UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

miercuri, 30 iulie 2008

PNL CLUJ face lista pentru colegii


Delegaţia Permanentă a PNL a decis ieri să lase libere unele colegii în care vor candida personalităţi din afara politicii şi un ţărănist.
Delegaţia Permanentă a PNL a validat 75% dintre candidaţii partidului la nivel naţional pentru alegerile parlamentare şi a emis o hotărâre conform căreia primarii şi preşedinţii de consilii judeţene nu pot intra în această cursă electorală.
“Este vorba despre trei sferturi din colegiile de la Camera Deputaţilor şi Senat. Mai sunt câteva colegii disponibile în fiecare dintre judeţe şi câteva judeţe la care decizia se va lua în cursul săptămânii viitoare, pentru că dorim să-i trimitem pe colegii noştri să se confrunte cu cei care-i vor alege la toamnă în Parlament”, a declarat coordonatorul politic al campaniei, Bogdan Olteanu. Delegaţia a decis să interzică primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene ai partidului să participe în cursa electorală din toamnă.
Vicepreşedintele PNL Cluj, Liviu Miclăuş, susţine că lista votată ieri confirmă că la Cluj va candida în colegii senatoriale consilierul premierului Călin Popescu Tăriceanu, Mircea Chertes, în vreme ce alţi şapte liberali au primit ieri OK-ul pentru a candida pentru Cameră.
Aceştia sunt actualul deputat Horea Uioreanu, care va candida în Colegiul Gherla, şi deputatul Mircea Puşcă, într-un colegiu din Cluj-Napoca, Virgil Pop, în Colegiul Turda, Marius Mânzat, în Colegiul Dej, şi secretarul de stat Lucia Morariu, care va candida într-un alt colegiu pentru deputaţi din Cluj-Napoca.
Tot pentru un mandat de deputat va candida şi liderul liberalilor clujeni, Marius Nicoară, în vreme ce consilierul judeţean Eugen Cecan ar putea şi el să intre în cursa pentru Parlament într-o circumscripţie pentru deputaţi. Nicoară susţine că şi senatorul Norica Nicolai va încerca să obţină un nou mandat, tot la Cluj.
Conform unor surse din PNL, secretarul de stat Liviu Radu ar putea candida pentru un post de parlamentar, însă nu există o decizie dacă o va face într-un colegiu pentru senatori sau într-unul pentru deputaţi.
Liberalii au lăsat, totuşi, mai multe locuri libere în fiecare judeţ, pentru care vor fi desemnaţi cadidaţi din PNŢCD sau personalităţi din afara vieţii politice. La Cluj, ţărăniştii au rezervat un loc pentru deputaţi, iar Nicoară afirmă că PNL va începe în perioada următoare o campanie susţinută de racolare a numelor apolitice cu rezonanţă.
Marius Nicoară a declarat ieri că, dat fiind statutul apropiat al PNŢCD de cel al formaţiunii liberale, este firesc să le fie întinsă o mână ţărăniştilor în viitoarele alegeri, chiar dacă nu mai poate fi vorba despre o alianţă între cele două formaţiuni.
“PNŢCD este un partid istoric de dreapta şi este firesc să le fie întinsă o mână, însă nu în forma unei alianţe, ci cu o candidatură într-un colegiu”, a declarat ieri liderul liberalilor clujeni, fără însă a preciza dacă va fi o circumscripţie senatorială ori una pentru deputaţi.
Pe de altă parte, preşedintele suspendat pentru un an al PNŢCD Cluj, Radu Sârbu, declară că nu are nici o intenţie de a candida pe listele altui partid. “Chiar sunt împotriva acestui lucru, pentru că PNŢCD trebuie să intre în alegeri pe cont propriu”, a afirmat ieri Sârbu.