UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

miercuri, 13 februarie 2008

Vicele liberal Popa: “Tăriceanu trebuie să plece”


Fosta conducere a PNL Cluj-Napoca a lansat un manifest politic şi cere demisia premierului din fruntea partidului
Proaspăt demisă de la conducerea organizaţiei municipale a PNL, echipa condusă de Adrian Popa a lansat “Manifestul liberal de la Cluj-Napoca”, în jurul căruia speră să adune cât mai mulţi liberali din toată ţara. Popa îi consideră pe Marius Nicoară şi Horea Uioreanu “aserviţi lui Tăriceanu” şi se declară susţinător al “taberei” lui Ludovic Orban şi Crin Antonescu.

“în acest moment, în PNL există două tabere: una în jurul lui Tăriceanu şi Bogdan Olteanu şi alta în jurul lui Ludovic Orban şi Crin Antonescu, fireşte, eu sunt alături de cea de a doua”, a anunţat Popa. El susţine că primii doi au profitat de rezultatul slab al PNL în euroalegeri pentru a decapita organizaţiile fidele lui Orban şi Antonescu.

“Rezultatele de la europarlamentare au dus la o mişcare gândită de Tăriceanu şi Olteanu, care au urmărit eliminarea liberalilor radicali şi înlocuirea liderilor aleşi cu lideri obedienţi. Imediat după alegeri, Tăriceanu spunea că rezultatul e excelent şi desfăcea şampania. După o lună, la Delegaţia Permanentă, spunea că rezultatele sunt dezastruoase şi a stabilit pragul de 12%, sub care trebuie decapitate organizaţiile, pentru că erau 20 de filiale mult mai apropiate de Orban, decât de el.

De ce nu s-a stabilit pragul la 13%, cât a fost media pe ţară, de ce nu la 20%, cât ne-am propus înainte de alegeri, de ce 12? S-a dorit eliminarea liderilor acestor filiale din Biroul Politic Central şi, drept urmare, susţinerea lui Orban şi Antonescu, la vârf, a dispărut. Majoritatea filialelor decapitate sunt din Transilvania, unde a fost oaza liberalismului”, a afirmat Popa.

“S-au sacrificat oameni dedicaţi partidului, care au muncit şi au format echipe sudate, s-a călcat în picioare democraţia internă, statutul liberal, valorile liberale. în acest moment, cel mai mare duşman al PNL a devenit PNL-ul”, a adăugat Popa.



Manifest liberal radical



Sub titlul “Manifestul liberal de la Cluj-Napoca”, vicepreşedintele BPL, Ovidiu Turdean, a prezentat un document programatic având ca rezultantă “Tezele de la Cluj ale liberalismului românesc”, concentrând direcţii politice pur liberale: stat minimalist, subsidiaritate, descentralizare şi privatizare totale.

Printre măsurile propuse merită amintite desfiinţarea instituţiei prefectului, privatizarea prin bursă a regiilor autonome şi a firmelor deţinute de aministraţiile centrală şi locală, CEC, Poştă, Tarom, distribuţia de electricitate, menţinerea veniturilor la nivel local, abolirea taxei auto sau înfiinţarea Curţii cu juraţi.

“Când UFD a fuzionat cu PNL, în 2003, eram convins că PNL înseamnă liberalism, acum s-a renunţat la valorile liberale pentru păstrarea funcţiilor. Conducerile naţională şi judeţeană au uitat ce înseamnă liberalismul, liberalismul nu e social-democraţie, oricât ar vrea să mai rămână puţin la guvernare după 2008”, a explicat Popa (provenit din UFD) geneza documentului amintit.

“Nu putem accepta alianţe doar pentru a rămâne la putere, în special cu PSD-ul”, a adăugat Turdean. Popa l-a acuzat şi pe Nicoară de simpatii de stânga. “M-a dezamăgit mesajul lui Nicoară la Conferinţa Judeţeană a PSD. A elogiat adversarii noştri politici şi apoi ne reproşa nouă că nu atacăm PD-ul şi PSD-ul”, a spus Popa.



