UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

marți, 25 martie 2008

Bazã de elicoptere langa aeroport la Cluj

O unitate aerianã pentru misiuni de urgenţã se va realiza în imediata vecinãtate a aeroportului, pe o suprafaţã de trei hectare.
Unitatea Specialã de Aviaţie (USA), aflatã sub autoritatea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, va deschide o bazã de elicoptere lângã Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca.
In şedinţa Consiliului Judeţean de mâine urmeazã sã fie aprobat transferul de teren pe care se va realiza acest proiect. Suprafaţa mãsoarã trei hectare şi va fi legatã de infrastructura şi reţelele de utilitãţi ale aeroportului. “Este vorba de o suprafaţã de trei hectare care va fi preluatã de la aeroport şi datã în folosinţã Unitãţii Speciale de Aviaţie.
Infiinţarea Bazei de elicoptere la Cluj-Napoca face parte dintr-un proiect mai amplu al Ministerului Internelor şi ar urma sã deserveascã întreaga regiune, pentru situaţii de urgenţã”, a explicat ieri preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Nicoarã. Directorul aeroportului, David Ciceo, a informat cã cele trei hectare de teren destinate acestui proiect vor fi “rupte” dintr-o suprafaţã de teren care iniţial aparţinuse tot Ministerului Internelor.
“Se face o modificare de teren, astfel încât Unitate Specialã de Aviaţie sã-şi poatã amplasa baza de elicoptere, mai mult nu ştiu ce implicã aceastã investiţie”, a declarat Ciceo.
“Dupã summit-ul NATO, ne ocupãm de acest proiect”
Sef de stat major în cadrul USA, cãpitan comandant Sorin Ursuleanu, a declarat ieri pentru ZIUA de Cluj cã acest proiect urmeazã sã fie demarat dupã ce se va încheia summit-ul NATO, de la Bucureşti.
“Acum suntem prinşi cu summit-ul NATO, dar dupã ce se va încheia ne vom ocupa sã promovãm hotãrârea de guvern în vederea finanţãrii acestor baze pentru misiuni de urgenţã. Pentru cã nu este vorba doar de Cluj-Napoca. Proiectul nostru este mult mai amplu şi a fost planificat sã se deruleze pe o perioadã de 10 ani.
Se doreşte realizarea unor astfel de baze în toatã ţara, pe structura regiunilor istorice. Clujul este una dintre locaţii, iar terenul pe care Consiliul Judeţean ni-l transferã face parte dintr-o suprafaţã care, oricum, a fost tot a Ministerului Internelor. Iar, în afarã de asta, lângã aeroport ne convine locaţia pentru cã suntem cât de cât în oraş, iar dacã ne legãm de reţelele de utilitãţi şi de infrastructura aeroportului, atunci şi costurile proiectului nostru devin mai mici”, a explicat Ursuleanu. în ceea ce priveşte valoarea investiţiei, comandantul nu s-a pronunţat.
“Nu pot sã ştiu ce bani vom primi. De aceea mã feresc sã fac o evaluare. Cert este cã, în funcţie de banii pe care îi primim, şi numãrul elicopterelor creşte”, spune acesta.
La ce-i foloseşte Clujului o bazã de elicoptere
Interesul USA şi al Ministerului Intrenelor este acela de a dezvolta aceste baze de elicoptere astfel ca, în caz de urgenţe, sã se poatã interveni în timp util, cât mai eficient.
“Au fost situaţii când nu s-a putut ajunge la timp. Fie cã era vorba de intervenţia SMURD sau de inundaţii. De aceea este bine sã avem astfel de baze în toate regiunile ţãrii. Pentru cã nu este acelaşi lucru când intervii din Bucureşti, iar operaţiunea se desfãşoarã în alte zone ale ţãrii”, a mai spus Ursuleanu. Dupã ce baza de la Cluj se va realiza, iar Ursuleanu nu exclude posibilitatea ca proiectul sã fie demarat peste şase luni, se vor mai înfiinţa şi alte puncte de lucru în oraşele din regiune.
Am spus cã acest proiect al nostru este pe termen îndelungat şi urmãrim extinderea lui, pe viitor. Inclusiv colegi de-ai mei de aici, de la Bucureşti, s-au arãtat interesaţi sã se întoarcã în zonele din care provin şi sã lucreze la noile baze care se vor înfiinţa”, spune Sorin Ursuleanu. Conform proiectului de hotãrâre al Consiliului Judeţean, dupã dezmembrarea suprafeţei de 14,2 hectare din Someşeni, aeroportul clujean va mai pãstra 110.718 metri pãtraţi pentru propria dezvoltare. Bazei USA pentru misiuni de urgenţã îi vor rãmâne 30.342 de metri pãtraţi.
Suprafaţa de 940 de metri pãtraţi rãmasã va fi destinatã drumului de acces pentru deservirea, în comun, atât a aeroportului, cât şi a bazei USA.
Cine este şi ce face USA
Elicopterele USA transportã şi asigurã paza şi protecţia înalţilor demnitari care viziteazã România. USA însoţeşte din aer coloanele în care se aflã personalitãţi importante, transportã persoane din conducere în zonele în care se desfãşoarã acţiuni la care participã efective ale Ministerului Administraţiei şi Internelor şi sprijinã trupele terestre de intervenţie.
De asemenea, echipajele USA intervin în caz de incendii, inundaţii şi alte calamitãţii, susţin cercetarea aerianã complexã, în zone greu accesibile cu alte mijloace de transport, asigurã transportul aerian al unor cadre de poliţie pentru supravegherea circulaţiei rutiere în cazul accidentelor grave de circulaţie şi urmãrirea celor care încearcã sã pãrãseascã locul faptei.
Elicopterele USA supravegheazã graniţele ţãrii şi, dupã caz, asigurã intervenţia rapidã pentru rezolvarea situaţiilor deosebite. în paralel, angajaţii USA executã transportul de mare dificultate (persoane arestate, infractori capturaţi, valori deosebite etc.) şi îndeplinesc toate misiunile ordonate de ministrul de Interne sau de secretarul de stat care coordoneazã activitatea unitãţii.