UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

sâmbătă, 26 ianuarie 2008

Înalţii ierarhi, pensionaţi la 80 de ani?

Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Bartolomeu, este de acord cu pensionarea înalţilor ierarhi care au împlinit vârsta de 80 de ani, dar numai pentru caz de boală sau neputinţa de a mai conduce. Mitropolitul a afirmat, vineri, că a auzit, neoficial, că ar exista o astfel de idee, deşi încă nu a fost discutată în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

"Nu s-a discutat în Sfântul Sinod, este dreptul Prea Fericitului Daniel să propună şi al nostru să fim sau nu de acord. Vârsta nu este definitorie. Preafericitul Teoctist conducea şedinţe-maraton de Sinod, care durau două zile, la 92 de ani. Sunt de acord că cei care au împlinit 80 de ani să se pensioneze, dar numai pentru caz de boală sau neputinţă de a mai conduce, pentru incapacitate de muncă", a spus IPS Bartolomeu.

În opinia acestuia, înalţii ierarhi care simt că nu mai sunt în stare, ar trebui să se retragă.

Reacţia mitropolitului Clujului este urmare a unui comunicat de vineri al Fundaţiei culturale "Sarmisegetuza", din Cluj-Napoca, în care PF Daniel, patriarhul BOR, este acuzat că vrea să obţină o hotărâre a Sfântului Sinod conform căreia ierarahii peste 80 de ani să iasă la pensie şi care l-ar viza direct pe IPS Bartolomeu.

"Această iniţiativă nu este întâmplătoare şi îi vizează în mod direct pe IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, care are 87 ani, şi pe PS Eftimie al Romanului, foşti opozanţi ai actualului patriarh la alegerile din septembrie anul trecut. PF Daniel pregăteşte numirea în locurile vacante a unor intimi ai săi", se arată în comunicatul "Sarmisegetuza".