“Tăriceanu trebuie să plece”



El a precizat că va lansa documentul în dezbaterea Adunării Generale (AG) de sâmbătă, după care îl va difuza în toate filialele PNL din ţară, mizând pe nemulţumiţii din interiorul partidului. “în Moldova a pornit o mişcare importantă, fie plecări din partid, fie rezistenţă internă. Acest document poate fi o nouă platformă de la care să plecăm”, a spus Popa.

Turdean a afirmat că documentul se adresează tuturor liberalilor, chiar dacă nu sunt membri PNL. “Dacă documentul va fi asumat de cât mai mulţi indivizi, atunci liberalismul mai are o şansă”, a afirmat Turdean. El a spus că viitorul lui în PNL depinde de succesul manifestului în AG, unde se va încerca strângerea a cât mai multe semnături.

“Dacă documentul nu va fi validat de AG înseamnă că semnatarii lui nu mai reprezintă PNL Cluj-Napoca. Rămân membru PNL atât timp cât PNL mă reprezintă, dacă nu, există liberalism în ţara asta cât cuprinde, există posibilitatea să renunţ complet”, a spus Turdean. Popa a spus că n-a luat încă o decizie privind viitorul său politic. El a afirmat, în schimb, că nu urmăreşte divizarea partidului.

“Nu cred că se va întâmpla o ruptură în partid, pentru că toţi sunt liberali, numai câţiva au deviat spre stânga şi centru-stânga. Nu e vorba de un puci, ci de o lansare de idei, vrem să lucrăm cu instrumente democratice.

Dacă vom strânge suficiente semnături de susţinere, pasul următor va fi să strângem semnături pentru organizarea unui congres extraordinar al partidului. Tăriceanu trebuie să plece”, a declarat Popa. Documentul este semnat de 13 liberali, printre care toţi consilierii locali PNL, precum şi preşedinţii TNL şi CSL Cluj-Napoca.



Nicoară: “Uioreanu a lăsat organizaţia la 27-28%, ei au dus-o la 9%”



“E părerea lor şi au tot dreptul să şi-o exprime, fără discuţie că pot să-şi lanseze documentul în dezbaterea AG”, a comentat Nicoară opinia “disidenţilor” privind devierea spre stânga a PNL. în schimb, el a negat existenţa taberelor în PNL, dar şi acuzaţia că ar fi “obedient” lui Tăriceanu.

“Nu ştiu de unde au domniile lor informaţia asta cu tabere în PNL. Cât despre «obedienţa», cred că ar trebui să consulte mai întâi DEX-ul să vadă ce înseamnă «obedienţă». Am o relaţie excelentă şi cu Ludovic, şi cu Crin”, a declarat Nicoară.

El a reamintit echipei lui Popa procentul obţinut în euroalegeri. “în manifestul lor sunt foarte multe idei minunate, dar pentru punerea lor în practică PNL trebuie să conducă singur, dar asta nu se poate cu 9%, cât au scos ei pe municipiu. Nu mă tem nici de DPT (Delegaţia Permanentă Teritorială), nici de AG, dar ce părere să cer DPT, când jumătate de acolo ar trebui să-şi dea demisia de onoare pentru rezultatele la europarlamentare, dar nu vor?

în 2004, Uioreanu a lăsat organizaţia municipală la 27-28%. Rezultatul muncii lor e că în trei ani au adus-o la 9%, cu viceprimar şi şase consilieri locali. Ce vot de încredere mai vor când au coborât de trei ori sub nivelul din 2004?”, a spus Nicoară.

El a răspuns şi reproşurilor privind “elogiile” aduse PSD. “Regula elementară de bun simţ, când intri în casa unui om, spune să nu-l înjuri, să nu-l scuipi, ţine de cei şapte ani de acasă. Şi apoi am spus doar lucruri adevărate, că PSD a fost şi este un partid mare, o «nucă greu de ros», ce am greşit?”, a spus Nicoară.