UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 28 februarie 2008

Bugetul autostrăzii Transilvania pentru 2008 a fost epuizat, iar lucrările ar putea fi sistate

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a epuizat deja bugetul autostrăzii Transilvania, Braşov-Borş, pentru 2008, iar în aceste condiţii lucrările ar putea fi stopate, a declarat, joi, directorul general al societăţii, Mihai Grecu.

"Am cheltuit bugetul pe 2008 şi nu mai avem bani să plătim nimic pentru autostrada Transilvania. Cu alte cuvinte, compania nu mai are bani să finanţeze lucrările", a afirmat Grecu într-o conferinţă de presă.

CNADNR a solicitat Guvernului un anumit buget pentru acest proiect de infrastructură, însă Ministerul Economiei şi Finanţelor nu a acordat toate fondurile, a spus Grecu, fără să precizeze suma.

Grecu a spus că singura plată a CNANDR către constructorul Bechtel a fost de 140 milioane euro, reprezentând un avans de 30% din valoarea totală a lucrărilor programate pentru acest an.

Potrivit lui Grecu, o soluţie pentru finanţarea lucrărilor ar fi relocarea de fonduri de la alte proiecte, care vor începe în a doua jumătate a anului, iar altă soluţie ar fi ca CNADNR să obţină bani din rectificarea bugetară.

"O soluţie ar fi relocarea de bani de la alte proiecte care vor începe, iar a doua soluţie ar fi să primim bani de la rectificarea bugetară, care sperăm să aibă loc în luna martie", a spus Grecu.

El a adăugat că CNADNR nu a mai plătit facturi către Bechtel din luna decembrie, neprecizând valoarea acestora, însă consideră că Bechtel va continua totuşi lucrările. "Sper să se găsească o soluţie pentru a nu stopa lucrările, însă constructorul cred că va avea înţelegere şi nu le va opri", a arătat Grecu.

Cu toate că CNADNR nu mai poate finanţa lucrările, directorul general al companiei consideră că autostrada Transilvania va fi finalizată la termen, respectiv în 2012.