UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

luni, 28 ianuarie 2008

Ruptură totală în PNL Cluj....din ziare

Adrian Popa atacă deciziile partidului şi anunţă că, în cazul adoptării votului uninominal, va candida pentru şefia Consiliului Judeţean.
Demis vineri de la conducerea organizaţiei municipale a PNL, printr-o decizie a Biroului Politic Teritorial (BPT) interimar al PNL Cluj, pentru rezultatele slabe de la euroalegeri, Adrian Popa a contestat la Curtea de Onoare şi Arbitraj (COA) a PNL decizia Biroului Politic Central prin care a fost dizolvat vechiul BPT şi validat cel interimar.

“Aprobarea unui Birou Politic interimar, în cazul filialei Cluj, nu a fost precedată de o dizolvare a BPT. Această dizolvare nu s-a produs nici prin votul Delegaţiei Permanente, nici prin îndeplinirea prevederilor articolului 94, alineatul 3 din Statut, care menţionează că vacantarea a mai mult de jumătate din locurile membrilor aleşi în Birou atrage organizarea de noi alegeri”, a afirmat Popa.
Va contesta şi demiterea
El contestă şi faptul că Biroul interimar conţine mai mulţi membri decât prevede Statutul. Popa a mai afirmat că încă se consideră preşedinte în funcţie al PNL Cluj-Napoca.

“Orice decizie intră în vigoare după înştiinţarea oficială a celor implicaţi, eu n-am primit, încă, nici o înştiinţare oficială privind demiterea mea, aşa că, în acest moment, sunt încă preşedintele organizaţiei municipale. Sigur, când voi primi decizia, o voi ataca şi pe aceea”, a afirmat Popa.
El a precizat că în cazul în care COA nu va răspunde favorabil contestaţiei sale va recurge la instanţele de judecată. “Până în 2003 nu puteai merge în instanţă, pentru că spuneau că ei nu pot judeca pe baza Statutului, dar din 2003 avem legea partidelor politice, aşa că nu mai poate face cine ce vrea, fără să răspundă juridic”, a spus Popa.

Popa a contestat şi modul în care a fost constituit Biroul interimar. El consideră că a fost înlăturat datorită unor antipatii personale. “I-am spus lui Marius (Nicoară – n. red.): «Dacă ăia vechi n-au fost buni, atunci propune câte 15 oameni noi în Biroul Teritorial şi în cel Local», n-a avut de unde. I-am mai spus că, dacă nu-i place figura mea, să mă execute pe mine, nici o problemă, dar să nu execute întreaga echipă, care a muncit.

Şi, dacă judecăm aşa, după cum ne place figura unuia sau altuia, atunci aş putea şi eu, ca preşedinte al organizaţiei municipale, să spun despre Nicoară – că şi el e membru al organizaţiei municipale – că nu-mi place că e nebărbierit şi să-l dau afară. Uioreanu are mustaţă, nu se poate cu mustaţă, afară”, a afirmat Popa.

El a mai spus că ar fi dispus chiar să renunţe la candidatura la Primărie şi a făcut o nouă propunere. “I-am spus lui Nicoară că dacă are o problemă cu mine, OK, nu mai candidez la Primărie, nu e nici o problemă, dar atunci să candideze Ovidiu Turdean”, a declarat Popa.

Viceprimarul a declarat ieri că ar putea, în schimb, candida, dacă se va adopta votul uninominal, la preşedinţia Consiliului Judeţean.
“Nu facem candidaturi după ureche
Preşedintele interimar al PNL Cluj, Marius Nicoară preferă să nu comenteze contestaţia lui Popa, aşteptând decizia COA. “E firesc ca domnul Popa să aibă o nelămurire, e dreptul lui, va judeca comisia şi va decide. Eu n-am făcut decât să respect o hotărâre a partidului”, a spus Nicoară.

El n-a dorit să comenteze nici reproşurile viceprimarului faţă de modul în care a fost alcătuit noul BPT. “Sunt părerile lui şi dreptul lui să şi le exprime”, s-a limitat să spună Nicoară.

în schimb, a fost surprins de intenţia lui Popa de a-l contracandida la preşedinţia Consiliului Judeţean. “Foarte bine, e dreptul lui să candideze, dar din partea cui va candida? Vom vedea cine va candida, va decide partidul”, a spus Nicoară. El a respins şi propunerea lui Popa referitoare la candidatura lui Turdean pentru Primărie.

“în PNL nu facem candidaturi după ureche, ci după metode ştiinţifice şi sondaje. Am trimis deja propunerile la Bucureşti şi sondajele sunt deja în desfăşurare”, a afirmat Nicoară. El a refuzat să spună care sunt numele trimise la Bucureşti ca propuneri de candidaturi pentru Primărie, dar a precizat că Adrian Popa figurează pe listă.

“N-am nimic personal cu domnul Adrian Popa, s-a decis în Biroul Teritorial ca toate organizaţiile cu rezultate slabe să se reorganizeze. Cu o singură excepţie, toţi preşedinţii au fost înlocuiţi”, a spus Nicoară
“Hotărârile sunt în vigoare
La rândul său, şi Horea Uioreanu, desemnat interimar la şefia PNL Cluj-Napoca, s-a ferit să comenteze contestaţia lui Popa.

