorie de 2500 de euro pe capul fiecarui salariat. Acum, cetatenii acestei tari se vad pusi in situatia cumplita de a lupta pentru supravietuire, pentru gasirea unor solutii de a-si achita impozitele si taxele tot mai mari, ratele si creditele la banci, dar si pentru a plati pentru incompetenta guvernului Basescu-Boc.

Criza politica a atins apogeul in a doua jumatate a acestui an, cand goana pentru gasirea celei mai bune cai de fraudare a alegerilor a devenit o forma de expresie politica. Pe masura ce timpul trecea, ministri, secretari de stat, sefi de deconcentrate deveneau pioni intr-un conflict ce a cuprins intreaga Romanie. Partidul pe care il conduceti a schimbat regulile democratiei si triseaza flagrant, aducandu-l in joc pe aliatul aparent neutru - Presedintele Basescu. Din acel moment, nimic nu a mai contat pentru actualii guvernanti, decat absurda batalie pentru putere, pentru cele mai multe voturi furate. Daca Basescu trebuie sa castige, nimic nu mai este prea putin pentru aceasta: nici sutele de mii de someri si nici regresul unei economii fragile. Unul dintre cei mai importanti membri ai Coalitiei pentru Romania recunostea public ca in cabinetul Boc, 95% era politica si doar 5% administratie.

Ati aruncat, domnilor guvernanti, oricare ati fi acum, Romania cu multi ani in urma. Numai ca cetateanul de rand, cel caruia ii cereti votul ori de cate ori aveti nevoie de el, nu mai are apetenta pentru politica pe care o avea in urma cu 20 de ani. Platitorul de taxe si impozite, cel asupra caruia se rasfrang erorile unui guvern de incompetenti, este mult mai preocupat de insanatosirea mediului economic si de siguranta zilei de maine pentru propria familie. Nimic din mascarada si circul pe care le promovati in fiecare zi nu-l mai intereseaza, singura reactie a acestuia fiind una de dezgust, care se rasfrange, din pacate, asupra intregii clase politice.

Criza morala este cu siguranta cel mai cumplit efect care a lovit populatia Romaniei in urma guvernarii Basescu-Boc. Pana acum, cetateanul roman mai avea o speranta: indiferent de cat de greu i-ar fi fost din punct de vedere economic, indiferent de cat de scarbit ar fi fost de scandalurile politice, stia ca este protejat de legile unui sistem democratic. Presedintele jucator a transformat Romania intreaga in parcul sau de distractii, rasucind si contorsionand intr-un montagne-russe ametitor legea fundamentala si aruncand in tunelul groazei pe milioanele de cetateni din aceasta tara.

Smecheria a fost inaltata la rang de politica publica, iar eludarea legii, privita ca o abilitate personala si ca o virtute a primului om din stat. Acest guvern si-a marcat debutul prin incalcarea Constitutiei, primul act emis de catre Emil Boc fiind declarat neconstitutional - ne referim aici la cumulul pensiei cu salariul - si a sfarsit tot prin incalcarea legii fundamentale – printr-o ordonanta care afecteaza regimul Parlamentului si totodata drepturile electorale ale cetatenilor. Ce mai conteaza ca schimbarea unui ministru si a partenerilor din guvern trebuie facuta in spiritul Constitutiei, cand obiectivul major de fraudare a alegerilor trebuie atins cu orice scop?
Prin criza politica pe care ati generat-o, ati pus sub semnul intrebarii functionarea unor institutii fundamentale ale statului si, mai grav, le-ati discreditat si le-ati furat autoritatea, incercand sa le aserviti lui Traian Basescu. Guvernul Basescu-Boc a incalcat cu buna-stiinta Constitutia, abuzand de procedura angajarii raspunderii si incercand astfel sa legifereze in domenii importante, chiar daca interesele cetatenilor nu erau armonizate si respectate.Ati promis romanilor cresterea pensiilor si a salariilor, pentru cadrele didactice chiar cu 50%. Nu ati facut nimic, in schimb ati avut grija sa le inghetati si chiar sa le diminuati veniturile.

Ati promis ca nu veti umbla la taxe si impozite. Ati mintit din nou. Ati introdus impozitul forfetar prin care ati determinat inchiderea a zeci de mii de firme si drept consecinta, romanii si-au pierdut locurile de munca. Aflam prin vocea presedintelului Basescu ca de fapt sarcina dumneavoastra si a domniei sale nu a fost aceea de a scoate Romania din criza. Adevarata miza a fost lupta pentru putere pentru care ati mobilizat energii nebanuite, ati mintit si ati incurajat vrajba intre oameni, ati numit si ati pus latreaba clientela politica impreuna cu institutiile statului, ati incalcat Constitutia, toate acestea pentru ca domnul Basescu sa obtina al doilea mandat.

