UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

marți, 12 februarie 2008

Primul „Alo!“ de la JUC

Primul telefon Nokia produs in Romania a fost testat ieri la Jucu, unde a fost lansata prima linie de productie a aparatelor. Investitia din Jucu se ridica la peste 200 de milioane de euro si va asigura, in citiva ani, 15.000 de locuri de munca.
"Parcul Tetarom III din Jucu este o pozitionare foarte buna pentru pietele de dezvoltare din Orientul Mijlociu, Europa de Est si Africa. La Cluj exista o traditie industriala care ne-a ajutat sa ne formam echipa. Acest parc industrial permite partenerilor nostri din diferite industrii sa ni se alature."

Primul telefon Nokia produs la Jucu a fost testat ieri, cu ocazia lansarii primei linii de productie. Juha Putkiranta, vicepresedintele retelei de cerere si oferta Nokia, l-a sunat, in jurul orei 11.30, pe ambasadorul Finlandei la Bucuresti cu primul telefon produs in Romania de compania finlandeza. Aparatul este un model 1200. „Vom incepe cu telefoane simple ca sa vedem cum merge operarea. Ceea ce s-a produs la Bochum nu are legatura cu ce tipuri de telefoane se vor produce la Cluj“, a declarat Juha Putkiranta. Oficialii Nokia nu au vrut sa declare care este diferenta costurilor de producere a unui telefon intre Jucu si Bochum, insa au recunoscut ca aici este mai ieftin. Nici Putkiranta, nici directorul Nokia Romania, John Guerry, nu au dorit sa dea detalii despre salariile angajatilor de la Jucu, insa au precizat ca acestia primesc, pe linga salariile de baza, bonuri de masa si mese calde. Potrivit lui Guerry, pina acum lucreaza la Jucu 350 de angajati, in urmatoarea perioada completindu-se schema pina la 500. Pina la sfirsitul anului vor munci 3.500 de persoane. Primii muncitori au fost recrutati din Jucu, Gherla, Cluj si Dej.

Angajatii, „scanati“ la iesirea din tura

La linia de asamblare din fabrica Nokia lucrau ieri in jur de 200 de muncitori. La iesirea din fabrica, toti sint verificati cu ajutorul aparatelor de scanare si detectare a metalelor. Fiecare dintre ei este nevoit chiar sa se descalte in timpul verificarii. Muncitorii au la dispozitie o cantina, unde li se ofera o masa gratuita pe zi, si un snack-bar, care este deschis toata ziua. Alaturat zonei de asamblare se afla separeul de birouri, de tip „open space“. Aici lucreaza cei cu functii de conducere din toate departamentele. In prezent, la Jucu se afla o echipa de manageri din mai multe tari, cum ar fi Brazilia, SUA, Finlanda sau Ungaria.

Citeva minute pentru un telefon

Cu ocazia turului fabricii la inaugurare, invitatilor li s-a explicat cum functioneaza aceasta. Fara roboti sofisticati, aparatul trece prin mai multe etape pina sa fie ambalat. Intr-o prima faza, s-a explicat, se face o verificare a placii de baza, unde se testeaza daca softul este introdus. Apoi se editeaza o eticheta unica pentru acelasi telefon. In urmatoarea etapa, se asambleaza tastatura, in mod manual, la care este adaugata, apoi, placa de baza. „Inainte de asta se sufla cu aer ionizat, evitindu-se, astfel, depunerea prafului“, spune unul dintre coordonatorii echipei de asamblare. La urmatorul pas, se formeaza cutia in care urmeaza sa fie introduse componentele, in speta ghidul de utilizare si incarcatorul. Intr-o penultima faza, se pune bateria si se monteaza capacul din spate, dupa care se scaneaza si se pune eticheta, care este introdusa in sistem. In aceasta etapa, aparatul se cintareste, verificindu-se, astfel, daca lipseste ceva. Cind este gata asamblat, telefonul este introdus in cutie si trimis in zona de depozitare si expeditie a marfii.

Fabrica Nokia din Jucu va avea sindicat in 2 saptamini

Peste 2 saptamini, angajatii de la Nokia vor avea un sindicat afiliat la Cartel Alfa. Presedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a declarat ca a strins primele 15 semnaturi, cit este necesar pentru infiintarea legala a sindicatului. „Facem demersuri pentru depunerea actelor, iar in 2 saptamini va fi emisa sentinta civila de infiintare a sindicatului muncitorilor de la fabrica Nokia din Jucu“, a declarat Pop. Potrivit acestuia, conducerea fabricii i-ar fi sfatuit pe angajati sa nu adere la nici un fel de organizatie sindicala, ca urmare a miscarilor sociale de la Bochum, de unde finlandezii au relocat fabrica la Jucu. Nu mai departe de duminica noaptea, 6.000 de oameni au participat la un protest in Germania impotriva inchiderii iminente a fabricii. Protestatarii au format un inel de foc, cu ajutorul tortelor, in jurul fabricii Nokia de la Bochum.