UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

miercuri, 21 mai 2008

Tise :bloc sau vila la bloc?






Fostul prefect de Cluj, Alin Tişe, finul liderului PDL Emil Boc şi candidat la şefia consiliului judeţean, a ridicat o clădire cu trei niveluri lipită de blocul în care locuieşte.
Lui Alin Tişe, finul preşedintelului PDL şi candidatul PDL la şefia consiliului judeţean (CJ), îi place atât de mult la bloc, încât şi-a cumpărat mai multe apartamente. Două dintre acestea sunt pe aceeaşi scară şi a admis că a extins cu un balcon numai unul dintre ele, cu toate că în cererea pentru autorizare, depusă de soţia lui, erau menţionate două. Pe suprafaţa concesionată chiar lângă bloc a fost construită o clădire din trei etaje în continuarea apartamentelor existente.
Conflict de interese
Avocatul Alin Tişe a fost ales în consiliul local pe listele Alianţei D.A. în anul 2004. La sfârşitul lui 2005, a fost numit prefect, funcţie pe care a ocupat-o până în anul 2007. El a votat în 2005, când era consilier local, pentru o hotărâre prin care i se aproba cererea soţiei sale pentru concesionarea unei suprafeţe de teren de 15 metri pătraţi. Soţia lui Tişe, care este notar public, a folosit în cererea adresată Primăriei Cluj-Napoca numele purtat înaintea căsătoriei, Camelia Veronica Irimie, deşi era măritată cu politicianul Alin Tişe încă din anul 2004.

Hotărârea de Consiliul Local 439/2005 prin care a fost admisă cererea soţiei lui Tişe a fost promovată chiar de naşul Emil Boc. În documentul cu pricina se arată că terenul, aflat pe Calea Dorobanţilor, a fost concesionat pentru suma de 100 de euro pe metru pătrat. O suprafaţă similară este achiziţionată pe piaţa imobiliară cu circa 700 de euro.
Are doar autorizaţie de închidere a balconului
În actele de la Serviciul Urbanism al Primăriei Cluj-Napoca nu este înregistrată decât o singură autorizaţie de construcţie emisă pe numele lui Alin Tişe, o aprobare pentru închiderea balconului.
„Dacă hotărârea la care se face referire nu era legală, secretarul trebuia să o cenzureze“, a menţionat Raimonda Boian, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
Senatorul PRM Gheorghe Funar a declarat că i-a solicitat prefectului de Cluj, Călin Platon, să înceapă demersurile pentru anularea hotărârii consiliului local cu pricina.
„Alin Tişe a fost prezent la şedinţa în care nevasta lui a folosit un nume fals. S-a folosit de numele de fată pentru ca jurnaliştii prezenţi sau ceilalţi consilieri să nu-şi dea seama că cererea este chiar pentru Alin Tişe. De altfel, Alin Tişe, care este avocat, trebuia să spună că se abţine de la vot pentru că are un interes patrimonial“, a comentat senatorul Funar.

În prezent, singura consecinţă legală este anularea hotărârii respective şi, implicit, desfiinţarea autorizaţiei şi demolarea construcţiei.
REACŢIE
„E vorba despre închiderea unui balcon“

Alin Tişe s-a arătat deranjat de subiect. „Este vorba despre închiderea unui balcon, al meu şi al vecinilor de la alte două etaje. Doamna Irimie este chiar soţia mea“, a spus Alin Tişe. Vecinii de la parter şi etajul unu nu au dorit nici să confirme, nici să infirme varianta fostului prefect. Candidatul PDL s-a ferit să spună însă dacă a votat sau nu documentul prin care soţia lui a primit un teren în concesiune. „Şi dacă aş fi votat, sancţiunea este nulitatea hotărârii. În Cluj sunt câteva mii de balcoane închise pentru care nu se plăteşte taxă de concesiune. Eu plătesc tocmai ca să nu fiu acuzat“, a mai spus Tişe.