Aflam tot de la presedintele Basescu ca pentru la anul le pregatiti romanilor o noua surpriza: cresterea TVA. Consecinta: deja cu veniturile reduse, cetatenii vor trebui sa plateasca mai mult pentru asigurarea traiului de zi cu zi. Dar pentru dumneavoastra si pentru ambitiile politice si electorale ale presedintelui Basescu, nici un cost nu e prea mare daca este suportat de romani.

Cat despre performanta individuala a fiecarui ministru din Cabinetul dumneavoastra, ati avut grija, domnule Boc, impreuna cu Traian Basescu sa faceti o evaluare doar a ministrilor PSD pe care i-ati fortat sa plece de la guvernare. In schimb, ministrii PDL au fost foarte eficienti iar domnul Basescu le-a mai oferit in custodie inca un portofoliu, aproape pentru fiecare in parte. Insa trebuie sa stiti domnule Boc ca adevarata evaluare are loc in fata Parlamentului care v-a investit, iar concluzia noastra si a romanilor este simpla: bilantul activitatii ministrilor dumneavoastra este dezastruos.

Actul de guvernare a fost deturnat in dauna interesului legitim al cetatenilor pentru a face loc in spatiul public atacurilor murdare, santajului si luptelor interne. Lupta electorala prezidentiala si-a castigat un loc privilegiat in preocuparile Guvernului, in detrimentul Constitutiei, a respectului public si a bunului simt, prin abandonarea solutiilor la criza economica si deterioarea nivelului de trai la cetatenilor. Acesta este tabloul conturat de Guvernul Basescu-Boc in Romania anului 2009. Aceasta este realitatea netrunchiata, nefardata cu care i-ati fericit, domnule Boc, pe cetateni intr-un an de criza economica, oferindu-le, asa cum am mai spus, in plus o criza politica si mai ales, una morala.

Insa, in acest timp s-a mai petrecut un lucru grav pentru democratia romaneasca. Intr-un mod fara precedent si periculos pentru corpul natiunii romane, in total dispret fata de romani, puterea executiva se subsumeaza, mai nou, doar Palatului Cotroceni. Primul-ministru a oferit pe tava presedintelui Romaniei, Traian Basescu, Guvernul pe care il conduce reusind sa-l stearga din paginile Constitutiei, de la capitolul Putere executiva.Are nevoie presedintele Basescu de referendum pentru scoatere din Constitutie a Parlamentului bicameral, hop-top-boc, o ordonanta de urgenta care ne obliga pe toti sa ne pronuntam in termenul stabilit de domnia sa, prin incalcarea Constitutiei! Are nevoie Traian Basescu de sectii de votare comasate pentru referendum si alegerile prezidentiale pentru a maximiza si a specula voturile cetatenilor, hop-top-boc, o noua ordonanta de urgenta prin care romanii sunt indemnati sa voteze in favoarea presedintelui in functie, din nou cu incalcarea Constitutiei si a drepturilor electorale!

Are nevoie presedintele Basescu de un guvern docil, care sa-i organizeze alegerile, chiar prin fraudarea lor, pentru a-i oferi un nou mandat, hop-top-boc, o remaniere neconstitutionala care s-a soldat cu aruncarea „cotei de guvernare PSD” din Palatul Victoria! Are nevoie presedintele Basescu de toti prefectii pentru a-si asigura linistea si ordinea in sectiile de votare, hop-top-boc, Guvernul a declansat in ultimele zile un adevarat jihad impotriva prefectilor PSD si a directorilor de deconcentrate! Are nevoie Traian Basescu doar de guvernarea PDL, pentru a-si impune puterea politica in Romania, hop-top-boc, o are! Astfel, Guvernul Boc a devenit o arma folosita de Traian Basescu in lupta politica. Traian Basescu a devenit purtatorul de cuvant al Guvernului Romaniei, cel care intervine pe o piata libera si care da lectii tuturor: analistilor economici, Bursei de Valori, institutiilor financiare si chiar Bancii Nationale.