“Chestiunea o va lămuri COA, mai mult n-am ce comenta. Eu cunosc decizia BPC, o respect, am primit un mandat de la BPT, până vineri să vin cu lista noului BPL, şi mă voi conforma. Până la un verdict final al COA, toate hotărârile sunt în vigoare şi produc efecte”, a spus Uioreanu. El explică şi faptul că noul BPT depăşeşte numeric prevederile Statutului.

“Având în vedere că se apropie alegerile locale, BPC a dat posibilitatea extinderii numărului de membri în BPT”, a afirmat Uioreanu. El nu ştie dacă noul BPL va păstra sau nu lista de candidaţi pentru Consiliul Local votată de Biroul condus de Popa.

“Nu ştiu, va trebui să discut cu noul Birou, să decidem împreună. Oricum, conform Statutului, BPT definitivează şi validează listele de candidaţi”, a declarat Uioreanu
Dizolvat de drept
Vicepreşedintele interimar al PNL Cluj, Liviu Radu, membru al Curţii de Onoare şi Arbitraj, ne-a precizat că, în opinia sa, nu mai era necesară o suspendare a BPT de către Delegaţia Permanentă, pentru că preşedintele Nicoară şi-a prezentat demisia.
“Jumătate din BPT a fost ales pe lista preşedintelui, o prevedere statutară introdusă, la vremea respectivă, de Theodor Stolojan. Astfel, eu cred că rezultă destul de clar că dacă preşedintele îşi depune demisia, se dizolvă şi Biroul”, consideră Liviu Radu.
Lista municipiului
Adrian Popa, ex-preşedinteal PNL Cluj-Napoca, a făcut publică în conferinţa de presă de ieri o listă cu candidaţii pe care organizaţia liberală municipală îi propune pentru Consiliul Local şi pentru Consiliul Judeţean
Potrivit anunţului oficial de astăzi, Biroul Politic Municipal al PNL Cluj-Napoca a votat în şedinţele din 22 şi 24 ianuarie 2008 lista de candidaţi pentru Consiliul Local Cluj-Napoca în următoarea componenţă:

1. Adrian Popa, viceprimar Cluj-Napoca, vicepreşedinte al Ligii Aleşilor Locali PNL

2. Ovidiu Turdean, liderul consilierilor locali PNL

3. Horea Florea, consilier local

4. Mihnea Iuoraş, vicepreşedinte

al Tineretului Naţional Liberal din România, secretar de stat

5. Mircea Maniu, profesor universitar

6. Silviu Gheduţ, preşedinte al Tineretului Naţional Liberal Cluj-Napoca

7. Rodica Diacicov, stomatolog, preşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale Cluj

8. Sebastian Moga, vicepreşedinte

al Tineretului Naţional Liberal Cluj

9. Tudor Puşcaş, consilier local

10. Ioana Avram, arhitect, vicepreşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale Cluj
Biroul Municipal Cluj-Napoca al PNL i-a mai propus, pentru poziţii în primele 5 locuri pe listele pentru Consiliul Judeţean, pe Ioan Petran şi Aurel Coltor. Trebuie precizat că din lista propusă de Popa, lipsesc doi actuali consilieri locali: Ciprian Păun şi Radu Morariu.

Păun nu a putut fi contactat ieri. în schimb, Radu Morariu ne-a declarat că nu va mai ocupa o poziţie eligibilă pentru că nu-i permite timpul. “Anul acest îmi va fi practic imposibil să mă implic fizic în campanie aşa cum ar trebui, pentru că avem câteva proiecte de dezvoltare a companiei”, ne-a declarat Morariu, directorul unei societăţi de turism cu sediul la Cluj. n
Turdean: “Susţin demersul lui Popa”
Vicepreşedintele organizaţiei municipale, Ovidiu Turdean (foto), susţine în totalitate demersul lui Popa. “Deciziile de numire a interimatelor la conducerea BPT şi BPL, din punctul nostru de vedere, sunt nule absolut, întrucât nu au fost precedate de dizolvarea fostelor Birouri prin Hotărâri ale Delegaţiei Permanente – la nivel naţional, în cazul BPT, sau la nivel judeţean, în cazul BPL, sau prin demisia a jumătate plus unul din membrii Birourilor respective, aşa cum prevede Statutul. în opinia noastră, Biroul municipal ales în 2004 este singurul în funcţie”, a declarat Turdean.

El susţine necesitatea unei adunări generale a liberalilor clujeni. “îmi pare foarte rău pentru apariţia acestui scandal, pentru că el periclitează organizaţia şi o slăbeşte în ochii electoratului. în acest moment cred că se impune să rezolvăm urgent problema reprezentativităţii. Trebuie întrunită Adunarea Generală, care să decidă cine ne va reprezenta în alegerile locale”, a afirmat Turdean.

El nu e de acord cu propunerea lui Popa privind candidatura sa la Primărie. “E o idee pe care nu o agreez, pentru că Adrian Popa este liderul organizaţiei municipale şi a reuşit să adune în jurul său o echipă de oameni valoroşi (şi prin asta se defineşte un lider, prin capacitatea de a aduna oameni valoroşi în jurul său), care mai au ceva de spus în PNL
Cluj-Napoca”, a conchis Turdean.