UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 13 martie 2008

Curtea Constituţională: şefii consiliilor judeţene vor fi aleşi prin vot direct

Curtea Constituţională a respins ieri sesizarea senatorilor PRM şi PC cu privire la Legea votului uninominal, apreciind că aceasta este constituţională. Potrivit Constituţiei, preşedintele României trebuie să promulge legea în cel mult zece zile, dar Traian Băsescu a anunţat un astfel de decret la câteva ore de la decizia Curţii.
Aceasta “deschide uşa” alegerii parlamentarilor pe sistem uninominal, dar există voci care avertizează că preşedinţii consiliilor judeţene (CJ) ar putea fi aleşi pe sistemul primarilor doar la scrutinul din 2012. Liberalul Marius Nicoară, care a anunţat că sistemul uninominal este condiţia pe care o aştepta pentru a se orienta spre un nou mandat de şef al CJ Cluj, speră că legea va intra în vigoare în timp util.
Unul dintre cei 26 de semnatari ai sesizării depuse la CC, senatorul PRM Gheorghe Funar, crede că decizia Curţii era previzibilă. Preţedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Marius Nicoară, a salutat hotărârea Curţii, menţionând că noile condiţii îi oferă şansa continuării proiectelor începute de când a fost ales la şefia CJ Cluj şi speră că legea va rămâne în această formă până la alegerile locale.
Cu privire la candidatul pe care îl va susţine în locul său în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca, liderul liberal a revenit asupra afirmaţiei de săptămâna trecuă, când anunţa ferm că senatorul Norica Nicolai va candida în municipiu. “Vom face o analiză în perioada următoare. Norica Nicolai are atribuţii la nivel naţional, în mai multe judeţe, va fi foarte ocupată. Vom vedea”, a spus Nicoară.
In această situaţie, singura alternativă pe care liberalii au avansat-o până acum este deputatul Horea Uioreanu. Subtilităţile prevederilor care ar putea împiedica aplicarea noului sistem de scrutin la şefii de CJ au fost însă explicate de deputatul UDMR Andras Levente Mate. El a arătat că există o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută, prin care termenul de de pregătire a alegerilor este modificat la 75 de zile.
Astfel, declara Mate, “chiar dacă, prin absurd, preşedintele promulgă legea azi, intră în vigoare peste 30 de zile, deci pe 13-14 aprilie. De atunci până la 1 iunie nu rămân 75 de zile necesare”, a spus deputatul UDMR.
Dîncu are suspiciuni
Deputatul democrat-liberal Daniel Buda spunea ieri că sunt puţine şansele ca Legea uninominalului să mai poată fi modificată sau atacată. Cât despre posibilitatea ca preşedinţii CJ să nu fie, totuşi, aleşi uninominal anul acesta, Buda a declarat că, la cum cunoaşte conţinutul, “poate fi promulgată, astfel încât să intre în vigoare la următoarele alegeri.”
Opozantului făţiş al alegerii preşedinţilor de CJ pe sistem uninominal, senatorul social-democrat Vasile Dîncu, i s-a părut “suspect” faptul că premierul Tăriceanu a anunţat data alegerilor locale cu foarte puţin timp înaintea publicării deciziei CC. “Cred că mai putea aştepta câteva ore, dar el s-a grăbit să anunţe data.
De altfel, un membru al Guvernului chiar spunea că nu va fi timp pentru aplicarea noului sistem la CJ de anul acesta”, a declarat Dîncu. Acesta respectă decizia CC, “chiar dacă în ultimul timp se iau decizii complementare”.
Pentru senatorul PRM Gheorghe Funar decizia CC a fost previzibilă. Acesta spune că instanţa a fost influenţată de faptul că preşedintele Traian Băsescu s-a antepronunţat cu privire la această sentinţă, încă de vineri. “A fost într-o emisiune de radio, când a declarat că asta va fi decizia Curţii”, a spus senatorul PRM.
Băsescu face absurdul normal
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri la Stockholm, la doar câteva ore de la decizia Curţii, că a promulgat Legea votului uninominal. Acesta a precizat că a trimis în ţară o copie a decretului de promulgare prin fax, în timp ce originalul decretului urmează să ajungă astăzi, prin curier, la Monitorul Oficial, pentru a fi publicat.