Astazi, acest Guvern se legitimeaza doar in fata presedintelui Basescu si in favoarea sa, si nu cum este normal, in fata Parlamentului si pentru interesele celor pe care ar trebui sa-i reprezinte: milioanele de cetateni romani. Va prevenim, domnule Boc, si o facem fara compasiune, ca Traian Basescu se foloseste acum de dumneavoastra si se va debarasa in curand, ca de un lucru inutil. Actualul Guvern nu-si mai cunoaste adevaratul izvor de legitimitate democratica si credem ca a sosit momentul sa restabilim, in limitele constitutionale, ordinea raporturilor dintre Legislativ si Executiv. Prin formula pe care v-ati insusit-o, de interimate fara acoperirea Constitutiei, nu aveti legitimitatea de a conduce Romania, iar ministrii dumneavoastra – de altfel, fara prea mari performante in domeniile lor – mai au si pretentia sa reformeze si alte sectoare importante in numele cetatenilor romani. Va informam ca in actul de guvernare nu-i ca in matematica, minus cu minus nu da plus si un ministru de doua ori mai nepriceput nu e niciodata mai bun.Guvernul dumneavoastra, al lui Traian Basescu, si nu al cetatenilor, este incapabil sa conduca intr-o asemenea formula si sa raspunda interesului public.

Doamnelor si domnilor,

Actualul guvern al domnului Basescu, adevaratul vis implinit al acestuia, se dovedeste a fi un monstru cu picioare de lut. Presedintele Basescu gireaza un guvern care nu va face nimic pentru oamenii acestei tari, caci are un singur scop, acela de a asigura solutia politica si de frauda pentru candidatura domniei sale.

Dumneavoastra, domnule Boc, ati preluat puterea sub toate auspiciile favorabile: v-a nasit si protejat domnul Basescu si v-ati bazat pe o larga majoritate parlamentara. Din pacate, singura dumneavoastra preocupare a fost sa dinamitati stabilitatea politica a Romaniei, sa scufundati in saracie populatia tarii si sa puneti bazele unei fraude electorale in folosul candidatului Basescu.

Prea mult fariseism in acest prim an de guvernare domnilor, prea multa bataie de joc la adresa romanilor. Oamenii aud doar acuze la adresa fostului Guvern si scuze patetice ale unor ministri care, precum niste fecioare neprihanite, se perinda pe la televizor si dau din colt in colt ca nu au bani pentru proiectele propuse, intorcandu-si buzunarele in vazul lumii, semn al neputintei si al unei incompetente cronice.

Dar, domnule Boc, va faceti vinovat nu numai de incompetenta. Principala acuza pe care v-o aducem este cea de disolutie a autoritatii statului. Ati locat institutii, ati incalcat legile tarii, v-ati batut joc de proceduri. Aveti o singura viziune: asigurarea, cu orice pret, a suprematiein lui Traian Basescu. V-ati transformat in argatul celui care impinge spre haos Romania, pe care o considerati mosia Presedintelui. Cetatenii romani nu sunt iobagii dumneavoastra ! Nu ne regasim in mentalitatea de sluga pe care o afisati in fata domnului Basescu.

Doamnelor si domnilor,

Membri ai guvernului – atatia si atat cat mai sunteti, Aceasta motiune de cenzura nu este doar o forma de lupta parlamentara. Mai mult decat oricand – nu este o formalitate ! Este urmarea fireasca a actiunilor dumneavoastra de devalizare economica si morala a Romaniei. Ati ramas doar 10 si cu Emil, 11 ! Daca am vorbi in termeni sportivi am putea spune ca sunteti cat o echipa de fotbal. Dar jocul dumneavoastra se poarta impotriva Romaniei. Antrenorul de la Cotroceni va conduce in ofensiva impotriva a 22 de milioane de cetateni. Parafrazand un brand deja patentat putem spune ca sunteti: „11 impotriva Romaniei !”

Si tocmai de aceea, va spunem astazi ca jocul nu se va termina cu o victorie: nu doar ca veti pierde, veti iesi huiduiti de pe teren. V-ati compromis total: ca oameni politici, ca profesionisti, ca moralitate. E momentul fluierului final! E timpul doamnelor si domnilor parlamentari sa dati un vot impotriva camarilei restranse a domnului Basescu. E timpul sa gasim pentru dansii nu un autobuz, ci un microbuz – caci incap acolo – cu Traian Basescu la volan si sa ii trimitem intr-un concediu prelungit. Sa nu ne facem griji: si-au asigurat singuri banii de benzina……