UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 20 martie 2008

Bechtel, la protocol


Premierul Tăriceanu, alături de preşedintele Consiliului Judeţean, marius Nicoară (în stânga lui), într-o vizită mai veche pe şantierul Bechtel
Autorităţile române vor semna, luni, cu firma Bechtel, un protocol care reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor pe durata construcţiei tronsonului 2B al Autostrăzii Transilvania, stabilit în urma unor întâlniri cu toate instituţiile implicate în proiectul autostrăzii. Potrivit unui comunicat al Prefecturii Cluj, citat de Mediafax, acordul vizează folosirea mai multor drumuri judeţene, precum DJ 107L, DJ 107 M şi DJ 103 V, şi se referă la lucrările de întreţinere pe durata construcţiei. Regia Autonomă de Administrare a Patrimoniului Public si Privat va face rigolele pentru scurgerea apelor pluviale, cu excepţia celor din intravilanul localităţilor rurale, unde competenţa revine consiliilor locale, şi a celor situate de-a lungul drumurilor de acces către organizările de şantier ale Bechtel, va efectua controlul traficului greu şi va executa lucrări de întreţinere pe sectoarele de drum, altele decât cele desemnate prioritare. La rândul său, constructorul autostrăzii va efectua, potrivit protocolului, lucrările de reparaţii prioritare pe unele sectoare de drum, cu asigurarea utilajelor şi a forţei de muncă necesare.

"De asemenea, Bechtel va finaliza, până la data de 15 mai 2008, drumul de ocolire a localităţilor Luna de Sus şi Vlaha, astfel încât traficul aferent va fi deviat din localităţile amintite. Periodic sau de câte ori situaţia o va cere va efectua, în colaborare cu Poliţia locală, controale în circulaţie, privind respectarea regimului de viteză pe drumurile judeţene", se arată în comunicat. Consiliul Judeţean va asigura materialele de construcţie pentru reparaţiile pe care Bechtel le va realiza. "Protocolul mai prevede renunţarea la restricţiile privind sarcina maximă totală admisă de 20 de tone, pentru Bechtel şi antreprenorii, respectiv furnizorii săi, până la finalizarea construcţiei sectorului 2B, dar se instituie restricţia de circulaţie pe perioada noptii, în intervalul orar 20:00 - 05:00 şi pe perioada sărbătorilor legale", se mai arată în comunicat.

Măsuri după ce sătenii au blocat drumul
În urmă cu peste o săptămână, autorităţile au stabilit o serie de măsuri după ce peste 50 de localnici au blocat DJ 107 M, supăraţi că autocamioanele companiei Bechtel care transportă materiale pentru autostradă le distrug casele şi drumurile, printre care interzicerea transportului greu pe timp de noapte de către compania Bechtel, în comuna Iara, mai notează Mediafax. Tot atunci, autorităţile au stabilit că din luna aprilie autocamioanele vor ocoli comuna.
"Având în vedere termenul de finalizare a lucrărilor pe acest tronson, care, după estimările celor de la Bechtel, este de şase sau şapte luni, am impus măsuri urgente, pentru ca disconfortul celor care locuiesc în zonă să fie mult redus. Se va finaliza până în 14 aprilie podul de peste Arieş, care va permite utilizarea unui traseu alternativ care să ocolească comuna Iara. Compania Bechtel şi-a luat angajamentul că în cel mult o lună acest pod va fi gata. În ceea ce priveşte Săvădisla, nu avem încă soluţii, dar există o variantă de traseu, care ocoleşte satul Vlaha, astfel ca numărul cetăţenilor afectaţi să fie redus", declara atunci prefectul judeţului Cluj, Călin Platon.