UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 7 februarie 2008

Băsescu: Nu voi accepta ca România să fie angajată de miniştri fără mandat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR, că nu va accepta ca România să fie angajată de un ministru de Externe şi al Apărării, euforici, în noiembrie anul trecut, fără mandat.

"O să fiu atât de comunicativ dar şi atât de eliptic cât este necesar cât să nu pun România într-o situaţie dificilă. România îşi va respecta angajamentele de stat membru al Uniunii Europene (...) dar în niciun caz nu voi accepta ca, fără mandat, România să fie angajată de un ministru de Externe şi un ministru al apărării euforici prin luna noiembrie anul trecut. Nu voi accepta acest lucru. România este stat cu instituţii", a spus Băsescu, întrebat despre neînţelegerile dintre Preşedinţie şi ministerele Apărării şi de Externe referitoare la trimiterea de trupe în Ciad.

Întrebat dacă a primit o notă de la cei doi miniştri pe acest subiect, Băsescu a răspuns că a primit-o cu două zile înainte de sosirea preşedintelui Franţei la Bucureşti.

"Probabil ca să se poată spune: «Răul este la Cotroceni, noi suntem buni». Dar noroc că preşedintele Sarkozy este mai inteligent decât unii miniştri, mult mai inteligent şi în acelaşi timp om cu responsabilitate, şi înţelege responsabilitatea unui şef de stat care aprobă trimiterea de trupe în afara graniţelor", a spus Băsescu.

Surse oficiale au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că preşedintele "a fost surprins de abordarea complet neserioasă" a miniştrilor Meleşcanu şi Cioroianu, care, la finele anului trecut, în reuniuni externe, au angajat trimiterea de trupe în Ciad fără a avea aprobarea CSAT.

Ministrul Apărării Teodor Meleşcanu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că preşedintele Traian Băsescu are de o săptămână nota elaborată de MAp şi MAE şi aprobată de premier în legătură cu participarea la misiunea din Ciad, iar subiectul a fost abordat în CSAT, dar nu a fost luată o decizie.

Eventuala angajare a României în Ciad a fost comunicată la nivelul UE, sub rezerva aprobării ulterioare la nivel politic intern, a comunicat, joi, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul Afacerilor Externe.

Premierul Tăriceanu a declarat, joi, că trimiterea de trupe româneşti în Ciad nu a reprezentat o decizie a Guvernului şi nici un subiect abordat în discuţia cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, ci este menţionată într-un memorandum transmis Consiliului Suprem de Apărare a Ţării spre aprobare.

Şeful statului declara, luni, după întâlnirea cu omologul său francez Nicolas Sarkozy, că România va participa la forţa UE în Ciad în condiţiile definite de Consiliul de securitate al ONU în parteneriat cu Europa dar, mai ales, cu Franţa, care va conduce eventualele operaţiuni.

Ministrul Apărării Teodor Meleşcanu declara, la sfârşitul lui noiembrie 2007, că România intenţionează să trimită o companie formată din 120 de militari în zona Africii Centrale care să participe la prima misiune militară lansată de UE.

Uniunea Europeană a aprobat oficial, săptămâna trecută, trimiterea imediată a unei forţe militare în Ciad şi nord-estul Republicii Centrafricane, afectate de conflictul din Darfur şi de lipsă de securitate din cauza insurgenţei.