Autorităţile române nu au informat încă CE de faptul că vor recapitaliza CEC Bank”, precizează Comisia Europeană într-un comunicat intrat în posesia Gândul
Boc, acum două zile, iritat: „Am făcut cererea în luna februarie. Suntem la 1 iulie şi nu am primit încă răspunsul. Pentru că, dacă nu se primeşte răspunsul CE, se consideră ajutor de stat şi intrăm pe deficit”. Băsescu, cu doar câteva ore mai devreme: „Guvernul ar trebui să acţioneze şi să nu mai stea în aşteptarea birocraţilor de la Bruxelles” România mimează că se luptă cu criza financiară. Preşedintele şi premierul au minţit dând vina pe Comisia Europeană care întârzie un răspuns în privinţa recapitalizării CEC. De ce e importantă această recapitalizare? Simplu. E una dintre primele măsuri pe care celelalte state europene le-au luat pentru a combate recesiunea: întărirea băncilor de stat, care, având bani la dispoziţie, pot acorda credite atât populaţiei, cât şi mediului de afaceri într-o perioadă în care bancherii privaţi au pus lacătul pe creditare.
În timp ce preşedintele Traian Băsescu a dat vina pe CE, pe „birocraţii” de la Bruxelles, pentru amânarea recapitalizării, premierul Emil Boc a declarat, şi el, că România şi-a făcut treaba, că a făcut cererea încă din februarie şi aşteaptă acum undă verde de la UE.
Răspunsul oficial al CE a scos însă la lumină o imagine total opusă:
„Autorităţile române nu au informat încă CE de faptul că vor recapitaliza CEC Bank”, se precizează într-un comunicat oficial al Comisiei. Mai grav decât atât, „Comisia a descoperit singură acest lucru şi serviciile informale ale Comisiei au fost cele care au contactat autorităţile române la mijlocul lunii martie în acest sens, şi nu invers”, precizează CE.
Situaţia jenantă a României este confirmată chiar de către Consiliul Concurenţei, cel care poartă negocierile cu UE privind această problemă. Consiliul recunoaşte că discuţiile cu CE de până acum, care, oricum, au început la finele lui martie, nu în februarie, au fost informale, adică România nu a depus nimic oficial, deci aşteaptă o aprobare a Comisiei care nu are cum să vină.
CE: Am aflat singuri de recapitalizarea CEC
“Autorităţile române nu au informat încă CE de faptul că vor recapitaliza CEC Bank”, precizează, într-un comunicat oficial al CE, Jonathan Todd, purtător de cuvant DG Concurenţă al Comisiei Europene. “Comisia a descoperit singură acest lucru şi serviciile informale ale Comisiei au cele care au contactat autorităţile române la mijlocul lunii martie în acest sens, şi nu invers”, se precizează în comunicatul oficial al CE.
Recapitalizarea CEC cu 900 de milioane de lei, măsură anunţată de Guvern încă din primele zile de mandat, ar putea permite statului român să intervină în economie în mod activ, respectiv să acorde credite companiilor şi persoanelor fizice, dar şi agricultorilor, într-un moment în care împrumuturile sunt blocate.
„Asta înseamnă că poate să dea mai multe garanţii pentru nişte IMM-uri cu capital românesc cărora nicio bancă străină nu le dă nimic acum. Oricum, după părerea mea, nici nu aveam ce vorbi cu ei. Trebuia să recapitalizăm şi gata. Adică după ce ne-am împrumutat cu 13 miliarde de euro de la FMI pentru băncile lor, acum să le cerem voie ca să o ajutăm pe a noastră?”, ne-a declarat Ilie Şerbănescu, analist financiar.
În momentul de faţă CEC are o cotă de piaţă de 5%, aceasta fiind singura bancă comercială care aparţine statului român, prin Ministerul Finanţelor, cu excepţia Eximbank. Guvernul a decis ieri, printr-o ordonanţă de urgenţă, se reducă suma cu care ar trebui să aprecieze capitalul CEC de la 900 la 795 de milioane de lei.
Radu Gheţea, preşedintele CEC, a declarat ieri că este nevoie de recapitalizare cât mai repede, fără a afecta însă relaţia dintre CE şi România. Gheţea declarase recent că dacă până în toamnă banca nu primeşte banii promişi, s-ar putea afla în situaţia de a nu mai da credite.
Băsescu şi Boc, contrazişi chiar de instituţia din România care face negocierile
La începutul săptămânii, preşedintele Traian Băsescu a declarat că „guvernul ar trebui să acţioneze şi să nu mai stea în aşteptarea birocraţilor de la Bruxelles în problema recapitalizării CEC. Birocraţia excesivă nu se potriveşte cu criza“, a spus şeful statului, după terminarea şedintei CSAT de marţi. Ulterior, premierul Emil Boc a declarat la rândul său că cererea a fost făcută şi că se aşteaptă răspunsul CE. “Am făcut cererea în luna februarie. Suntem la 1 iulie şi nu am primit încă răspunsul. Pentru că dacă nu se primeşte răspunsul CE, se consideră ajutor de stat şi intrăm pe deficit”, a declarat Boc.
Cei doi oficiali români nu sunt contrazişi însă numai de Comisie, ci chiar de instituţia statului care negociază cu CE această măsură, respectiv Consiliul Concurenţei.
„Până în prezent discuţiile cu Comisia au avut caracter informal, conform mecanismului instituit cu Comisia Europeană”, precizează Consiliul într-un comunicat. Altfel spus, până în momentul de faţă, România nu a depus niciun act oficial privind recapitalizarea CEC. CE a precizat, de altfel că, până acum „calitatea informaţiilor trimise de autorităţile române este insuficientă pentru a permite Comisiei să stabilească dacă recapitalizarea CEC constituie sau nu ajutor de stat”.
În timp ce premierul Emil Boc a declarat că cererea e făcută din februarie, Consiliul spune că prima întâlnire de lucru dintre el şi CE, care a fost, oricum, informală, a avut loc la sfârşitul lunii martie.