UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

vineri, 21 martie 2008

Satenii din Cheia refuza containerele

Casele mai au un pic si se darima pe ei, dar nu vor sa se mute. Pentru sapte familii din satul clujean Cheia ale caror locuinte sint grav afectate de alunecarile de teren, autoritatile au adus mai multe case modulare. Oamenii spun insa ca nu isi pot parasi animalele si gradinile.
Foto Raul Stef
Oamenilor din Cheia le vine greu sa-si lase balta animalele si gradinile si sa se mute in containere
Casa a luat-o aproape de tot la vale. Pe toate laturile peretii s-au crapat, iar in bucatarie abia mai poti sta din cauza pantei. Tot aici, o crapatura in perete, lata de 10 centimetri, a facut ca intreaga iarna bucataria sa fie cea mai friguroasa parte a casei. O casa construita abia in 1973, din caramida. Fekete Anamaria spune ca acolo locuieste cu sotul ei, cei patru copii, cel mai mic dintre ei in virsta de doar 2 ani, si mama femeii. „Ne e frica, ca uite acolo, bucata aia a cazut intr-o noapte si ne-am speriat“, spune ea, aratind spre un colt din partea de sus a peretelui exterior. Veniturile familiei sint mici, iar reparatiile prea dese pentru bugetul lor. „Nu prea ne convine sa ne mutam in containere. Trebuie sa ne lasam aici gradina. Cine face toata ziua naveta pina aici?“, spune femeia cu gindul la cei aproape 2 kilometri care despart casa ei de locul in care autoritatile au decis sa o stramute.
Situatia e si mai grava la doar citiva pasi pe aceeasi strada ce duce spre cariera de piatra. Una dintre camerele vechii case de chirpici a devenit inutilizabila, dupa ce pamintul de sub ea a luat-o la vale si a lasat-o practic in bataia vintului. Din aceasta cauza, Kereki Zina, sotul ei si cei trei copii dorm acum in aceeasi incapere. „Ce sa fac cu animalele si gradina daca ma mut in container? Si fara ele acolo ce o sa mincam, ca aici e ca la tara, ce lucram aia si mincam?“, spune suparata Kereki Zina. In aceeasi situatie disperata se afla alte sapte familii din sat, dar alunecarile de teren afecteaza in total 59 de imobile. Primele sase containere destinate familiilor sinistrate au sosit ieri in satul Cheia. Autoritatile spera ca in cel mai scurt timp sa le monteze si sa le dea in folosinta. Primarul comunei Mihai Viteazu, Zeng Ioan, nu stia ieri ca membrii familiilor sinistrate nu sint de acord sa se mute in locuintele modulare. „Cine vrea sa ramina o sa o faca pe propria raspundere, o sa dea declaratie scrisa, cu atit mai mult cu cit acolo sint si copii“, a spus primarul.
Prezent la fata locului, prefectul Calin Platon a spus ca in acest moment se face un studiu care va stabili cauzele alunecarilor de teren, in urma caruia se va stabili daca este necesara mutarea tuturor caselor afectate. In total, in cele 59 de case traiesc aproape 150 de persoane.